Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ομιλία Δημήτρη Δεσύλλα στο Αγρίνιο (8-2-2014)

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΣΥΛΛΑ (Αγρίνιο  8-2-2014)
ΒΑΡΒΑΡΗ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ– ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΧΗ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες!
Μπήκαμε στο 2014, με το δίδυμο των «σωτήρων» Σαμαρά – Βενιζέλου να «προεδρεύει» στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεσή της, με συνδυασμό παλιών και νέων μνημονιακών......
μέτρων.
Την ώρα που η ανεργία έχει γίνει εφιαλτική (30% - 2.000.000 άνεργοι, 60% στη νεολαία), μέσα στο 2014 έρχονται 12.500 νέες «διαθεσιμότητες» και 11.000 νέες απολύσεις εργαζομένων σε ΟΤΑ και Δημόσιο (Υγεία, Παιδεία κ.ά.). Παράλληλα, συγκυβέρνηση και ΕΕ προωθούν άμεσα την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα υλοποιούν την υπερεκμετάλλευση 50.000 ανέργων σε πρώτη φάση (250.000 σε δεύτερη φάση) με τα μεσαιωνικά 5μηνα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» σε Δήμους και Περιφέρειες, με 427 – 490 ευρώ το μήνα, με χρήμα της ΕΕ και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Σχεδιάζουν να καταργήσουν ακόμα και τον κατώτατο μισθό των 511 Ευρώ (μικτά)!
Την ώρα της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης, διαιωνίζεται και «βασιλεύει» η προκλητική φοροδιαφυγή και η φοροασυλία εφοπλιστών – ΜΜΕ – εκκλησίας – κεφαλαίου (λίστες Λαγκάρντ και Λιχνεστάϊν, διαφθορά και χορός από μίζες). Την ίδια ώρα, έρχεται νέα φοροκαταιγίδα μέσα στο 2014, σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων (νέοι φόροι 2,5 δισεκ. ευρώ, με κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ) και φορολόγηση των αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων με τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ το χρόνο και προκαταβολή φόρου 55%. Το χαράτσι στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) μονιμοποιείται και επεκτείνεται σε όλα τα κτίρια, οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια (3 δισεκ. ευρώ το χρόνο). Απελευθερώθηκαν και υλοποιούνται οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων για χρέη σε Δημόσιο – Εφορία – ασφαλιστικά ταμεία και από το 2015 για τα χρέη στις Τράπεζες.
Ενώ ζούμε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση (συσσίτια, εξαθλίωση, αυτοκτονίες κ.ά.), η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ακρωτηριάζει παραπέρα τις κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού 2014 (μείωση κατά 2,78 δισεκ. ευρώ). Μειώνει ξανά τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές καθώς και τις εργοδοτικές εισφορές (3,9%) που είναι νέο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία. Διαλύει τον ΕΟΠΥΥ, απολύει μαζικά χιλιάδες γιατρούς και άλλο προσωπικό, ιδιωτικοποιεί παραπέρα τη Δημόσια Υγεία. Αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων (από 10 – 25% στο 40%), τους φορτώνει με τη συνταγογράφηση (10 ευρώ) και με το άθλιο χαράτσι ένα (1) ευρώ για κάθε συνταγή τριών (3) φαρμάκων! Επιταχύνει το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων, όπως της ΔΕΗ. Αυξάνει το τιμολόγιο της ΔΕΗ στα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ προωθεί τη μείωσή του (30-60%) στις ενεργοβόρες βιομηχανίες!!
Η αντιλαϊκή επίθεση συνοδεύεται από έξαρση της κρατικής τρομοκρατίας (π.χ. απαγόρευση αντι-ΕΕ διαδήλωσης ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χτύπημα απεργιών και διαδηλωτών) και με τεράστια παραπλάνηση των εργαζομένων (για δήθεν «πρωτογενές πλεόνασμα», «ανάκαμψη», «νέες θέσεις εργασίας» κ.ά), λόγω και των κρίσιμων εκλογών της 25ης Μαΐου 2014 (Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, Ευρωεκλογές, πιθανόν μαζί και Βουλευτικές εκλογές).
Αυτή η βάρβαρη και βαθιά ταξική πολιτική συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου, δεν παίρνει διορθώσεις και παθητική εκλογική αναμονή. Πρέπει άμεσα να ανατραπεί με συντονισμένους και αποτελεσματικούς εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, με ανατρεπτική κοινή δράση όλης της Αριστεράς μέσα σ΄ αυτούς. Για το σκοπό αυτό, καλούμε σε κοινό αγώνα κάθε εργαζόμενο και νεολαίο, κάθε αγωνιστή, κάθε δημοκράτη και σκεπτόμενο άνθρωπο.
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
                         Εργαζόμενοι – Εργαζόμενες!
             Καλλικράτης, μνημόνιο και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική οδήγησαν τα τοπικολαϊκά προβλήματα σε κατάσταση εκρηκτική. Παραδείγματα : α) Η υποβάθμιση - συρρίκνωση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, οι καθυστερήσεις και ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγρινίου, προβλήματα που θα οξύνει η διάλυση του ΕΟΠΥΥ με την τερατογέννεση - νόμο Γεωργιάδη για το ΠΕΔΥ, β) Η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και πολλών ΤΕΙ με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», γ) Η κατάργηση του ΤΑΣ στην αρκετά σεισμόπληκτη Δυτική Ελλάδα (εκατό μηχανικοί σε διαθεσιμότητα - μεγίστη αθλιότητα), δ) Η συνεχιζόμενη αθλιότητα των ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ, η μετατροπή του φράγματος Αχυρών στο Ξηρόμερο σε «νέο γεφύρι της Άρτας», η υπαρκτή απειλή για εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία (παρά την πρόσφατη αντίθετη απόφαση του ΣΤΕ), ε) Το προωθούμενο ξεπούλημα του λιμανιού Πλατυγιαλιού (Αστακού), του οικοπέδου - πρώην εργοταξίου στο Αντίρριο, καθώς και νησιών (μετά την Οξυά), στ) Η μη αποστρατιωτικοποίηση του αεροδρομίου (Νατοϊκής βάσης) του Ακτίου και η εγκατάλειψη του αεροδρομίου Αγρινίου, ζ) Η γενικευμένη αθλιότητα του οδικού δικτύου της Αιτωλοακαρνανίας, η μη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, η απαράδεκτη καθυστέρηση των κάθετων δρόμων Αστακού - Ιόνια και Ιόνια - Αγρίνιο - Καρπενήσι, το προκλητικό «πανωπροίκι» 100 εκατ. ευρώ που πήραν οι «εθνικοί εργολάβοι» για τη σήραγγα στην Κλόκοβα, μαζί με τις προκλητικές αυξήσεις στα διόδια (ειδικά στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου), η) Η ματαίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας (δυτικός άξονας Αντίρριο - Αγρίνιο - Γιάννενα - Κακαβιά και Γιάννενα - Ηγουμενίτσα), θ) Η συνεχιζόμενη μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος στον Αμβρακικό (απόβλητα, δεξαμενές πετρελαίου), στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, στην τουριστική περιοχή Καλάμου - Καστού (μεγάλες ιδιωτικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας) και ι) Οι καθυστερήσεις και μεγάλες ελλείψεις σε πολιτιστικές υποδομές (αρχαιολογικά Μουσεία Αγρινίου και Μεσολογγίου).
Εμείς, η «Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα» αντιπαλαίψαμε, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τις Κεντρικές και τοπικές αντιλαϊκές επιλογές Κυβέρνησης - ΕΕ - Μνημονίου - Καλλικράτη, που επιδείνωσαν την εγκατάλειψη της Αιτωλοακαρνανίας. Απαιτήσαμε την λύση των παραπάνω εκρηκτικών προβλημάτων και στις πέντε (5) συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, που έγιναν στην Αιτωλοακαρνανία : α) Στις 28/2/2011 στο Μεσολόγγι, β) στις 5/9/2011 στο Αγρίνιο, γ) στις 5/4/2012 στη Βόνιτσα, δ) στις 1/10/2012 πάλι στο Μεσολόγγι και ε) στις 9/4/2013 στη Ναύπακτο.
   ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες!
Στα τρία (3) χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη», προωθήθηκε μια βαθιά αντιδραστική τομή στο τοπικό κράτος (Περιφέρειες και Δήμοι) και στη διαπλοκή του με το κεντρικό κράτος και την ΕΕ.
§  Μειώθηκαν 60% οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.), πολύ περισσότερο οι επενδυτικοί Κ.Α.Π. (μέχρι 90%)! Εκμηδενίστηκε το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). Έγινε βαθύτερα αντιλαϊκός ο προσανατολισμός του ΕΣΠΑ στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και των ιδιωτικοποιήσεων και πλήρης υποταγή κάθε «αναπτυξιακού» σχεδιασμού στο Μνημόνιο, στο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» της ΕΕ και στην αντιδραστική νέα στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» (νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020).
§  Βάθυνε και έγινε ασφυκτική η κηδεμονία κεντρικού κράτους και ΕΕ με τους υποχρεωτικά «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ και τα προγράμματα «εξυγίανσης», με την επιτήρηση και υψηλή εποπτεία των Ράϊχενμπαχ και Φούχτελ (συνάντηση Νυρεμβέργης, «μυστικά δείπνα» κ.ά.).
§  Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες (ΟΤΑ) έγιναν προπομποί και «εργαστήρια» ελαστικών και αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, 5μηνα μέσω ΜΚΟ και 5μηνα της «κοινωφελούς εργασίας», με χρηματοδότηση της ΕΕ – ΕΣΠΑ, χτύπημα μονιμότητας, «διαθεσιμότητες» και μαζικές απολύσεις).
§  Προωθήθηκε η αντιδραστική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων (ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης, ΚΟΙΝΣΕΠ) και της «ανταποδοτικότητας» για όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Αποτέλεσμα να γίνουν αυτές πολύ ακριβότερες και ποιοτικά πολύ χειρότερες για τους εργαζόμενους και τους δημότες.
§  Μεταφέρθηκαν πολλές αρμοδιότητες στους ΟΤΑ, όχι απλά χωρίς μεταφορά αντίστοιχων πόρων (αυτό γινόταν παλιότερα), αλλά με μεγάλη αφαίρεση πόρων. Παραδείγματα από τη Δυτική Ελλάδα : Η ανάληψη από την Περιφέρεια των χρεών των 3 Νομαρχιών (35 εκατ. ευρώ), των χρεών του ΟΣΚ και της μεταφοράς των μαθητών, της συντήρησης του άθλιου εθνικού οδικού δικτύου, η κλοπή του Ταμείου Μολυβιάτη για τους πυροπαθείς της Ηλείας (118 εκατ. ευρώ). Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2014 (115 εκατ. ευρώ) είναι ο μισός σχεδόν του αντίστοιχου των 3 Νομαρχιών (215 εκατ. ευρώ), ο μισός του αντίστοιχου του Δήμου Πάτρας!
Με τον «Καλλικράτη» και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μαζί με την κρατική υπερπεριφέρεια (αποκεντρωμένο κρατικό κηδεμόνα), δημιουργήθηκε στην Πάτρα ένα περιφερειακό κράτος υπερσυγκεντρωτικό – γραφειοκρατικό – αποκρουστικό! που συγκέντρωσε στην Πάτρα όλα τα όργανα, υπηρεσίες, αποφάσεις, αρμοδιότητες, εξουσίες. Που όξυνε όλες τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, σε βάρος όλων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, συνολικά σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Αποδείχτηκε στην πράξη και με τραγικό τρόπο, ότι το τοπικό και  περιφερειακό κράτος των «Καλλικρατικών» Δήμων και Περιφερειών αποτέλεσε βασικό μοχλό εφαρμογής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, προσαρμογής στην ΕΕ, συνολικής αντιδραστικής ανατροπής της σχέσης κεφαλαίου – εργασίας στο επίπεδο κυρίως της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Για όλα αυτά, Περιφέρειες και Δήμοι δεν είναι «όργανα πάλης», «κάστρα αντίστασης» και «λαϊκοί θεσμοί». Βρίσκονται απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα. Η διεκδίκηση και η λύση τους απαιτεί σύγκρουση, εκτός από το κράτος και την Κυβέρνηση και με τις Περιφέρειες και  τους Δήμους. Η εποχή των «κόκκινων» Δημάρχων και των αριστερών διαχειριστών του «κράτους πρόνοιας» παρήλθε ανεπιστρεπτί γιατί το «κράτος πρόνοιας» τελείωσε! Με αυτή την ανατρεπτική λογική συμμετέχουμε στις εκλογές και διεκδικούμε την ενίσχυση των συνδυασμών μας και την εκλογή μας στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Oι Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, που συμπίπτουν και με τις Ευρωεκλογές, αποτελούν κρίσιμη και συνολική πολιτική μάχη με τεράστια σημασία.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οι κυρίαρχοι αστικοί κύκλοι επιδιώκουν : Να περιορίσουν, παραχαράξουν και ακυρώσουν την αναμενόμενη βαριά και μαζική πολιτική καταδίκη τους. Να διασώσουν τους τοπικούς πολιτικούς εκπροσώπους τους και τα κυκλώματα του τοπικού κεφαλαίου. Να διευρύνουν τις πολιτικές συμμαχίες συναίνεσης, συνενοχής, συνδιαχείρισης και υποταγής. Να ενσωματώσουν βαθύτερα τη διαχειριστική και ρεφορμιστική Αριστερά. Να χτυπήσουν και περιθωριοποιήσουν την αντικαπιταλιστική, αντιδιαχειριστική, Επαναστατική Αριστερά.
Η «Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα» δίνει ξανά τη μάχη των περιφερειακών εκλογών, με συνολικό αντικυβερνητικό, αντιΕΕ, αντιδιαχειριστικό και αντικαπιταλιστικό πολιτικό περιεχόμενο, ενάντια στο κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους του.      Καλούμε σε πολιτική μετωπική συσπείρωση και συμπόρευση όλες τις δυνάμεις και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής, αντιϊμπεριαλιστικής, αντιΕΕ και αντιδιαχειριστικής Αριστεράς, τους πρωτοπόρους αγωνιστές του Κινήματος, όλους τους αγωνιστές που διαφοροποιούνται από τη διαχειριστική και ρεφορμιστική Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ). Όλους όσοι συμφωνούν στο εξής αναγκαίο και επαρκές πολιτικό πλαίσιο:
§  Ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου στις Περιφέρειες, στους Δήμους και στην κοινωνία καθώς και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει.
§  Για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας με παύση πληρωμών και διαγραφή ολόκληρου του τοκογλυφικού – ιμπεριαλιστικού χρέους, με κατάργηση Μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών  νόμων.
§  Κατάργηση του Καλλικράτη, πάλη ενάντια στο τοπικό κράτος. Για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για θεσμούς λαϊκής οργάνωσης – δημοκρατίας (λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα κ.ά.). Πάλη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο.
§  Αγώνας ενάντια στο τοπικό κεφάλαιο, στην ανταποδοτικότητα – ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και Περιφερειών (ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης, χαράτσια).
§  Πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, άρνηση και ανυπακοή στις δεσμεύσεις  και οδηγίες της, σε σύνδεση με τη συνολική πάλη για ρήξη και αποδέσμευση από Ευρώ και ΕΕ από διεθνιστική σκοπιά.
Στις εκλογές του Μαΐου η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ», συμμετέχει αυτοτελώς, ενισχυμένη και διευρυμένη. Για να παλέψει πιο δυνατά, από καλύτερες θέσεις, μέσα και κυρίως έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μαζί με το μαζικό λαϊκό κίνημα, για τα συμφέροντα των εργαζομένων, της νεολαίας, της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των πλατειών λαϊκών στρωμάτων. Με την εκλογική μας παρέμβαση θέλουμε να συμβάλουμε στην καταδίκη, ήττα και συντριβή του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς – φασιστικής εφεδρείας τους (με όποιο όνομα και αν εμφανιστεί), στη συνολική καταδίκη της ΕΕ, σε αποτελεσματικούς και νικηφόρους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στην ενίσχυση του μετώπου της αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ, ανατρεπτικής Αριστεράς.
 Αγρίνιο 8/2/2014       

Δημήτρης Δεσύλλας
                                                                      Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ