Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Οι εκλογές, η ελεγχόμενη ένταση με την τρόικα και το μνημόνιο

Το ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης έντασης με την τρόικα και τους δανειστές φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, μετά την επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το «ελληνικό πρόβλημα» μετά τις γερμανικές εκλογές. Παράλληλα ανεβαίνουν κατακόρυφα οι τόνοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ιδιαίτερα καυτά αναμένονται το επόμενο διάστημα τα.....
κοινωνικά μέτωπα, με την ΟΛΜΕ να ετοιμάζεται - όπως αποκαλύπτει σήμερα το Real.gr- να αγνοήσει την πολιτική επιστράτευση και να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως η παρούσα τουλάχιστον Βουλή αδυνατεί να ψηφίσει το νέο Μνημόνιο που θα απαιτηθεί αν η Γερμανία - και κατ’ επέκταση οι δανειστές - επιμείνουν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα με νέο χρηματοδοτικό πακέτο. «Καλύτερα τότε να συζητήσουν εξ αρχής με τον Τσίπρα» φέρεται να δηλώνει κορυφαίος υπουργός, με την Αθήνα να επισείει στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα. Η διακύβευση της πολιτικής σταθερότητας επισημάνθηκε στην τρόικα ώστε να κάνει σχετικά πίσω στο θέμα των πλειστηριασμών, καθώς μια γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου κατά κοινή ομολογία θα οδηγούσε σε πολιτική αυτοκτονία της κυβέρνησης.



Με το βλέμμα στις κάλπες



Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφωνούν ότι σε ευαίσθητους τομείς που απειλούν την ίδια τη συνοχή της πλειοψηφίας στην Αθήνα, θα πρέπει να εφαρμόσουν πλέον την τακτική της ελεγχόμενης έντασης προς την τρόικα. Ίσως, μάλιστα, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η ελεγχόμενη ένταση να αποτελεί και το πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εκλογές που αν δεν γίνουν από «ατύχημα» έως τα Χριστούγεννα, θα γίνουν το αργότερο το 2014, οπότε και θα απαιτηθεί να τεθεί σε ψηφοφορία το νέο Μνημόνιο. «Θα έχει εκτονωθεί και ο κόσμος στις ευρωεκλογές και στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, θα «ξεφουσκώσει» και ο ΣΥΡΙΖΑ , έτσι αυξάνουν οι πιθανότητες να κερδίσουμε» είναι η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου.



«Εδώ και τώρα εκλογές» ζητάει ο Αλ. Τσίπρας 



Τον «κίνδυνο» ανάκαμψης της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές, με τη νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αλλά και την άσκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαβλέπει και η Κουμουνδούρου, η οποία ετοιμάζεται να θέσει ως στόχο την άμεση ανατροπή της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών. Το θέμα συζητήθηκε απόντος του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία της περασμένης Τετάρτης, όπου υπήρξαν δύο απόψεις, η μία που επέμενε πως κυρίαρχος στόχος του κόμματος πρέπει να είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και η δεύτερη που έκανε λόγο για «δημιουργία των όρων ανατροπής της κυβέρνησης». Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, όλα όμως δείχνουν πως η άποψη «να δοθούν όλα για ανατροπή εδώ και τώρα της κυβέρνησης» είναι η κυρίαρχη.



«Μητέρα των μαχών» η ΔΕΘ



Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η Κουμουνδούρου, εκτιμώντας πως στην παρούσα φάση «το κλίμα είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ», αποφάσισε την πλήρη στήριξη των κοινωνικών αγώνων και κυρίως της απεργίας διαρκείας που αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 10 Σεπτεμβρίου η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, οι υγειονομικοί και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Παράλληλα αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις του κόμματος να διατεθούν για την επιτυχία της μεγάλης συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Αποφασίστηκε μάλιστα να αναβληθούν όλες οι άλλες συγκεντρώσεις στη χώρα, όπως π.χ. στην Πάτρα, ώστε να ενισχυθεί η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, ενώ εξαίρεση θα αποτελέσει η Κρήτη που δεν μπορεί να στείλει εύκολα κόσμο στη συμπρωτεύουσα.


«Πόλεμος» για την επιστράτευση

Τα κοινωνικά μέτωπα, πάντως, θα είναι ούτως ή άλλως ιδιαιτέρως καυτά για την κυβέρνηση. Οι καθηγητές, για παράδειγμα, είναι επιστρατευμένοι, αού παρά την ανακοίνωση της απόφασης για άρση της επιστράτευσής τους, η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμα υπογραφεί, άρα παραμένει εν ισχύ. Η ηγεσία της ΟΛΜΕ, όπως αποκαλύπτει σήμερα τo Real.gr εκτιμώντας ότι διαθέτει και την πολιτική στήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά και την κοινωνική αποδοχή αφού όλες οι απεργίες δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με επιστράτευση, έχει αποφασίσει να επιχειρήσει να «σπάσει» την πολιτική επιστράτευση. Τέτοια ενέργεια δεν έχει υπάρξει από τη μεταπολίτευση, ενώ αν αποτολμηθεί είναι σαφές θα οδηγήσει σε πρωτοφανείς συγκρούσεις, που θα οδηγήσουν και σε απολύσεις εκπαιδευτικών.


Το κλίμα νωρίτερα αναμένεται να επιβαρύνει η δίκη της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, γιατί αγνόησε δικαστική απόφαση που χαρακτήριζε «παράνομη και καταχρηστική» απεργία που είχε κηρύξει το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ