Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ζήτημα νομιμότητας της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ εγείρει η υπόθεση Σταυρίδη

Photo Copyright - ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, αλλά και σοβαρό ζήτημα ηθικής νομιμοποίησης της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, αν μη τι άλλο δημιουργεί η παραίτηση του πρώην πλέον προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη, ύστερα από τη δημοσιοποίηση της... βόλτας με το lear jet του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη. Η κίνηση του κ. Σταυρίδη να χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό αεροσκάφος του κ. Μελισσανίδη, του ανθρώπου που συμμετείχε στην εταιρεία που εξαγόρασε το πακέτο του ΟΠΑΠ, λίγες μέρες μάλιστα μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη σχέση που ανέπτυξαν οι δύο άνδρες, αλλά και αν αυτό έχει επηρεάσει ή όχι τελικά τη..........συμφωνία, η οποία επετεύχθη.
Την ίδια ώρα αναδεικνύεται το μείζον θέμα των σχέσεων, επαφών, διασυνδέσεων και επικοινωνίας κρατικών αξιωματούχων, ακόμα και μελών της κυβέρνησης με επιχειρηματίες, οι οποίοι, εν προκειμένω, παίρνουν κρατικά φιλέτα του Δημοσίου, αν και εμφανίζουν χρέη ως προς αυτό, όπως είχε αποκαλύψει άλλωστε η "Αυγή" σε παλαιότερο δημοσίευμα.
Τότε η εφημερίδα είχε αποκαλύψει τις δύο υπουργικές αποφάσεις που μέσα σε λίγες ημέρες αύξαναν (από 15 σε 45) τις δόσεις των χρημάτων που πρέπει να πληρώσει στο Δημόσιο η «Αιγαίον Όιλ» προκειμένου να καταθέσει προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο για πρόστιμα που της επιβλήθηκαν μετά από φορολογικό έλεγχο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας «Πετρέλαια Αιγαίου Ανώνυμος Εταιρεία Πετρελαιοειδών», φέρεται να απειλείτο από την εφορία με αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτου για το ποσό των 9.425.166,59 ευρώ.
 Οσμή διαπλοκής και η... παραίτηση
Η υπόθεση του κ. Σταυρίδη αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς αναδίδονται οσμές διαπλοκής. Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος βρισκόταν στην Πύλο, εγκατέλειψε ο κ. Σταυρίδης το ΤΑΙΠΕΔ, τον οποίο πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες κατηγορούσαν ότι δεν είχε φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μάλιστα, ορισμένοι κύκλοι αναφέρονταν και στην αρνητική άποψη που είχε εκφράσει η τρόικα εδώ και πολλούς μήνες, ζητώντας αλλαγή στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, αν και ο ίδιος φαινόταν να τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σταυρίδης πληροφορήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την απόφαση αποπομπής του. Ενδεικτικό του... πανικού που επικράτησε ήταν το γεγονός πως το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ένα λιτό δελτίο τύπου, χωρίς να αναφέρεται καν ο λόγος απομάκρυνσης του κ. Σταυρίδη.
Ο τελευταίος παραδέχθηκε χθες ότι διοχέτευσε στην τοπική εφημερίδα «Ημερήσιος» της Κεφαλλονιάς τη φωτογραφία, με την οποία αποκαλύφθηκε το ταξίδι του με το ιδιωτικό αεροπλάνο του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.
 Αμετανόητος ο κ. Σταυρίδης: "Έχω εγκάρδιες σχέσεις με όλους αυτούς τους επιχειρηματίες»
«Δεν είμαι μοναχός για να κρύβομαι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρίδης, εκφράζοντας πάντως τη λύπη του που έφερε σε δύσκολη σχέση την κυβέρνηση με το θέμα που ανέκυψε.
«Καθόλου δεν μετάνιωσα, κάθε άλλο μάλιστα, ό,τι κάνω είναι με απόλυτη διαφάνεια και έχει μια πρακτικότητα. (...) Ήταν επιλογή μου, όχι ελαφρότητα, να δεχθώ τη μεταφορά με το αεροπλάνο του Μελισσανίδη. Θέλω να είμαι διαφανέστατος και να μην ντρέπομαι γι' αυτό που κάνω. Δε θα γίνω μοναχός στα καλά καθούμενα επειδή πήρα τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Ήμουν πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, έχω εγκάρδιες σχέσεις με όλους αυτούς τους επιχειρηματίες» επισήμανε δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν το πώς κινούνται τα πράγματα στο ελληνικό γίγνεσθαι.
«Είμαι πολύ διαφανής, αρνούμαι να φοβάμαι να λέω πως μιλάω με κάποιον. Είχε πολύ εχθρική στάση ο Μελισσανίδης (σ.σ.: στις διαδικασίες διαπραγματεύσεων για την εξαγορά του ΟΠΑΠ) και προσφέρθηκε ο άνθρωπος να εξυπηρετήσει μετά τις υπογραφές, που ήταν τελετουργική διαδικασία» τόνισε.
 ΣΥΡΙΖΑ: Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη
Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΤΑΙΠΕΔ προειδοποιώντας ότι όσοι έχουν προβεί σε πράξεις που επιβαρύνουν το Δημόσιο θα λογοδοτήσουν αναδρομικά στη Δικαιοσύνη, λίγες ώρες μετά την αποπομπή Σταυρίδη από τη θέση του προέδρου.
"Η υπόθεση Σταυρίδη δεν αποτελεί παρά την πρώτη, καθαρή ομολογία της βρόμικης σχέσης μεταξύ της μνημονιακής κυβέρνησης και επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ευθύνες αυτών που διόρισαν τον κ. Σταυρίδη είναι τεράστιες και δεν σβήνονται από την παραίτησή του" υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε επανειλημμένα στη Βουλή τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ επεσήμανε τις κατάφωρα αντισυνταγματικές διαδικασίες λειτουργίας του, καθώς και την πλήρη απουσία κοινοβουλευτικού και κοινωνικού ελέγχου η κυβέρνηση μας κατηγορούσε ως ψεύτες και λαϊκιστές".
"Τελικά, οι σοβαροί 'μεταρρυθμιστές' είναι εκείνοι που ταξιδεύουν με τα αεροπλάνα των επιχειρηματιών αφού πρώτα έχουν υπογράψει το ξεπούλημα της πιο κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης έναντι πινακίου φακής" υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, με την επισήμανση ότι "το έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού και της περιουσίας του πρέπει να σταματήσει. Η υπόθεση Σταυρίδη δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τον πιο ασφυκτικό έλεγχο του Ταμείου από τους δανειστές, έτσι ώστε να προχωρήσει την επόμενη περίοδο με ακόμα πιο ταχύ, ανεξέλεγκτο και αδιαφανή τρόπο τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων σε δημόσια αγαθά όπως είναι το νερό".
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι "όσοι έχουν προβεί σε πράξεις που επιβαρύνουν το Δημόσιο θα λογοδοτήσουν αναδρομικά στη Δικαιοσύνη", με τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει καμία διαδικασία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που στρέφεται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα FM" ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι "ο κ. Σταυρίδης αποπέμπεται, τον πετάνε σαν την τρίχα από το ζυμάρι, γιατί έκανε φανερά αυτό που όλη η κυβέρνηση έχει ως πολιτική: προνομιακές σχέσεις και συμβάσεις, γενικό ξεπούλημα με χαμηλά τιμήματα".
 Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Κεδίκογλου
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση ενεργεί πάντα με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να προχωρήσει καμία από τις αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία μας και γι' αυτό καταφεύγει στη γνωστή του μέθοδο των απειλών στους επενδυτές».
Στα παραπάνω ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση: «Τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετεί η κυβέρνηση είναι αυτά των δανειστών, καθώς και της εγχώριας διαπλοκής. Αν κάποιοι αισθάνονται απειλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκείνοι που ξεπουλάνε όσο όσο την περιουσία του ελληνικού λαού και μια μέρα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για τα μνημονιακά τους εγκλήματα. Τους υποσχόμαστε ότι δεν θα τους διαψεύσουμε».
 ΔΗΜ.ΑΡ.
Αιχμές κατά του Στ. Σταυρίδη και των χειρισμών που έκανε για το θέμα της πώλησης του ΟΠΑΠ άφησε (Mega) ο Β. Οικονόμου εκ μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ., επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κόμμα του είναι υπέρ της πώλησης του ΟΠΑΠ με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να υπάρχει κρατικός τζόγος.
 ΚΚΕ
"Η παραίτηση Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να κρύψει τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτή η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως επίσης και οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί πάνε χέρι-χέρι με τη διαπλοκή κυβερνήσεων, πολιτικών και επιχειρηματιών", αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
ΥΠΟΙΚ: Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ περί κοινοβουλευτικού ελέγχου
Απάντηση στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί πλήρους απουσίας κοινοβουλευτικού και κοινωνικού ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο παρέθεσε τις ημερομηνίες ελέγχου από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, σημειώνοντας ότι έχουν απαντηθεί από τον υπουργό Οικονομικών, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ, περισσότερες από 80 γραπτές ερωτήσεις βουλευτών για θέματα αρμοδιότητας του Ταμείου, όπως και από τον υπουργό Οικονομικών επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα με θέμα τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ.
Ακόμη αναφέρει ότι έχουν κατατεθεί, σε συνέχεια αίτησης κατάθεσης εγγράφων, τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης του ΤΑΙΠΕΔ με θέμα τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και οι εκθέσεις ελέγχου του αρμόδιου ορκωτού ελεγκτή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ οικονομικού έτους 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ