Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΣΤΗ "ΔΙΕΞΟΔΟ" Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΜΠΟΛΑΣ


Ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί με τις πρώτες ύλες της λιμνοθάλασσας
Στις φετινές Γιορτές Εξόδου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου ο ζωγράφος και εικαστικός σύμβουλος της "Διεξόδου" Βαγγέλης Ρόμπολας συμμετείχε στην έκθεση "Αλάτι - Ο λευκός θησαυρός" όχι μόνο με τον αρχιτεκτονικό της σχεδιασμό αλλά και με μια σειρά θαλασσογραφιών που δημιούργησε με υλικά το αλάτι και τα φύκια.
 Ο Βαγγέλης Ρόμπολας είχε τη μεγάλη τύχη να ζει σ' ένα τοπίο πραγματικά ποιητικό. Κοντά στη θάλασσα· είτε απ' την πλευρά του Ιονίου δίπλα στο οποίο γεννήθηκε είτε απ' τη μοναδική σε ομορφιά λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου όπου από χρόνια μένει. Έτσι ποτίστηκε απ' τη γοητεία της, τις μυρωδιές και την αρμύρα της.
Γιατί, ο τόπος όπου γεννήθηκε ή ζει ένας δημιουργός βγαίνει πάντα μέσα απ' το έργο του. Μεταπλασμένος βέβαια, αφού είναι περασμένος μέσα απ' το φίλτρο μιας ψυχής, αλλά γι' αυτό πιο όμορφος, πιο πολύτιμος. Η Σκιάθος ας πούμε, μέσα απ' τα έργα του Παπαδιαμάντη, το Δουβλίνο, μέσα απ' τις πυκνογραμμένες σελιδες του Τζέημς Τζόυς, οι αετοί μέσα απ' τους πίνακες του Γκωγκέν.
Αυτό όμως που είναι το πιο συναρπαστικό στην περίπτωση του Βαγγέλη Ρόμπολα - και ίσως και το πιο μοναδικό στο χώρο της τέχνης- είναι πως ο τόπος αυτός δεν του έδωσε μόνο την ευαισθησία, την ευκαιρία ή την έμπνευση για να εκφραστεί αλλά και το υλικό. Το Μεσολόγγι δηλαδή, η μεγαλύτερη αλατούπολη της χώρας και απ' τις πιο μεγάλες του κόσμου -πόλη που οριοθετείται και περιβάλλεται απο πυραμίδες αλατιού, πόλη που όπου και να σκάψει κανείς θα βρει αλάτι- του έδωσε το αλάτι αυτό και τα φύκια της λιμνοθάλασσας αντί για χρώματα,αντί για μάρμαρο, αντί για λέξεις για να εκφραστεί.
 Το αλάτι το κατάλευκο και πλυμμένο, το αλάτι στο χρώμα του καραβόπανου, το χοντρό αλάτι το ακατέργαστο· μια ολόκληρη φυσική γκάμα.
 Οι πίνακες αυτοί που εκτίθενται αποτελούν ένα εικαστικό κόσμημα στην έκθεση "Αλάτι - Ο λευκός θησαυρός" που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στη "Διέξοδο".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ