Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Οι προγραμματικές Αλαβάνου για το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής»


Την πολιτική του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» ξεδίπλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος, κατά την ομιλία του στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της κίνησης στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.
Το "Μέτωπο" συγκροτείται από τις συνιστώσες: Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), Διεθνιστική Επαναστατική Αριστερά (ΔΕΑ), Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα (ΑΠΟ), Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) και ανένταχτους.
Μία εβδομάδα πριν το συνέδριο του ΣΥΝ, ο Αλέκος Αλαβάνος ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. "Το «Μέτωπο» είναι σήμερα το «password», η λέξη κλειδί για να βγούμε από την καταιγίδα. Αν κάθε μέρα γινόμαστε πιο πολλοί, πολύχρωμοι από τις διαφορετικές προελεύσεις, όταν πλημμυρίσουμε πόλεις και πλατείες – τότε όλα, όλα θα αλλάξουν. Και η καρδιά μας θα έχει πάλι θέση για το συναίσθημα της ελπίδας. Της αλληλοβοήθειας. Της προοπτικής", τόνισε.
Ο Αλέκος Αλαβάνος χώρισε την ομιλία του σε δέκα σημεία:

  1. Μίλησε για πρόβλημα κυριαρχίας. Όπως τόνισε "η Βουλή ψηφίζει το τριετές πρόγραμμα στα αγγλικά. Η Βουλή αυτοευνουχίζεται, παραιτείται από το δικαίωμα και την υποχρέωση να επικυρώνει τις διεθνείς συμφωνίες.". Επισήμανε δε, ότι "δεν μπορούμε να δεχθούμε η Ελλάδα να έχει γερμανίδα πρωθυπουργό την Άνγκελα Μέρκελ.".
  2. Αναφέρθηκε σε πρόβλημα δημοκρατίας. "Θέλουν μια χώρα σε κρίση χωρίς λαό. Ας τους πούμε λοιπόν: Ματαιοπονείτε. Εσείς καλλιεργείτε τον φθόνο του ανέργου προς τον ιδιωτικό υπάλληλο ή εργάτη. Τον φθόνο του ιδιωτικού προς τον δημόσιο. Τον φθόνο του δημόσιου προς τον μικροεπιχειρηματία. Τον φθόνο των 800 € προς τα 1000€. Τον φθόνο των 1000 κυβικών προς τα 1200. Το λιντσάρισμα του ενός από τον άλλο. Εμείς θέλουμε το Μέτωπο Αλληλεγγύης του ανέργου, του ιδιώτη, του δημοσίου, του καταστηματάρχη. Του χαμηλού και του μέτριου μισθού. Αυτού που μένει στο νοίκι κι αυτού που πληρώνει το στεγαστικό.", σημείωσε.
  3. Υποστήριξε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στο ευρώ και το χρέος. Δήλωσε ότι "η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα. Ευκταία είναι η στήριξη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με πολιτικές ισόρροπης ανάπτυξη και αύξησης του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αν όμως η Ευρωζώνη οδηγεί τα πράγματα στα άκρα, επιβάλλει τα δίκαια του ισχυρού, αφαιρεί τα εργαλεία για την ανάκαμψη της χώρας μας, θα το αντιμετωπίσουμε το δίλημμα. Απέναντι στις Βρυξέλλες δεν είμαστε εμείς στη γωνία. Έχουμε την ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Για μας η έξοδος από τα ευρώ θα έχει αρνητικές συνέπειες, αλλά και θετικές. Για την Ευρωζώνη θα είναι καταστροφή. Θα είναι η αρχή του τέλους της". Όσον αφορά στο χρέος της χώρας τόνισε ότι "Αυτό το χρέος δεν είναι του λαού. Αυτό είναι και το σύνθημα : «Δεν Πληρώνουμε». Δεν πληρώνουμε για τα υποβρύχια που γέρνουν. Δεν πληρώνουμε για τις φρεγάτες. Δεν πληρώνουμε για τα άχρηστα και πανάκριβα έργα της SIEMENS. Δεν πληρώνουμε για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Δεν πληρώνουμε για τις κομπίνες της Goldman Sachs."
  4. Ανέφερε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και στα δημόσια οικονομικά. "Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα ισχυρό πλήγμα στον καπιταλισμό. Απαιτεί όμως και να νικήσουμε εκεί που ίσως έχουμε χάσει κατά κράτος. Στον καπιταλισμό μέσα μας. Στις καπιταλιστικές αξίες του ατομισμού, του καριερισμού, του καταναλωτισμού, του ανταγωνισμού που έχουμε εσωτερικεύσει. Γι’ αυτό η άλλη λύση της αριστεράς δεν κινείται μόνο σε πολιτικό – τεχνικό επίπεδο. Απαιτεί μια συνολική πολιτιστική επανάσταση στις αξίες, στα ιδανικά, στις συμπεριφορές. Ρήξη. Αριστερά σημαίνει ένας άλλος τρόπος ζωής.", επισήμανε.
  5. Ακόμη πρόσθεσε ότι "μια εναλλακτική λύση απαιτεί ένα εναλλακτικό πολιτικό υποκείμενο". Υποστήριξε ότι η "πρώτη προϋπόθεση είναι να σαρωθεί το πολιτικό σύστημα. Και μαζί και η συστημική αντίληψη ως απόμερου περίπτερου της αριστεράς που ούτε τσιγάρα δεν πουλάει. Το σύνθημά μας «Αλλάζουμε το τοπίο» των εκλογών αποκτά μια ζωτική επικαιρότητα και δυνατότητα. Να φύγει αυτή η κυβέρνηση και τα μέτρα ΔΝΤ και Ε.Ε. Όσο γρηγορότερα, τόσο μικρότερο το κόστος της άλλης λύσης. Ανένδοτος Αγώνας".
  6. Μίλησε και για την κρίση στην Αριστερά, σημειώνοντας ότι "η αριστερά σήμερα δεν κρίνεται με τις μικρές της ισορροπίες, επετηρίδες και τίτλους. Αλλά με την ικανότητά της ακόμα και να ανατρέψει τον εαυτό της για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ιστορίας".
  7. Όσον αφορά στο "Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής", απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η κίνηση έρχεται να διασπάσει την αριστερά και τόνισε ότι "μόνο μέσα σε μια γη ενότητας και κοινής δράσης μπορεί να μαζέψουν χυμούς οι ρίζες του Μετώπου. Όχι μόνο να ενώσουμε την Αριστερά. Να ενώσουμε την Αριστερά με ρυάκια από κάθε πολιτικό χώρο, με τη νεολαία, σε ένα ασταμάτητο χείμαρρο". Ανέφερε δε ότι το "Μέτωπο" "απευθύνεται στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Μέχρι και ως εκείνο τον αντιεξουσιαστικό χώρο που κατήγγειλε αδυσώπητα την δολοφονική βία στη Marfin. Στα κινήματα".
  8. Πρότεινε κοινή δράση με τον κοινωνικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι "για όλους ο αγώνας της ατομικής και συλλογικής επιβίωσης αρκεί για να δώσουν το «παρών». Για τους έντιμους φίλους του ΠΑΣΟΚ υπάρχει κι ένας πρόσθετος λόγος. Να σώσουν την προσωπική και συλλογική τους τιμή. Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, το ιδρυτικό τρίπτυχο σύνθημα σας για «Εθνική Ανεξαρτησία- Λαϊκή Κυριαρχία – Εθνική Απελευθέρωση» ποδοπατείται και εξευτελίζεται. Όχι από τους αντιπάλους του κόμματος σας. Εκ των ένδον".
  9. Αναφέρθηκε και στις περιφερειακές εκλογές της Αττικής, τις οποίες χαρακτήρισε "ευκαιρία για ένα πανελλαδικό δημοψήφισμα ενάντια στα μέτρα. Ας προκαλέσουμε αυτή την αναμέτρηση. Ας πετάξουμε το γάντι. Παντού. Ειδικά στον κρίσιμο κρίκο, την Αττική".
  10. Απηύθυνε κάλεσμα και στη Νεολαία, για την οποία τόνισε: "Ποτέ, στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι γενιές των παιδιών και των εφήβων δεν είχαν στη διάθεσή της ένα τέτοιο απόθεμα επιστημονικών δυνάμεων για να μειώσουν τις πίκρες της ζωής και να απολαύσουν τις χαρές της". Αναφέρθηκε και στο Δεκέμβρη σημειώνοντας: "Τώρα, μόνο τώρα, μπορούμε να κατανοήσουμε την προφητική κραυγή του Δεκέμβρη, τη συνολική απόρριψη ενός συστήματος αλλά και των ατομικιστικών αξιών του όπως περνούσαν στην οικογένεια, στο σχολείο, στο γήπεδο από τις πιο ευαίσθητες κα τρυφερές ηλικίες της νεολαίας. Είμαστε εμείς που σταθήκαμε χωρίς ταλαντεύσεις δίπλα στους μαθητές του Δεκέμβρη. Είμαστε σίγουροι ότι γρήγορα οι νέοι και οι νέες θα βρεθούν στις πρώτες γραμμές του εργατικού Δεκέμβρη που έχει φανεί ήδη στον ορίζοντα".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ