Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

H ένωση της Χάλκειας με τη Ναύπακτο στηρίζεται από την πλειοψηφία των κατοίκων της!


                Αγαπητό newspressagrinio

 Σαν όλους τους ενεργούς πολίτες αυτού του τόπου, έτσι κι εγώ ζω με την αγωνία για το μέλλον του. Το μέλλον μας.
            Τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, ένα θέμα που μας απασχολεί όλους είναι ο «Καλλικράτης».
            Ο τόπος μου, ο Δήμος Χάλκειας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του χωροταξικού σχεδίου του Καλλικράτη, θα ενταχθεί στο νέο, διευρυμένο Δήμο Ναυπακτίας, όπως είναι φυσιολογικό κι όπως είναι και η επιθυμία της πλειοψηφίας των κατοίκων του.
            Κάπου εδώ, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να τελειώσω την αναφορά μου στο χωροταξικό κομμάτι του Καλλικράτη και να αναφερθώ πλέον στις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου και στο νέο μου Δήμο, το Δήμο Ναυπακτίας.
            Δυστυχώς όμως σπάνια λειτουργεί σήμερα κάτι «υπό κανονικές συνθήκες»!
            Και δεν είναι σίγουρα ένα από αυτά ο Δήμος Μεσολογγίου, ο οποίος δίνει μάχη με εισηγήσεις προς το υπουργείο και με επιχειρήματα που απέχουν από την πραγματικότητα όσο… η Γη από τον Ήλιο, να ενσωματώσει στο έδαφός του τον Δήμο Χάλκειας!
              Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του Δήμου:
            Ο Δήμος Χάλκειας προήλθε από την εθελοντική συνένωση το 1994, των τότε κοινοτήτων, Άνω Βασιλικής – Βασιλικής – Γαυρολίμνης – Καλαβρούζας και Τρικόρφου. Οι κοινότητες αυτές είχαν στενούς δεσμούς τόσο μεταξύ τους, όσο και με τη Ναύπακτο. Ιστορικά όλες άνηκαν στην Επαρχία Ναυπακτίας και ακόμα παλιότερα, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ακόμα, στον Δήμο Ναυπακτίδος.
            Το 1998 με το σχέδιο «Καποδίστριας» να μην έχει γίνει ακόμα νόμος του κράτους, υπήρχαν διάφορα σενάρια για την περιοχή. Ο Δήμος Χάλκειας τότε βρισκόταν σε συζητήσεις με το Δήμο Αντιρρίου για να ενωθούν, την ώρα που για τις κοινότητες Γαλατά και Περιθωρίου υπήρχε η σκέψη είτε να ενωθούν με το Ευηνοχώρι, δημιουργώντας τον Δήμο Ευήνου, είτε μαζί με το Ευηνοχώρι να ενσωματωθούν στο Δήμο Μεσολογγίου.
            Όλα αυτά «υπό κανονικές συνθήκες». Αλλά είπαμε, δύσκολα τις συναντάμε…
            Αιτία για να μην εφαρμοστεί κανένα από τα προαναφερθέντα σενάρια, ήταν η απόφαση των κατοίκων του Γαλατά να προσαρτηθούν στο Δήμο Χάλκειας, κάτι που τα ισχυρά πολιτικά τους ερείσματα εκείνη την εποχή κατάφεραν και το έκαναν πράξη. Ίσως να νόμιζαν τότε πως θα μπορούν και να τον διαφεντεύουν…
 
            Σήμερα οι κάτοικοι του Γαλατά έχουν αλλάξει γνώμη και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Χάλκειας που προέρχονται από εκεί αγωνίζονται στο πλευρό του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου, να αλλάξουν την πρόταση του Υπουργού, που προβλέπει ο Δήμος Χάλκειας να πάει στη Ναύπακτο, η οποία πρόταση βασίστηκε σε μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει την πλήρη κι ενθουσιώδη στήριξη της πλειοψηφίας των δημοτών Χάλκειας. Προσπαθούν δηλαδή να «βιάσουν» την εκπεφρασμένη επιθυμία των δημοτών της Χάλκειας να αποτελέσουν κομμάτι του Δήμου Ναυπακτίας!
            Στο πλευρό τους έχουν και τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ του Μεσολογγίου, που συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε παραπληροφόρηση!
 
            Κι όλα αυτά γιατί; Όχι φυσικά γιατί ο Δήμαρχος Μεσολογγίου ενδιαφέρθηκε ξαφνικά για το συμφέρον των κατοίκων της Χάλκειας (αφού αυτό βρίσκεται στην ένωσή τους με τη Ναύπακτο), αλλά για να κερδίσει τις εντυπώσεις (= τις ψήφους) των κατοίκων του Γαλατά, όταν αυτοί αποσχιστούν στο μέλλον - όπως προβλέπεται κι από τον Καλλικράτη - από το Δήμο Ναυπακτίας. Αν "του κάτσει" κι ένας ολόκληρος δήμος επιπλέον στο Μεσολόγγι, δεν θα πει όχι!
 
            Πολύ φοβάμαι όμως ότι τα κίνητρα των φορέων του  Μεσολογγίου μπορεί είναι ακόμη πιο ταπεινά: Θέλουν τη Χάλκεια για να επεκτείνουν τα εδάφη του δήμου τους, αδιαφορώντας για την πληθυσμιακή τους σύνθεση, μόνο και μόνο για να βγουν νικητές σε έναν ατελείωτο και ανούσιο πόλεμο εντυπώσεων, με το μεγαλύτερο δήμο του νομού μας, το Αγρίνιο (το οποίο ευνοείται με τον Καλλικράτη – και δικαίως – όντας το κέντρο και ο μεγαλύτερος Δήμος του νομού). Δυστυχώς εμένα και τους συνδημότες μου στο Μεσολόγγι μας θεωρούν «παράπλευρες απώλειες»…
 
            Αγαπητοί φίλοι, σας καλώ σε αυτές τις ημέρες που απομένουν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, να στηρίξετε κι εσείς όσο μπορείτε από την πλευρά σας το δίκαιο αίτημα της πλειοψηφίας των κατοίκων της Χάλκειας (κατοίκων των Δ.Δ. Άνω Βασιλικής – Βασιλικής – Γαυρολίμνης – Καλαβρούζας και Τρικόρφου) για ένταξη του Δήμου μας στο Δήμο Ναυπακτίας.
 
 
 
  Υ.Γ:  Η ένταξη του Δήμου Χάλκειας στο Δήμο Ναυπακτίας στηρίζεται μεταξύ άλλων από
1.      Ομόφωνη απόφαση των φορέων των 5 από τα 7 Δ.Δ. του Δήμου Χάλκειας που εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Χάλκειας πρέπει να ενωθεί με το Δήμο Ναυπακτίας
2.      Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπάκτου που πάρθηκε κατά
μεγάλη πλειοψηφία (η πρόταση που μειοψήφισε ήταν να ενωθεί η Χάλκεια με τη Ναύπακτο, αλλά τα Δ.Δ. Γαλατά και Περιθωρίου να πάνε στο Μεσολόγγι).
3.   Ψήφισμα της Εταιρίας Ναυπακτιακών Μελετών, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως η περιοχή της Χάλκειας ανήκει ιστορικά στην Ναυπακτία.
 
 
Και φυσικά η ένωση της Χάλκειας με τη Ναύπακτο στηρίζεται από την πλειοψηφία των κατοίκων της!
 

 
 
Με τιμή
 
Φάνης Παναγιωτόπουλος
Δημότης Χάλκειας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ