Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η Πόλυ Πάνου «σώπασε»

Μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, η Πολύ Πάνου, «σώπασε» για πάντα σε ηλικία 73 ετών, σήμερα… Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το πραγματικό της όνομα είναι Πολυτίμη Μπίθα (κατά άλλους Πολυτίμη Κολιοπάνου).
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις…. 28 Οκτωβρίου 1940 αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα.
Αρχές της δεκαετίας του ΄50, το έσκαγε, όπως αναφέρει στο βιογραφικό της, από το Δημοτικό και ανέβαινε στα Ψηλά Αλώνια, σ’ ένα.... καφενείο που είχε πρωτοφέρει τότε juke box. Αυτό ήταν και ο «πρώτος της δάσκαλος».
Μαθήτρια του δημοτικού σχολείου ακόμη, της άρεσε να τραγουδάει το…. «Όταν θα πω το αχ», το βαρύ ζεϊμπέκικο του Σταύρου Τζουανάκου, που μόλις είχε πρωτοβγεί. Χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς της, συμμετέχει σ’ ένα διαγωνισμό ταλέντων της πόλης, τραγουδά και παίρνει το πρώτο βραβείο.

Ένα χρόνο αργότερα, βρέθηκε για εμφανίσεις στην αχαϊκή πρωτεύουσα ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, νέος τότε στο χώρο.
Η τραγουδίστρια του συγκροτήματός του, τους εγκατέλειψε και εκείνος βρέθηκε σ’ έναν κουρέα κι έλεγε τον… πόνο του.

Εκείνος του υπέδειξε την Πόλυ Πάνου έτσι ο Μπιθικώτσης έψαξε να τη βρει, την άκουσε να τραγουδά και της ζήτησε να τον ακολουθήσει. Βρέθηκε τότε στο Αγρίνιο, την Αθήνα και ύστερα στα δισκογραφικά στούντιο της Columbia με τη συνοδεία της μητέρας της παρά την οργή του εργολάβου πατέρα της.

Όταν ο παραγωγός της άκουσε τη φωνή της, μίλησε με τα καλύτερα λόγια.
Έτσι, από το ξεκίνημά της και με το πέρασμα των χρόνων, εξελίχθηκε στην πιο καθαρή ίσως ερμηνεύτρια του κλασικού λαϊκού τραγουδιού.

Δεν είναι τυχαίο που έκανε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, ξανατραγουδώντας κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά ζεϊμπέκικα και χασάπικα αυτού του είδους.
Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε, το έγραψε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και είχε τίτλο «Πήρα τη στράτα την κακιά», ακολούθησε το «Να πας να πεις της μάνας μου» του Γιώργου Ζαμπέτα.

Και έτσι πολύ γρήγορα βρέθηκε να τραγουδάει καινούργια κομμάτια όλων των κορυφαίων λαϊκών συνθετών της δεκαετίας του ΄50.
Η Πόλυ Πάνου ήταν η πρώτη που τραγούδησε τα «Παιδιά του Πειραιά», που έγινε αργότερα μεγάλη επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ