Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ - 21-9-2013

            ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ                                         ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Γ.Γ.Ε.Ν.Ε.)
Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών αρ. 9, Τ.Κ. 264 41
Τηλ & Fax: 2610 271500, 2610 439090
E-mail:info@giriatriki.org.gr   – www.giriatriki.org.gr
 Πάτρα: 20/9/13
Στις 21 Σεπτέμβρη εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Αλτσχάϊμερ. Είναι αφιερωμένη  στα άτομα εκείνα που είχαν, την ατυχία να εκπέσουν σταδιακά  οι λειτουργίες του εγκεφάλου τους, όπως η μνήμη και η νόηση, και να προσβληθούν έτσι από άνοια. Τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε άτομα άνω των 65 ετών. Αρχικά είναι ήπια και......
τις περισσότερες φορές περνούν απαρατήρητα. Καθώς όμως η νόσος εξελίσσεται, γίνονται όλο και πιο εμφανή: οι ασθενείς δυσκολεύονται όχι μόνο στη σκέψη και την ομιλία, αλλά και στις καθημερινές τους δραστηριότητες, π.χ. στο πλύσιμο, στη χρήση της τουαλέτας, στον προσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο. Επίσης, επηρεάζεται και η συμπεριφορά με διαταραχές όπως εμμονές, φοβίες, υπερδιέγερση, εκρήξεις θυμού. Μερικές φορές, μάλιστα παρουσιάζονται και ψευδαισθήσεις.
Από την νόσο Αλτσχάϊμερ δεν προβάλλονται όλοι οι ηλικιωμένοι. Οπωσδήποτε όμως η μεγάλη ηλικία, η χαμηλή εκπαίδευση, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου, ενώ προφυλακτικοί παράγοντες  είναι η μεσογειακή διατροφή, η φυσική άσκηση, η ενεργοποίηση του νου  μέσα από δια βίου μάθηση και κοινωνικές δραστηριότητες και η διατήρηση καλής υγείας.
Θεραπεύεται η νόσος Αλτσχάϊμερ; Δυστυχώς όχι! Πρόκειται για μία νόσο σταδιακά επιδεινούμενη. Όμως, μπορεί να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της με θεραπευτική παρέμβαση, όχι μόνο φαρμακευτική αλλά και με άσκηση των νοητικών λειτουργιών του ασθενούς, με απώτερο στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. Εδώ έχει το λόγο η οικογένεια, της οποίας η συμπαράσταση, η στοργή προς το πάσχον μέλος της πρέπει να είναι αμέριστη. Ο σταυρός είναι βαρύς  για τους περιθάλποντες, οι οποίοι πρέπει να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν κατάλληλα γι’ αυτό το ρόλο. Αυτοί που έδωσαν τα πάντα στα παιδιά τους, όσο ήταν καλά, αλλά και στη χώρα, με τις ποικίλες θυσίες τους, δε γίνεται και δεν πρέπει τώρα να περιθωριοποιηθούν!
Μια σωστή και δημιουργική παρέμβαση για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας είναι το ¨ΣΠΙΤΙ ΗΜΕΡΑΣ¨. Στην πόλη μας λειτουργεί στην έδρα μας, στον ιδιόκτητο χώρο της Γηριατρικής  και Γεροντολογικής Εταιρείας Νοτιοδυτικής Ελλάδος  και στην οδό ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών αρ. 9,  με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών. Εδώ εφαρμόζονται προγράμματα συναντήσεων και ομαδικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ικανοτήτων των ασθενών με άνοια, την σύνδεσή τους  με τον έξω κόσμο, την δημιουργικότητα, την ψυχαγωγία, την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, καθώς και την ανακούφιση των οικογενειών τους. Όλα αυτά προσφέρονται με αμέριστη φροντίδα προς τους πάσχοντες από εξειδικευμένο προσωπικό, νευρολόγο, ψυχολόγο, κοινωνιολόγο και νοσηλευτές.

Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται, με την χρήση ειδικών δοκιμασιών, να εντοπιστούν άτομα με ήπια νοητική διαταραχή. Είναι αυτά τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν στο μέλλον και μπορούν έτσι να επωφεληθούν από έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση (φαρμακευτική ή μη φαρμακευτική).
Πάνω απ’ όλα όμως, με μαθήματα, σεμινάρια, διαλέξεις, το Σπίτι Ημέρας βοηθάει και τους περιθάλποντες – φροντιστές να μάθουν περισσότερα για την ασθένεια των δικών τους ανθρώπων και να προσαρμόσουν τη στάση και τη συμπεριφορά τους προς αυτούς που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης .

Στόχος της Γηριατρικής  είναι η υλοποίηση όλων των παραπάνω, προς όφελος και του ανοϊκού ασθενή και των φροντιστών του στο σπίτι . Η ευχαρίστηση, η ικανοποίηση, η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης των ασθενών που μετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και των συγγενών τους,  είναι έκδηλη και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας.

Συνοψίζοντας το μήνυμα που εκπέμπει ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για τη νόσο Αλτσχάιμερ  είναι η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μια ασθένεια που τείνει να λάβει παγκοσμίως διαστάσεις πανδημίας και την οποία μόνο το ενδιαφέρον η αγάπη και η φροντίδα ημών των υγιών μπορεί να αντιμετωπίσει.
                                                                                                  Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ