Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

ΕΞΟΔΟΣ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ - Κατσούλης Παναγιώτης

ΕΞΟΔΟΣ και Εθνική Αυτογνωσία
Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ και το ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ μας διακατέχουν.
Απολύτως δικαιολογημένα, αφού ο ηρωικός αγώνας των προγόνων μας, των «ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ» Ελλήνων και Φιλελλήνων, αποτελεί στην.... παγκόσμια ιστορία ένα από τα σπάνια γεγονότα ΑΥΤΟΒΟΥΛΗΣ, ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΘΥΣΙΑΣ.
Για τον Λουκή Ακρίτα - στην ομιλία του πριν από περίπου 50 χρόνια στον Κήπο των Ηρώων - το διαχρονικό μήνυμα της ΕΞΟΔΟΥ ήταν «Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ».
Συνέπεια αυτού του μηνύματος, η θέση που εξέφρασε το 2011, στον ίδιο ιερό χώρο, ο Επίτιμος Δημότης μας Βάσος Λυσσαρίδης: «Το Μεσολόγγι δεν είναι απλά η πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι η πρωτεύουσα της πανανθρώπινης αξιοπρέπειας».
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ - ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ
Ένα αλληλένδετο πολιτικό τρίπτυχο που απουσιάζει σήμερα ως πρόταγμα από το διεθνές και ντόπιο πολιτικό γίγνεσθαι. Και θα συνεχίσει να απουσιάζει, όσο στο παγκοσμιοποιημένο πολίτευμα της Μετά – δημοκρατίας στερεύει η ατομική ευθύνη και η συλλογική θέληση που τότε κυριαρχούσαν στους Εξοδίτες. Αρχές που όταν ενσταλάχτηκαν σε απλούς ανθρώπους, τους έδωσαν τη δύναμη να ξεπεράσουν το φόβο και να αρνηθούν την ατιμωτική παράδοση.
Κατ' ουσία σήμερα πολιτικά υποκρινόμαστε, αφού τιμάμε αυτό που στην τωρινή κυριαρχούσα πολιτική θεώρηση θεωρείται παρωχημένο, έως και γραφικό. Μια χούφτα άνθρωποι, μέσα σ' ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον και σε μια αλληλοσπαραγμένη χώρα υπό κατοχή τεσσάρων αιώνων, έγραψαν ιστορία. Αυτοί όμως έγραψαν ιστορία, ενάντια σε όλους εκείνους που ελεεινολογούσαν και τους προέτρεπαν να καθίσουν ήσυχοι. Επιβεβαίωσαν μια μεταγενέστερη ρήση, σύμφωνα με την οποία “δεν πολεμάς το σκοτάδι με σκοτάδι. Μόνο με το φως μπορείς» (Μάρτιν Λούθερ Κινγκ)
Η ΕΞΟΔΟΣ του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ “διδάσκει” και διαπαιδαγωγεί πολιτικά. Αποδεικνύει εμπράκτως πως μια στρατιωτική ήττα μετατρέπεται σε μια μεγάλη πολιτική νίκη, όταν μάχεσαι για την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια της πατρίδας σου. Μόνο που αυτό το ιστορικό πολιτικό δίδαγμα εσκεμμένα αποκρύπτεται.  Έτσι η χρονίζουσα υποκρισία μας δεν συμβάλει στην ανάκτηση της Εθνικής μας Αυτογνωσίας, που τόσο την έχουμε ανάγκη σήμερα.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ - ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ
Αποτελεί πλέον μια σύντομη, άνευρη και άχρωμη αράδα, στις ομιλίες και τους πανηγυρικούς των τελευταίων Γιορτών Εξόδου. Κάτι τόσο σημαντικό αν δεν το πιστεύεις πραγματικά και δεν το δηλώνεις με τις πράξεις σου, πώς να το εκφράσεις ειλικρινά;
Πώς να μιλήσεις μέσα από τη ψυχή σου, με τους στίχους του Πωλ Ελυάρντ, από το ποίημα του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»:
Και από τη δύναμη μιας λέξης
Ξαναρχίζω τη ζωή μου
Γεννήθηκα για να σε γνωρίσω
Για να πω τ΄ όνομα σου
Ελευθερία”
Π Ω Σ ;

Κατσούλης Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος
Πρώην Δήμαρχος
Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ