Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Βίλχελμ Ράιχ: «Άκου Ανθρωπάκο» - video

24 Μαρτίου 1897 - 3 Νοεμβρίου 1957 

Ο Βίλχεμ Ράιχ, ιδρυτής της λεγόμενης «Οργονομίας» («Orgonomy»), ψυχολόγος, συγγραφέας και πρωτοπόρος ερευνητής και εφευρέτης, που κυνηγήθηκε σε τέσσερις χώρες (Γερμανία, Δανία, Νορβηγία και Η.Π.Α.), πέθανε
στις φυλακές σαν σήμερα στις 3 Νοεμβρίου του 1957. 
Άσκησε σφοδρή κριτική στα υφιστάμενα κοινωνικά και σεξουαλικά ήθη ενώ έγινε κυρίως γνωστός από τα βιβλία του «Η Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού» και «Άκου Ανθρωπάκο»
Έγινε Βοηθός στην Ψυχαναλυτική Πολυκλινική του Φρόιντ στη Βιέννη (υπό τη διεύθυνση του δρ Έντουαρντ Χίτσμαν) θέση στην οποία έμεινε α­πό την ίδρυσή της το 1922 έως το 1928. Κατόπιν ανέλαβε καθήκοντα Υποδιευθυντού της Πολυκλινικής μεταξύ 1928-1930 και Διευθυντού του Σεμιναρίου Ψυχαναλυτιης Τεχνικής του ίδιου ιδρύματος. Από τις θέσεις αυτές έ­δω­σε πολλές διαλέξεις και ταυτόχρονα προχώρησε την έρευνά του σε ένα ευρύτερο πεδίο αναζητώντας την κοινωνιολογική συνιστώσα των νευρώσεων κάνοντας χρήση της εμπειρίας που απεκόμισε εργαζόμενος στα συμβουλευτικά κέντρα ψυχικής υγιεινής, που ίδρυσε και διηύθυνε α­πό το 1928 έως το 1930 σε διάφορες περιοχές της Βιέννης. Εισήγαγε νέες απόψεις βασιζόμενος στην κλινική παρατήρηση, οι οποίες σε συνδυασμό με την κοινωνικοπολιτική του δράση τον ο­δή­γησαν τελικά σε σύγκρουση με τον Φρόιντ.
Το βασικό σημείο σύγκρουσης μεταξύ Ράιχ και Φρόιντ ήταν η λίμπιντο, δηλαδή η υπόθεση του Φρόιντ περί ύπαρξης μιας (βιολογικής φύσεως) ενέργειας η οποία εμπλέκεται με τη σεξουαλικότητα του ανθρώπου.
Δείτε τη συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ