Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

ΔΝΤ: Κόψτε και άλλο τους μισθούς, έχετε ακόμη λίγο "λίπος" ...

Τις επιπτώσεις της μείωσης μισθών κατά 2% στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση εξετάζει έρευνα αξιωματούχων του ΔΝΤ.
Η έρευνα αφορά στην Ελλάδα, αλλά και σε Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Η έρευνα εξετάζει το σενάριο μείωσης των ονομαστικών μισθών κατά 2% στα επόμενα δύο χρόνια, η οποία θα... μετακυλισθεί πλήρως στις τιμές, με στόχο την εμπροσθοβαρή προσαρμογή της ανταγωνιστικότητας στις εν λόγω χώρες.
Η προσομοίωση που εκπόνησε το ΔΝΤ δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη επίπτωση της μείωσης των μισθών στην οικονομική δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη, εάν την υιοθετήσουν λιγότερες χώρες.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ βλέπει δύο βασικές επιπτώσεις:
-Θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα: Αυξάνεται η συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη. Αυτή η αύξηση των εξαγωγών, μέσω της παραγωγής υψηλότερων εισοδημάτων, στηρίζει την κατανάλωση και τις πρόσθετες επενδύσεις -για να υπάρξει ευθυγράμμιση με την υψηλότερη ζήτηση.
-Αρνητική επίπτωση στη ζήτηση: Στα πρώτα δύο χρόνια, υπάρχει επίσης αύξηση στα πραγματικά επιτόκια, που μετριάζει τη θετική επίπτωση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. Ειδικότερα, καθώς τα ονομαστικά επιτόκια δεν αντανακλούν τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις στους μισθούς, τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται πάνω από τον μέσο όρο στα πρώτα δύο χρόνια.
Υπεύθυνοι για την έρευνα "Wage Moderation in Crises", η οποία, όπως αναφέρεται σχετικά, δεν απηχεί τις θέσεις του ΔΝΤ στο ζήτημα, είναι οι Jörg Decressin, Raphael Espinoza, Ioannis Halikias, Daniel Leigh, Prakash Loungani, Paulo Medas, Susanna Mursula, Martin Schindler, Antonio Spilimbergo και TengTeng Xu, ενώ επιβλέπων είναι ο Πολ Τόμσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ