Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

Τί είναι η Νέα Διώρυγα του Σουέζ που εγκαινιάζουν Σίσι, Ολάντ, Τσίπρας;

Μπορεί το ενδιαφέρον της ελληνικής ειδησεογραφίας σχετικά με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αίγυπτο να εστιάζεται στις συναντήσεις που θα έχει εκεί ο πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι, το Φρανσουά Ολάντ και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ωστόσο το παγκόσμιο γεγονός είναι τα εγκαίνια της Νέας Διώρυγας του Σουέζ.
Η νέα διώρυγα, μήκους 72 χιλιομέτρων, που θα λειτουργεί με την ήδη υπάρχουσα θα επιτρέψει τη...δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε χρόνο πολύ πιο σύντομο ενώ θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων. 
Η διώρυγα συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ χωρίζει την αφρικανική ήπειρο από την Ασία και παρέχει τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Ευρώπης και των εκτάσεων που βρίσκονται γύρω από τον Ινδικό και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.
Το έργο ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου 2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες αντί τριών ετών που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Στόχοι του νέου καναλιού είναι η μεγιστοποίηση των προνομίων που δίνει η παρούσα, παλιά, διώρυγα και να διευκολύνει τα διερχόμενα πλοία τόσο στη διέλευση αυτή καθαυτή όσο και στο χρόνο που αυτή παίρνει. Απώτερος στόχος είναι η αύξηση της εμπορικής κίνησης κι άρα των κερδών και των θέσεων εργασίας καθώς και των κερδών της αρχής διαχείρισης της Διώρυγας μέσω των διοδίων.
Περιβαλλοντικές ενστάσεις
Ενστάσεις για το έργο έχουν διατυπώσει περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς πέρα από τη βίαιη επέμβαση σε οικοσυστήματα λόγω των ταχύτατων εργασιών, το άνοιγμα του πλάτους της διώρυγας θα επιτρέψει περαιτέρω και σε μικρό χρονικό διάστημα μετακινήσεις ειδών της θαλάσσιας ζωής από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο και αντίστροφα, μετακινήσεις που ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για τα υπάρχοντα οικοσυστήματα.

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ