Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Nέα επίθεση του ISKRA στην κυβέρνηση

Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Σε τροχιά ρήξης με τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις έχει εισέλθει η κυβέρνηση με το υπό διαμόρφωση τρίτο μνημόνιο-γράφει ο Θανάσης Μπρούσκος στο ISKRA-καθώς υποχωρεί μετά από την πίεση των δανειστών σε κομβικά σημεία του προγράμματος της, όπως την προστασία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, την ανακοπή της φοροεπιδρομής στο εισόδημα των εργαζομένων αλλά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το οποίο θα...
εντατικοποιηθεί μέσα από τα σχέδια για αναβάθμιση του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και δημιουργία νέου ταμείου εκποίησης του δημόσιου φυσικού και παραγωγικού πλούτου..  
Το δύσμορφο τοπίο που διαμορφώνει η νέα μνημονιακή συμφωνία συμπληρώνεται από την αναίρεση ακόμα και κυβερνητικών νομοθετικών πρωτοβουλιών. Πιο συγκεκριμένα, με πρόσχημα το ξεκλείδωμα της δόσης από τους θεσμούς προκειμένου να... πληρωθούν οι ίδιοι (3,2 δισ. προς την ΕΚΤ), η κυβέρνηση παρουσιάζεται διατεθειμένη να προχωρήσει μεταξύ άλλων σε ανατροπές στο νόμο για τις 100 δόσεις, με άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη των φορολογουμένων.  
Οι εν λόγω διατάξεις θα περιληφθούν σε ξεχωριστό άρθρο του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου μαζί με άλλα προαπαιτούμενα μέτρα. Όσον αφορά το εργασιακό δίκαιο (συνδικαλιστικός νόμος, απεργίες, “λοκ-αουτ” κλπ), οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το φθινόπωρο. Πάντως, η Μέρκελ φαίνεται να έχει αλλά σχέδια για το τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και ασκεί πιέσεις για να συμπεριληφθούν επώδυνες διατάξεις (πχ. κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και φορολογία αγροτών), τις οποίες η ελληνική πλευρά παραπέμπει για τον Οκτώβριο (βλ. παρακάτω). 
Το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό. Πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο αναφέρουν ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί μέχριαύριο Τρίτη (11/8). Η ψήφιση από τη Βουλή του νέου τρίτου μνημονίου θα γίνει με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την Πέμπτη 13 /8 και θα αποτελείται από 2 άρθρα. Όλα αυτά, όμως, υπό την αίρεση της Γερμανίας και με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ισχυρή αναδίπλωση.
Το πρώτο άρθρο θα περιλαμβάνει την νέα δανειακή σύμβαση και σε προσάρτημα το νέο μνημόνιο, ενώ το δεύτερο άρθρο θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα μέτρα. Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, την Παρασκευή (14/8) θα συνεδριάσει του Eurogroup και μέχρι τις 18/8 θα έχει ψηφιστεί από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την πληρωμή των 3,2 δισ ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.  
Από την πλευρά των δανειστών, η γερμανική πλευρά θέτει νέες ενστάσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και υπενθυμίζει με αυτόν τον τρόπο ότι το Βερολίνο διατηρεί το πάνω χέρι στις εξελίξεις και φυσικά στο χρονοδιάγραμμα.
Σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας (10/8), ο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι «μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών, ένα πρόγραμμα με ένα σημαντικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων, ένα πρόγραμμα που οφείλει να είναι μια σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί», υπογραμμίζοντας ότι “η πληρότητα προηγείται της ταχύτητας” !!!
Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι που επικαλείται η Bild εξέφραζαν πολλές αμφιβολίες για το εάν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να κλείσει η συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου.  
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, η νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή καθώς και από άλλα έξι κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας. Κυβερνητικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η Bild εκτιμούν ότι «αυτόν δεν είναι εφικτό».  
Πέραν αυτού, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται πάλι σε τεχνάσματα. Θέλει να ψηφιστούν διαφιλονικούμενα μέτρα περικοπών (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεωνκατάργηση φορολογικών προνομίων για αγρότες) τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.  
Οι επιλογές της κυβέρνησης όσον αφορά την επιτάχυνση των “διαπραγματεύσεων“ με τους δανειστές βρίσκουν την αναλογία τους στους σχεδιασμούς για εκλογικό αιφνιδιασμό ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο, με ανομολόγητο στόχο να πεταχθούν έξω από τις λίστες οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν το “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού στα μνημόνια και την νεοφιλελεύθερη λιτότητα.  
Η συνέχιση αυτής της ολισθηρής και αδιέξοδης πορείας από την κυβέρνηση όχι μόνο θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για την ίδια, αλλά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυστυχία τα χειμαζόμενα λαϊκά και πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας, τα οποία την στήριξαν. Η διέξοδος βρίσκεται στην ακύρωση του νέου και των παλιών μνημονίων και στο άνοιγμα τη συζήτησης για τη χάραξη μιας νέας προοδευτικής εναλλακτικής πορείας κόντρα σε νεο-αποικιακές εξαρτήσεις και υποτέλειες, που τόσο έχουν ζημιώσει το λαό και τον τόπο.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΡΟΥΣΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ