Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015

Αυτά είναι τα 7 μέτρα – φωτιά που κατακρεουργούν τις συντάξεις – Πώς η κατώτατη πάει στα… 338 ευρώ!

Εφτά μέτρα – φωτιά έρχονται το επόμενο διάστημα να κατακρεουργήσουν, στην κυριολεξία, τις ήδη λεηλατημένες συντάξεις.
Οι κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ από τα 486 ευρώ μηνιαία θα πέσουν στα 338 ευρώ (μείωση 41%), ενώ οι κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ θα πέσουν από τα 360 σε 120 ευρώ για 160.000 παλαιούς συνταξιούχους του (μείωση 61%).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το capital.gr, οι μειώσεις στις συντάξεις ή οι....αυξήσεις στις εισφορές που προκύπτουν από το σύνολο σχεδόν των μέτρων που προβλέπει το νέο Μνημόνιο έχουν ως εξής :
1. Έμμεση μείωση 3% από τις νέες εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ
Τα μέτρα για αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4% σε 6% και επέκταση της παρακράτησή της και από τις επικουρικές συντάξεις, οδηγεί σε μία έμμεση μείωση 3% του συνόλου των αποδοχών των συνταξιούχων από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 .
2. Μειώσεις 2% στις νέες κύριες συντάξεις από την φαρμογή του νόμου 3863/2010
Η εφαρμογή του νόμου 3863/10 (ο οποίος ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015) κ θα φέρει μειώσεις 20 έως 100 ευρώ τα προσεχή δέκα χρόνια στις κύριες συντάξεις. Οι μειώσεις αυτές αντιστοιχούν σε μειώσεις 2% σ’ αυτήν την κατηγορία των συντάξεων
3. Μείωση έως 40%. από την κατάργηση του ΕΚΑΣ
Η απόδοση των κατώτατων ορίων σύνταξης και του Ε.Κ.Α.Σ. μόνο σε όσους νέους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη και περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67, φέρνει μειώσεις έως και 40% σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων με τις προϋποθέσεις των ελάχιστων ορίων (4.500 ένσημα), δηλαδή στις κατώτατες συντάξεις.
Η επερχόμενη σταδιακή κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. μέχρι το 2019 και ειδικά η άμεση κατάργηση του εν λόγω επιδόματος για το 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά μεγαλύτερα εισοδήματα τον Μάρτιο του 2016 θα φέρει επιπλέον μείωση συντάξεων 193 ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαία στις αποδοχές της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων.
4. Μείωση έως 28% σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ
Η Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) και η πιθανή εφαρμογή τής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο παραπάνω ταμείο και στα ταμεία πρόνοιας μετά την 31η Οκτωβρίου 2015 οδηγεί σε μείωση 28% των δαπανών τους για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
5. Μείωση 16% ανά έτος από το “πέναλτι” για όσους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη
Η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά την περίοδο 2016 – 2022 (με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015) προβλέπει ποινή πρόωρης συνταξιοδότησης 16% ανά έτος.
6. Αύξηση 20% των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ
Η απόδοση των εισφορών από τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες με βάση το πραγματικό εισόδημά τους συνεπάγεται αύξηση έως και 20% των εισφορών σε όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν ” υψηλότερα” εισοδήματα (1η Ιανουαρίου 2016).
7. Μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις εισφορών έως 40% από την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων
Η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων (μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015) , που λαμβάνουν ορισμένα ταμεία όπως πχ από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και οι οποίοι αποφέρουν 1,1 δισ. ευρώ (3,6% των ετήσιων συνταξιοδοτικών δαπανών) θα φέρουν αυξήσεις των εισφορών ή μειώσεις των παροχών έως 40 % προκειμένου να κλείσει η “τρύπα” που μένει πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ