Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015

«Τα πάνω κάτω» στις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

«Αναταράξεις» αναμένεται να προκαλέσουν στις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας οι προτιμήσεις των φετινών υποψηφίων.
Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας φαίνεται ότι επηρέασαν περισσότερο από ποτέ τις επιλογές των νέων σχετικά με την...περιοχή που πρέπει να σπουδάσουν.
Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι επειδή τα περισσότερα μηχανογραφικά δελτία συμπληρώθηκαν τις μέρες που οι τράπεζες ήταν κλειστές, οι γονείς ώθησαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές κοντά στα σπίτια τους, με τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν και δεύτερο σπίτι κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή, όμως, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο γενικευμένο είναι αυτό το φαινόμενο και πόσο πολύ θα επηρεάσει την πορεία των μορίων εισαγωγής. Γι’ αυτό και όλοι μιλούν για μεγάλες εκπλήξεις στο τέλος του Αυγούστου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Η πορεία θα είναι πτωτική, θα ξεκινά από λίγα μόρια και μπορεί να φτάσει και τα 2.000 σε χαμηλόβαθμες σχολές των ΤΕΙ.Ακόμα και οι περισσότερες υψηλόβαθμες σχολές θα έχουν πτώση αρκετών μορίων, ιδίως στα ΑΕΙ της περιφέρειας.Σημαντικό ρόλο φέτος θα παίξει και ο περιορισμένος αριθμός των μετεγγραφών.

Στις υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές η πτώση θα είναι σημαντική και μπορεί να ξεκινήσει από τα 180-200 μόρια και να ξεπεράσει ακόμη και τα 600, όπως στην περίπτωση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης.
Ακόμη, κοντά στα 500 μόρια αναμένεται να χάσουν και υψηλόβαθμες Κτηνιατρικές και Οδοντιατρικές σχολές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Ωστόσο, οι μεσαίες νοσηλευτικές δεν θα έχουν μεγάλη πτώση, τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και οριακή άνοδος.
Την ίδια ώρα, πτωτικά θα κινηθούν και οι Φαρμακευτικές Σχολές καθώς αναμένεται πτώση άνω των 450 μορίων.
Όμως, σε πολλές σχολές στο 4ο Πεδίο η πορεία των βάσεων δεν αναμένεται να είναι παντού καθοδική και θεωρείται ότι πολλές σχολές θα έχουν άνοδο των μορίων, με εξαίρεση ίσως τους Μηχανολόγους Μηχανικούς, τους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Ναυπηγούς.

Όσον αφορά στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, η πτώση σε κάποιες σχολές ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια. Μάλιστα, αυτό αναμένεται να συμβεί και στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου οι οποίες μπορεί να πέσουν πάνω από 700 μόρια, όπως στην περίπτωση της Νομικής στην Κομοτηνή.

Ακόμη, πτώση αναμένεται και σε όλες τις Παιδαγωγικές σχολές αλλά και σε αυτές της Πολιτικής Επιστήμης, της Φιλολογίας, της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας, ενώ δύσκολη είναι η εκτίμηση για τις Στρατιωτικές Σχολές με τους εκπαιδευτικούς να πιστεύουν ότι και εκεί θα υπάρξει πτώση των βάσεων, αλλά περισσότερο «συγκρατημένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ