Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

ΟΧΙ του ΤΕΕ για λατομικό χώρο Αδρανών Υλικών στη Χάλκεια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Π. ΣΟΥΛΟΥ 11, 30100 ΑΓΡΙΝΙΟ

ΤΗΛ.(26410)55755, 56789   fax:31506

 Πληρ. Τηλ: 26410-55755                                                           Αγρίνιο 18-2-2011
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας εξέτασε κατά την 3η/10-2-2011 συνεδρίασή της την επιλογή της περιοχής «Αλμπάνι» (πρώην Δήμου Χάλκειας) για λατομικό χώρο Αδρανών Υλικών μέσω τεκμαρτής έκδοσης άδειας από το ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε δάνεια υλικά (αδρανή) του έργου: «Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσάκωνα».
Με ομόφωνη απόφασή της η Δ.Ε. εκφράζει την αντίθεσή της στην δημιουργία του εν λόγω Λατομικού Χώρου και ειδικότερα με τον τρόπο που αυτός απεφασίσθη μέσω της έκδοσης τεκμαρτής άδειας.
Προς τούτο απεστάλη επιστολή προς τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Ι. Μαγκριώτη και στους βουλευτές του Νομού η οποία κοινοποιήθηκε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα και τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Ιωάννη Μπουλέ καθώς και στον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρούζας.
Η επιστολή έχει ως εξής:
"Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ
Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές Αιτωλ/νίας
 Η Έκδοση Τεκμαρτής Άδειας Λατομικού Χώρου αδρανών υλικών στη θέση «Αλμπάνι» του Δήμου Ναυπακτίας (πρώην Δήμος Χάλκειας) της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας για την κάλυψη των αναγκών σε δάνεια υλικά (αδρανή) του έργου: «Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσάκωνα» απασχόλησε την Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Τμήματος κατά την 3η/10-2-2011 συνεδρίασή της.
Η Δ.Ε. ομοφώνως εκφράζει την αντίθεσή της για την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής ως λατομικού χώρου ειδικότερα όμως αντιτίθεται με ένταση ως προς τον τρόπο που αυτή έγινε μέσω έκδοσης τεκμαρτής άδειας καθώς έτσι:
α) Δεν έχει προηγηθεί καμμία περιβαλλοντική μελέτη για τα αποτελέσματα της δραστηριότητας αυτής.
β) Σε μικρή απόσταση, περίπου 200 m, από την λατομική ζώνη υπάρχουν οικίες κατοίκων της Κάτω Καλαβρούζας αλλά βρίσκεται σε λειτουργία και ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.
γ)Διαφαίνεται ότι θα συμβεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον εξαίρετης ομορφιάς όρμο στο Καλαμάκι, όπως επίσης και στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής από την διαδικασία και τις εγκαταστάσεις εξόρυξης αλλά και από την μεταφορά τους με πλοία στην Πελοπόννησο .
δ)Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας επέμβαση η οποία σαφώς απαιτεί περισσότερη προσοχή από αυτή που επεδείχθη, σε μια εποχή αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
ε) Δεν υπάρχει αιτιολόγηση κατά πόσον έχουν εξαντληθεί άλλες προσφορότερες εναλλακτικές λύσεις με κριτήριο την περιβαλλοντική τους επιβάρυνση και όχι το κόστος.
Θεωρείται επιβεβλημένη η επανεξέταση της επιλογής της συγκεκριμένης περιοχής ως λατομικού χώρου καθώς τέτοιου μεγέθους επεμβάσεις δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν χώρα χωρίς περιβαλλοντική μελέτη".
 Για τη Δ.Ε.
Ο Πρόεδρος
ΡΟΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ