Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Κατεβάζουν ρολά τα φαρμακεία

Όπως αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 19, 20 και 21 Ιανουαρίου καθώς και τις ίδιες ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα (26, 27 και 28 Ιανουαρίου) .
Για το διάστημα αυτό οι ασθενείς με ιατρική συνταγή θα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία υπηρεσίας.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου οι συνδικαλιστές θα επανεξετάσουν την στάσης τους.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου δήλωσε σχετικά: «Ο διάλογος με το υπουργείο έληξε άδοξα γιατί ήταν προσχηματικός, κατά την άποψή μας. Διαφωνούμε σε τέσσερα σημεία:

  • στο προτεινόμενο ωράριο που είναι εξουθενωτικό,
  • στο ιδιοκτησιακό που είναι το πιο σοβαρό θέμα για εμάς,
  • στις εκπτώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι υπερβολικές, και
  • στα πληθυσμιακά κριτήρια, με τα οποία θα ανοίξουν χιλιάδες νέα φαρμακεία, γεγονός που θα καταστρέψει όλο το φαρμακευτικό σύστημα».
Ηδη από τα ξημερώματα της Δευτέρας κλειστά είναι τα φαρμακεία του Πειραιά, που έχουν προχωρήσει σε 48ωρη απεργία.
Σημειώνεται πάντως ότι οι φαρμακοποιοί πρόκειται να συνεχίσουν να λειτουργούν τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία, για τα καλύπτονται επείγοντα περιστατικά.
Η σύγκρουση θα περάσει και σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι συνδικαλιστές εξετάζουν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Τα σημεία της διαφωνίας
Ο υπουργός Υγείας Ανδρ.Λοβέρδος σε συνέντευξή του στον FLASH96 έθεσε τα τρία κύρια σημεία διαφωνίας:
«Το θέμα το ιδιοκτησιακό ... δημιουργεί παρεξηγήσεις. Οι παρεξηγήσεις αυτές θα λυθούν στην πορεία προς την ψήφιση από την Ολομέλεια του σχεδίου νόμου και αν χρειαστεί - εφόσον δεν κάμπτονται οι αμφισβητήσεις και οι απορίες - και με πάρα πολύ συγκεκριμένη νομοθετική διευθέτηση.
Το δεύτερο θέμα ... είναι η απελευθέρωση ωραρίου, την οποία βαφτίζουν "αποχαλίνωση". ... Δευτέρα απόγευμα, Τετάρτη απόγευμα τα περισσότερα φαρμακεία μένουν ανοιχτά για να κάνουν την εσωτερική τους οργάνωση. Τι τους πειράζει να δίνουν κι ένα φάρμακο και να μην τρέχει ο άνθρωπος από εδώ και από εκεί; Το Σάββατο δε που όλη η αγορά είναι ανοιχτή, αυτοί είναι κλειστοί. Γιατί; Λένε, ότι οι τζίροι είναι μικροί το Σάββατο. Και λοιπόν; Οι ασφαλισμένοι, όμως, εξυπηρετούνται. Και πάλι εμείς δεν υποχρεώνουμε κάποιον να ανοίξει. Εμείς λέμε ότι είναι ελεύθερο το φαρμακείο να ανοίξει.
Το τρίτο σημείο... Αυτοί έλεγαν να πάνε με ποσοστό, εμείς λέγαμε να πάμε με ποσοστό ως μίνιμουμ, δηλαδή να είναι ανοιχτά όποιος επιθυμεί, και πάντως όχι λιγότεροι από τόσους από περίπου 800, ή 1.000 φαρμακεία το Σάββατο. Αυτοί έλεγαν όχι, να πάμε μόνο 1.000 φαρμακεία το Σάββατο. ... Είναι αυτό θέμα τώρα, για να καταστεί πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης της Ελλάδας;
Μίλησε επίσης για σειρά θεμάτων:
Για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της ηλεντρονικής συνταγογράφησης: «Διαγωνισμός δεν έχει γίνει για να υπάρξει ανάδοχος ... για ένα μεγάλο διαγωνισμό, τα δυόμισι - τρία χρόνια τα έχεις στο νερό. Γι' αυτό εγώ έχω πει και το έχω πει όσο πιο αρμοδίως γίνεται, εν συνεδριάσει, ότι έπρεπε και πρέπει ακόμα, αν και έχουμε αργήσει ήδη, πρέπει σαν δημόσιο διαγωνισμό μετά από τροπολογία που θα καταθέσουμε, από νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσουμε, να πάμε σε ανάθεση του έργου σε ένα κονσόρτσιουμ εταιρειών που θα καλύψουν όλη την αγορά, ούτως ώστε να αποφύγουμε τα δυόμισι χρόνια και να πάμε στο εξάμηνο - οκτάμηνο. ... Και πάλι βέβαια το 2011 και το μισό 2012 δεν το προλαβαίνουμε».
Για τον συνδυασμό της απελευθέρωσης και της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης: «Αυτό θα είναι το πρόβλημά μας για φέτος, για να εκπληρώσουμε δύο στόχους που είναι αντιφατικοί ... Πρέπει να τη λύσουμε μέσα στην πράξη μέρα με τη μέρα και να τα βγάλουμε πέρα τα πράγματα με την πρακτική την περσινή. Η δουλειά μας θα είναι πολύ πιο δύσκολη, μέσα σε αυτή τη συγκυρία, αλλά εν πάση περιπτώσει στο τέλος θα κάνουμε ταμείο».
Για την συνεργασία πολλών φαρμακοποιών στην ίδια εταιρεία: «οι υπάρχοντες αδειούχοι φαρμακοποιοί αλλά κι ένας αδειούχος σημερινός με αυτούς που μπαίνουν ως καινούργιοι στο επάγγελμα να μπορούν να κάνουν ομόρρυθμη εταιρεία. Αυτό θα ευνοήσει και τα μεγάλα φαρμακεία, θα μπορούν να γίνουν μεγάλα φαρμακεία, αλλά από φαρμακοποιούς. Όχι από άλλους, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους. ή γενικότερα επιχειρηματίες».
Για τις επερχόμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων: «θα ξεκινήσουμε από την Αθήνα, από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ... Από τη Β΄, τα μεγάλα νοσοκομεία, τα πολύ μεγάλα νοσοκομεία στη Β΄ είναι.
 http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ