Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Κοροϊδεύουν τους Αιτωλοακαρνάνες αγρότες με τα φωτοβολταϊκά!

Γράφει ο Λέων Χέρσος
Εκτός σχεδιασμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά οι αγρότες της Αιτωλ/νίας, Ηλείας και άλλων 16 νομών της χώρας! 
Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους στο θέμα των φωτοβολταϊκών συστημάτων για τους αγρότες. Αφού τους πήραν τα λεφτά για τις μελέτες, μαζί και την ψήφο στις αυτόδιοικητικές εκλογές  τώρα τους λένε ότι δεν θέλει ρεύμα η ΔΕΗ από τους πολύπαθους αγρότες της Αιτωλ/νίας και της Ηλείας, καθώς και των άλλων νομών της χώρας.   
Ενώ συνεχώς χορηγούν άδειες εκμετάλλευσης των ποταμών και των ρεμάτων στους μεγαλοεργολάβους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην περίπτωση των αγροτών η ΔΕΗ έχει τα δίκτυά της «κορεσμένα» και δεν θέλει άλλο ρεύμα!  Εισάγει όμως ενέργεια από τις βαλκανικές χώρες ενώ τα τιμολόγιά της έχουν γίνει βραχνάς των καταναλωτών. 
Η  εφαρμογή των εντολών του ΔΝΤ και της Ε.Ε. εξαθλιώνουν μέρα με τη μέρα τους Έλληνες και η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης παραχωρεί πλουτοπαραγωγικές πηγές στους μεγαλοεργολάβους και στους κάθε λογής επιχειρηματίες, όπως κάνουν χρόνια τώρα. Τη νομοθετική περίοδο που άνοιξε η κ. Βάσω αρχικά και τη συνέχισε η κ. Κατσέλη υπέρ των τραπεζών και των πολυεθνικών, ιδίως με τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο, στον τομέα των ήπιων μορφών ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φοτωβολταϊκά) συνεχίζουν όλοι οι "αξιωματούχοι" του μνημονίου. 
Το "πραξικόπημα" σε βάρος των αγροτών έγινε με το νομοσχέδιο της δήθεν… «διευκόλυνσης» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών κ.λ.π., όπου έθεσε εκτός επιδοτήσεων τους αγρότες ανοίγοντας την αγορά στους μεγαλόσχημους επιχειρηματίες.
Με αφορμή την αποκάλυψη της βουλευτού κ. Σ. Γιαννακά μας  δίδεται η δυνατότητα να σχολιάσουμε ορισμένες πλευρές και να διαφωτίσουμε την κοινή γνώμη για τα μεγάλα ψέματα που της σερβίρουν οι διάφοροι κονδυλοφόροι. Ευθύνες υπάρχουν όντος αλλά οφείλουν τώρα να πάρουν ξεκάθαρη θέση όλοι, γιατί αύριο θα είναι αργά για όλους μας.
Η αδράνεια που διακρίνεται στη περιοχή πρέπει να τελειώσει. Οι σκοπιμότητες στην περίπτωση ξεπερνούν τα όρια της μικροπολιτικής και ακουμπούν στην πλήρη διάλυση του κοινωνικού ιστού.
Όλοι θυμούμαστε τις απαράδεκτες σκηνές του Σεπτεμβρίου στη ΔΕΗ (οδός Καψάλη) στο Αγρίνιο, όπου στοίβαζαν τους αγρότες μας προκειμένου να καταθέσουν τους φακέλους με τα δικαιολογητικά για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, όπως τους έταζαν οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες και αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ!
Στη πράξη όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, κάτι που ήταν γνωστό στους αρμόδιους παράγοντες. Εντούτοις όλοι ενέπαιζαν τις οικογένειες των αγροτών και την κοινωνία ολόκληρη λέγοντάς τους ότι ήρθε η λύτρωση από τον ουρανό.  
Όμως μετά και από αυτή την αρνητική εξέλιξη χιλιάδες οικογένειες οδηγούνται οριστικά στο περιθώριο μετά και το ξεκλήρισμα των αγροτικών προϊόντων. Δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στα χέρσα χωράφια τους παρά τις προσδοκίες που τους σερβίρισαν οι «παραγοντίσκοι», διότι όπως είπε στη βουλή η κ. υπουργός όταν ψηφιζόταν ο νόμος (άκουσον-άκουσον) «η αποδέσμευση από τα κίνητρα του νόμου για τους αγρότες  θα ρίξει το κόστος τους»!
Δηλαδή ποιος αγρότης κ. Κατσέλη θα διέθετε σήμερα 300.000 Ευρώ για να εγκαταστήσει μια μονάδα των 100 KW με ίδια κεφάλαια για να προσδοκά ότι θα εισπράττει 15-20.000 Ευρώ το χρόνο, αφού πρώτα θα είχε χρεωθεί στις τράπεζες; Κατάλαβαν τώρα ορισμένοι γιατί δεν έδιναν δάνεια οι τράπεζες στους αγρότες για αυτή τη δράση; Γνώριζαν το νόμο ότι δεν εντάσσονται οι αγρότες στις επιδοτήσεις αυτές.
θέλουν μόνο τους ΜΕΓΑΛΟεπιχειρηματίες και αυτούς που κατέχουν το μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων (μεγαλοέμποροι καπνού κ.λ.π.), τσιφλικάδες χωρίς παραγωγή και σε αυτή την επιδοτούμενη δραστηριότητα, όπως έγινε με τις ανεμογεννήτριες και άλλες δραστηριότητες που φτιάχτηκαν τα νέα τζάκια.
Τώρα όμως μετά την αποκάλυψη από την βουλευτή Αιτ/νίας κ. Σοφία Γιαννακά ότι η ΔΕΗ έχει αποστείλει έγγραφο στη ΡΑΕ για να μην προχωρήσει σε έγκριση καμιάς άδειας σε αγρότες  (υλοποιούντας τον αναπτυξιακό νόμο) τίθεται μέγα πολιτικό, ηθικό και οικονομικό θέμα:  
1) Που πήγαν τα 3.000 έως 4.000 ευρώ που έδωσε κάθε αγρότης για το φάκελο και τα σχετικά; Θα τους επιστρέψουν τα χρήματα οι επιτήδειοι πίσω αφού δεν ισχύει το πρόγραμμα;
2) Μήπως μπορούν να μας ενημερώσουν απο την ΕΑΣ Αγρινίου και κάποιοι άλλοι μελετητές που λυμαίνονται χρόνια τον τομέα αυτόν με την ανοχή των πατερούληδων της αγοράς;
3) Γνώριζαν οι αρμόδιοι ότι στον αναπτυξιακό νόμο της κ. Κατσέλη είχαν εξαιρεθεί απο τις χρηματοδοτήσεις για δράσεις φωτοβολταϊκών οι αγρότες; Ναι ή όχι
4) Γιατί τότε δέχονταν τα δικαιολογητικά τους; Μήπως για να τα κονομήσουν κάποιοι επιτήδειοι και τα παιδιά κάποιων παρατρεχάμενων κομματικών ώστε να τους πάρουν και τη ψήφο στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Στο θέμα της φάμπρικας των μελετών που έχει στηθεί γύρο από θεσμικούς φορείς στο Αγρίνιο και στο νομό γενικότερα θα επανέλθουμε, διότι το σκάνδαλο είναι μεγάλο και σε γνώση πολλών... 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ