Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Γιατί έκλεισε το troktiko;


Μια απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου

Ένα blog που είχε αναδειχθεί στο δημοφιλέστερο ιστότοπο της Ελλάδας, έχοντας να επιδείξει 1 δισεκατομμύριο, 438 εκατομμύρια, 348 χιλιάδες, 516 (1.438.348.516) επισκέψεις, μόλις πέντε μέρες μετά τη δολοφονία του ιδρυτή του, παύει να λειτουργεί. Είδηση που ισοδυναμεί με βόμβα. Είναι λογικό όλοι να αναζητούν τους λόγους αυτής της απόφασης, να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν το μεγαλύτερο Ελληνικό blog, να βάζει λουκέτο.

"Δεν υπήρχαν συνεργάτες, μόνος του ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας;" είναι το πρώτο ερώτημα που σου έρχεται αυθόρμητα.

Ασφαλώς τους λόγους αυτής της απόφασης τους γνωρίζουν αυτοί που την πήραν και θα τους μάθουμε όποτε αποφασίσουν να μιλήσουν, αν το αποφασίσουν ποτέ.
Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν τη "blogoσφαιρα" και έχουν αφιερώσει ώρες επισκεπτόμενοι και το troktiko, μπορούν να προσεγγίσουν μια πρώτη απάντηση. Και αυτή είναι, ότι το μυστικό της επιτυχίας του troktikou βρισκόταν στην ανωνυμία του ιδιοκτήτη του. Όσο ουδείς μπορούσε να αποδείξει ότι ιδιοκτήτης του troktikou ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας ή κάποιος άλλος, το συγκεκριμένο blog διέθετε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που το μοιραζόταν με τους αναγνώστες του: μπορούσε καθένας να γράψει ακόμα και τις πιο ακραίες απόψεις ή και τις πιο βαριές κατηγορίες, χωρίς να κινδυνεύει με μηνύσεις και αγωγές. Το troktiko είχε αναδειχθεί στο δημόσιο βήμα όποιου αισθανόταν αδικημένος, ήταν οργισμένος, ήθελε κάπου να τα πει. Γράφοντας στο troktiko, όχι μόνον τα έλεγε, αλλά τα βροντοφώναζε δημοσίως και διαβαζόταν από εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες. Απέναντι σε αυτούς που κατάγγελλαν, συχνά βρίσκονταν κάποιοι που ένοιωθαν αδικημένοι από τις εις βάρος τους καταγγελίες. Όμως αυτοί, δεν μπορούσαν να κάνουν το παραμικρό. Ποιον να μηνύσουν; Σε ποιον να κάνουν αγωγή; Εναντίον ποίου να στραφούν, αφού οι καταγγέλλοντες προστατεύονταν από την ανωνυμία; Μια ανωνυμία που τους την προσέφερε απλόχερα ο ιδιοκτήτης του blog που και αυτός ανώνυμος ήταν.

Ήταν ανώνυμος έως την περασμένη Δευτέρα, οπότε δολοφονήθηκε. Τότε μάθαμε όλοι ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης. Μάθαμε τους συνεργάτες του, μάθαμε τα πάντα. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι από αύριο, όσοι έχουν αισθανθεί αδικημένοι, θα μπορούσαν να υποβάλλουν μηνύσεις και αγωγές στρεφόμενοι εναντίον συγκεκριμένων ατόμων.

Πλέον, το troktiko δεν θα μπορούσε να προσφέρει το πλεονέκτημα της ανωνυμίας σε όσους θα ήθελαν να καταγγείλουν και ως εκ τούτου οι δημόσιες καταγγελίες θα σταματούσαν. Όμως, σταματώντας αυτού του είδους η έκφραση, ουσιαστικά δεν είχε λόγο ύπαρξης, το ίδιο το blog. Έτσι, οι συνεργάτες του Σωκράτη Γκιόλια προτίμησαν να το κλείσουν διαφυλάσσοντας την φήμη του, παρά να το αφήσουν να αποδυναμωθεί και να μαραζώσει. Αυτή είναι η προφανής εξήγηση. Από αύριο το πρωί θα ακουστούν πολλά σενάρια. Ήδη έχουν ακουστεί αρκετά. Και ίσως κάποια από αυτά να έχουν μια δόση αλήθειας. Ο χρόνος θα δείξει. Μέχρι όμως να δείξει εμείς θα αρκεστούμε στα προφανή. Εκτός κι αν έχετε άλλη εκτίμηση...

Ίσως όλοι μαζί, να καταλήξουμε σε πιο ακριβή συμπεράσματα.

ΠΗΓΗ: http://www.thebest.g/ r

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ