Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Ψηφίστηκε με 153 "ναι" ο προϋπολογισμός - ΒΙΝΤΕΟ

Χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2015. 
Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, "ναι" ψήφισαν 153 βουλευτές και "όχι" 145 βουλευτές. Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ τον καταψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. "Όχι" στον προϋπολογισμό ψήφισε ο... ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης ενώ απών από την ψηφοφορία ήταν ο Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της βουλής δήλωσε πως εάν ήταν παρών θα ψήφιζε "όχι". Ωστόσο η επιστολή του δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα. 

Τσίπρας: Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια

« Με τον σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από την βούληση αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση η οποία που θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. «Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, η πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε στόχο «διότι μειώνοντας την ενεργό ζήτηση ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας». «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος, αλλά με ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ήταν το σχέδιο, που η κυβέρνησή μας αμφισβήτησε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να αμφισβητεί» πρόσθεσε.

Παράλληλα, διακήρυξε ότι στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος. «Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της ΕΕ. και δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Το δικό μας σχέδιο είναι στους αντίποδες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Σημείωσε ότι «ακόμη και μέσα σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει η δύσκολη συμφωνία που πετύχαμε τον περασμένο Ιούλη, πετυχαίνουμε τον πρώτο στόχο, την ανακατανομή βαρών, για να ακολουθήσει ο δεύτερος που είναι η μεγάλη μάχη της αναδιανομής». Στο στενό δημοσιονομικό περιβάλλον, είπε ο Πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και μπαίνουν οι βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Η Συμφωνία εξασφάλισε μερική αναδιάρθρωση χρέους με επιτόκιο δανεισμού στο 1,3 και κάλυψη των αναγκών μας μέχρι το 2019, αυξήθηκε ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων στα 33 χρόνια και μειώθηκε ο χρόνος εξυπηρέτησής του. Και πλέον το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από το 2022 και μετά και από εκεί θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναγκαία απομείωση του χρέους που θα ξεκινήσει με βάση τη Συμφωνία αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Αυτή η νέα προοπτική βιωσιμότητας και προοπτικής του χρέους, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και συνακόλουθες αναβαθμίσεις της χώρας από τους διεθνείς οίκους, θα ανοίξουν και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα από το νέο έτος, μειώνοντας έτσι το κόστος εξεύρεσης κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι, εξήγησε πως δημιουργείται συνεπώς σταδιακά το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης για την επιστροφή των καταθέσεων και την αυτοδύναμη πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Θα τις υπερασπιστούμε τις συντάξεις και μόνοι μας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Τον τελευταίο χρόνο σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις μόνοι μας ήμασταν, όχι μόνοι μας, με τον λαό να μας στηρίζει σε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, τρεις εκλογές χάσατε, μυαλό δεν βάλατε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Σημείωσε ότι «θα τις υπερασπιστούμε για την κοινωνία και κόντρα σε ένα πολιτικό σύστημα που χάνει την αξιοπιστία του και κόντρα σε ένα χρεοκοπημένο καθεστώς που προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση, επέλεξε ξανά να μη συνδράμει στην εθνική προσπάθεια να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

«Δεν λέτε να βάλετε μυαλό» είπε, προσθέτοντας ότι «7 μήνες ξημεροβραδιαζόσασταν με την προσδοκία: σήμερα πέφτουν, αύριο πέφτουν». «Δώσατε τα ρέστα σας με το δημοψήφισμα» συμπλήρωσε και σημείωσε: «Χάσατε πανηγυρικά, μετά ήρθαν οι εκλογές, η πρώτη φορά που ο λαός αυτά τα 5 χρόνια κλήθηκε να ψηφίσει γνωρίζοντας τη συμφωνία». «Είναι πολλά 4 χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εννοώντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Τα κάλεσε να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια αντί να προσπαθούν με επικοινωνιακά τερτίπια να αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα. «Θα αναλάβουμε αυτή την ιστορική εκκρεμότητα. Θα αναλάβουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, δίνοντας ταυτόχρονα μάχη να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του λαού να ζήσει με αξιοπρέπειας» τόνισε.

«Με την κοινωνία στο πλευρό μας θα τα καταφέρουμε. Σε αυτό τον τόπο θα επιστρέψει η δικαιοσύνη η κοινωνική συνοχή η εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε. Ξέρουμε να τα κάνουμε και να πετυχαίνουμε. Και μόνοι μας όταν μας στηρίζει ο λαός» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ