Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Πέντε σενάρια μείωσης για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Τη «χρυσή τομή» αναζητεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών και το 2013 – Οι προτάσεις προς την τρόικα

Τη «χρυσή τομή» αναζητεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή και το 2013 του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) έτσι ώστε να εισπραχθεί το ποσό των περίπου 3 δισ. που έχει προϋπολογισθεί για φέτος και ταυτόχρονα να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις για τους …φορολογούμενους. Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στην τρόικα πέντε εναλλακτικά σενάρια για την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ. Σε όλα, η είσπραξη θα........
γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα του φορολογούμενου να ζητήσει τον διαχωρισμό του φόρου από τον λογαριασμό ηλεκτροδότησης και τη βεβαίωσή του από την εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι:
1. Η μείωση των συντελεστών για όλους.
2. Η μείωση των συντελεστών για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 1.800 ευρώ το τ.μ.
3. Η αύξηση των συντελεστών για ακίνητα μεγάλης αξίας, με ταυτόχρονη μείωση στα ακίνητα χαμηλής αξίας.
4. Η εξαίρεση -υπό αυστηρές προϋποθέσει- ορισμένων ειδικών κατηγοριών από το ΕΕΤΗΔΕ (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι κ.λπ.).
5. Η μερική έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε ιδιοκτήτη για το ΕΕΤΗΔΕ.
Πάντως, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε απώλεια από πιθανή ελάφρυνση του ΕΕΤΗΔΕ θα πρέπει να αναπληρωθεί. Στο υπ. Οικονομικών, όμως, υποστηρίζουν ότι έχουν υποεκτιμηθεί τα έσοδα από όλους τους φόρους στην ακίνητη περιουσία. Κάτι που δίνει τη δυνατότητα να μειώσουν ελαφρώς τις επιβαρύνσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η απένταξη του τέλους ή οποιουδήποτε άλλου φόρου το αντικαταστήσει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ συναντά την κάθετη διαφωνία της τρόικας. Η τελευταία έχει προειδοποιήσει την ελληνική πλευρά ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει ότι θα μειώσει την εκτίμηση για τα προσδοκώμενα έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αναπληρωθεί από άλλα μέτρα. Αυτό το 1 δισ. θα προστεθεί σε άλλες αστοχίες που έχει εντοπίσει ανεβάζοντας το δημοσιονομικό «κενό» για τη διετία 2013-2014 στα 2,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το ΥΠΟΙΚ προσδοκά 1,5 δισ. από τις έκτακτες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών (προς εφορία και Ταμεία).

Το άλλο μεγάλο θέμα για την ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα είναι το πρόγραμμα κινητικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης έχει καταθέσει το τελικό σχέδιο για το πώς θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι φέτος και πόσοι από αυτούς θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά έως το τέλος του 2014.

Να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε ότι θα αποχωρήσουν 5.000 εργαζόμενοι. Ως τώρα, πάντως, η τρόικα δεν έκανε δεκτή την πρώτη πρόταση και δεν έχει απαντήσει για την τελευταία.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ