Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Αχελώος: Εκτροπή και στο κόστος!

Λεφτά υπάρχουν και με το παραπάνω σε εποχές άγριας λιτότητας. Εννέα εκατομμύρια διαθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών για "επείγοντα μέτρα υποστήριξης της σήραγγας εκτροπής Αχελώου προς τη Θεσσαλία". Το "ολικό οικονομικό αντικείμενο" της εν λόγω εργολαβίας, η οποία υπεγράφη την 1η. 12.2011, ανέρχεται σε 9.400.290,72 ευρώ, με ημερομηνία....
ολοκλήρωσής της την 1η Μαρτίου 2013. Όμως, σύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στ. Σιμόπουλου, της 13ης Μαρτίου του 2013, ύστερα από αίτημα της αναδόχου Ιmpregilo S.p.A. παρατείνεται έως την εκπνοή του έτους. Και αυτό διότι "κατά την πορεία εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης των αστοχιών, διαπιστώθηκε ότι οι καταπτώσεις που είχαν ληφθεί υπόψη στο συμβατικό αντικείμενο του έργου είχαν επεκταθεί κατά πολύ σε μήκος και βάθος και ότι είχαν εμφανισθεί και νέες καταπτώσεις, συνεπώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για την αποκατάστασή τους". Όπερ σημαίνει πρόσθετες εργασίες και άλλο ζεστό χρήμα...

Εννέα εκατομμύρια ευρώ για προσωρινή στήριξη μιας σήραγγας
Όπως είναι γνωστό, με πρόσχημα τον κίνδυνο κατάρρευσης της σήραγγας εκτροπής, περίπου 18 χλμ., και τις διαστάσεις της να παραμένουν οι ίδιες από τότε που προβλεπόταν εκτροπή 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως και μετά έγιναν 600.000, το τότε ΥΠΟΜΕΔΙ επιχείρησε με αιτήσεις ανάκλησης να επανεκκινήσει τα "παγωμένα" από το ΣτΕ έργα εκτροπής. Τις αιτήσεις μάλιστα είχε στηρίξει σε δύο μελέτες που πλήρωσε το Δημόσιο. Ξένων εμπειρογνωμόνων η πρώτη και εγχώριων η δεύτερη, η οποία αξιολογούσε τα συμπεράσματα της πρώτης υπό τον τίτλο: "Διερεύνηση και επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων σε θέματα ασφάλειας, αντιμετώπισης και αποτροπής κινδύνου στα έργα μερικής εκτροπής του άνω ρου του ποταμού Αχελώου" το 2010.
Τελικά, με την υπ' αριθμ 151/2011 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, η οποία εκδόθηκε στις 24.2.2011, επετράπη μόνον "η λήψη των αναγκαίων υποστηρικτικών μέτρων για την προσωρινή ευστάθεια της σήραγγας" έως ότου εκδοθεί η τελική απόφαση του ΣτΕ επί της κύριας αίτησης ακύρωσης κατά του νόμου Σουφλιά. Το ΣτΕ απέρριψε το τέχνασμα να κατασκευασθεί η τελική επένδυση στα τμήματα της σήραγγας "από 0+000 έως 2+271 και από 9+005 εως 11+965".
Η εμμονή των κυβερνήσεων στον παραλογισμό της εκτροπής και η περιφρόνηση των αποφάσεων του ΣτΕ είχε ως αποτέλεσμα η σήραγγα εκτροπής να κατασκευάζεται σε δόσεις, με έναρξη κατασκευής το 1997 και με κατασπατάληση εκατομμυρίων... Η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά του νόμου Σουφλιά και των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του και νομιμοποιούσαν ακυρωμένους περιβαλλοντικούς όρους έγινε στις 15 Φεβρουαρίου και ενώ αναμένεται η απόφαση το χρήμα ρέει..

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ