Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

«Αγανακτισμένοι» δήμαρχοι κατά ΥΠΑΝ για νέα επιχείρηση περικοπής ΣΑΤΑ

Το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος δεν έφεραν μόνον νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 700 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα από τα 8,7 δισ. που ήταν, να πέσει στα 8 δισ. ευρώ.
Το «μάρμαρο» φαίνεται, πάντως, πως πληρώνουν οι ΟΤΑ, αφού αν και το «ψαλίδισμα» του ΠΔΕ είναι 9%  γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Ανάπτυξης να αποδεχθούν οι δήμαρχοι το κόψιμο κατά... 33% των πόρων τους από τη ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης - στην ουσία είναι το πρόγραμμα επενδύσεων για τους δήμους).
Με αυτό το σχέδιο, από το αρχικό ποσό των 600 εκατ. ευρώ που είχαν ως κονδύλια οι δήμοι της χώρας, με το Μεσοπρόθεσμο, χάνουν περίπου 170 με 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή με λίγα λόγια το 1/3 των κονδυλίων της ΣΑΤΑ.
Η aftodioikisi.gr έχει γίνει ήδη αποδέκτης πολλών «αγανακτισμένων» δημάρχων οι οποίοι σημειώνουν με νόημα «πως 10 εκατ. ευρώ να έκοβαν μόνον από τα περίπου 15 υπουργεία, αμέσως αμέσως θα μαζεύονταν τα χρήματα που περικόπτουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Μάλιστα, όπως λένε, περιμένοντας να ακούσουν κάτι από επίσημα χείλη για τις περικοπές, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους, «εμείς δεχόμαστε να κοπεί η ΣΑΤΑ, αλλά συλλογικά: 9% "ψαλιδίζεται" από το συνολικό ΠΔΕ, ας "ψαλιδιστεί" και σε εμάς η ΣΑΤΑ κατά 9%, δηλ. κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ και όχι 200 εκατ. ευρώ».
Ο Χάρης Καστανίδης
Όπως δήλωσε, χθες, εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης βρίσκεται σε επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης και το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς επιχειρείται τα χρήματα για τα επενδυτικά προγράμματα της Τ.Α., όπως το ΣΑΤΑ και το «ΕΛΛΑΔΑ», να προέλθουν από το ΠΔΕ και όχι από τους ΚΑΠ, που..........
είναι για τη μισθοδοσία των δήμων και τις λειτουργικές τους δαπάνες.
Παύση πληρωμών από ΟΤΑ
Να σημειωθεί, πάντως, πως ήδη οι δήμοι έχουν κηρύξει... παύση πληρωμών, αφού ακόμη δεν έχουν καταβληθεί παρά ελάχιστα κονδύλια από τη ΣΑΤΑ, με αποτέλεσμα οι δήμαρχοι να «κρυβόμαστε από τους προμηθευτές», όπως είχε πει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης.
ΚΕΔΚΕ
Υπενθυμίζεται πως η ΚΕΔΚΕ, σε ανακοίνωσή της, πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου είχε επισημάνει τον κίνδυνο να έρθουν κατακόρυφες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη και στους δημοτικούς φόρους που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ