Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Πώς θα γίνουν χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο!

Σαφείς δεσμεύσεις για χιλιάδες απολύσεις ακόμη και σε φορείς του «στενού» δημόσιου τομέα έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το αναθεωρημένο μνημόνιο που προσυπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος. 
Στο αγγλικό κείμενο του μνημονίου, μάλιστα, περιγράφεται με αρκετές λεπτομέρειες το σχέδιο για τις απολύσεις, παρότι στον εφαρμοστικό νόμο που ψήφισε η Βουλή το ίδιο θέμα θίγεται με βολική ασάφεια.
Η συνταγή απολύσεων κρύβεται στη σελίδα 85 της τελευταίας αξιολόγησης της οικονομίας από την Κομισιόν, δηλαδή στο σκέλος της έκθεσης που ενσωματώνει τις νέες δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο του αναθεωρημένου μνημονίου. Πρόκειται, δηλαδή, για κείμενο που έχει συνταχθεί από τον υπουργό Οικονομικών με έγκριση της τρόικας και φέρει την υπογραφή του, μαζί με την υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου.
Στο πρώτο κεφάλαιο, με το γενικό τίτλο «Προσαρμογές Δαπανών», αναφέρονται τα εξής:
- Από τη μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο θα υπάρξουν εξοικονομήσεις ίσες με 0,3% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 700 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει την απασχόληση κατά 150.000 άτομα, ή περίπου 20%, μέχρι το 2015. Αυτό θα επιτευχθεί όχι μόνο με την εφαρμογή αυστηρής σχέσης αποχωρήσεων και προσλήψεων (1/10 το 2011 και 1/5 τα επόμενα χρόνια). Αλλά και με μειώσεις των συμβασιούχων, καθώς και με «ακούσιες απομακρύνσεις» υπαλλήλων («involuntary redundancies» στο αγγλικό κείμενο). Σε απλά ελληνικά, οι «μη εθελοντικές απομακρύνσεις» ονομάζονται απολύσεις!
- Ακολούθως εξηγείται πώς θα απολυθεί πλεονάζον προσωπικό: θα.............. καταγράφονται οι πλεονάζοντες υπάλληλοι στους φορείς που θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται και θα τίθενται σε εφεδρεία για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, λαμβάνοντας μόνο το 60% των αποδοχών τους, χωρίς να υπολογίζονται υπερωρίες και άλλες πρόσθετες αμοιβές. Δηλαδή, ένας υπάλληλος των 2.000 ευρώ μηνιαίως με υπερωρίες και πρόσθετες αμοιβές θα λαμβάνει το 60% του βασικού του μισθού, ήτοι 600-700 ευρώ! Οι «εφεδρικοί» θα μπορούν να μετατίθενται σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο, αλλά είναι σαφές ότι ελάχιστοι θα έχουν αυτή την τύχη, αφού θα εμπίπτουν στον κανόνα για τη σχέση αποχωρήσεων/προσλήψεων (1/5 από το 2012) και, επιπλέον, θα κρίνονται από το ΑΣΕΠ. Οι υπόλοιποι θα απολύονται μετά τη λήξη της περιόδου «εφεδρείας». Οι εργασιακές ανάγκες στις υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως διευκρινίζεται, θα είναι πλέον μειωμένες, καθώς για όλους τους υπαλλήλους θα ισχύει ο κανόνας της ελάχιστης εργασίας 40 ωρών την εβδομάδα, όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό τομέα.
- Πέραν του «στενού» δημόσιου τομέα, στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, το νέο μνημόνιο προβλέπει ένα ενδιαφέροντα τρόπο για να εκκινήσει η διαδικασία των απολύσεων: οι πλεονάζοντες υπάλληλοι θα προσδιορίζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες του φορέα. Για να βρεθεί ένας αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των πραγματικών αναγκών, θα μπορεί να γίνεται σύγκριση με παρόμοιες εταιρείες και οργανισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2011. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε «σφαγή» υπαλλήλων: αρκεί να συγκρίνει κανείς πόσους απασχολεί για παράδειγμα το BBC και να προχωρήσει σε μια σύγκριση με το προσωπικό της ΕΡΤ...
- Σε ότι αφορά το κλείσιμο μη απαραίτητων, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, οι εξοικονομήσεις από αυτή την πλευρά θα φθάσουν το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σε ποσό σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Μετά το κλείσιμο ή τη συγχώνευση 4.500 φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον «Καλλικράτη», η προσπάθεια θα εστιαστεί, όπως αναφέρει το μνημόνιο, σε περισσότερους από 1.500 φορείς που υπάγονται στα υπουργεία και στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Ήδη έκλεισαν 77 από αυτούς, ενώ μέχρι τα μέσα του Αυγούστου (σ.σ.: όταν ο λαός θα απολαμβάνει τα μπάνια...) η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθεσία για να κλείσουν 40 μικροί φορείς, να συγχωνευθούν άλλοι 25 και να κλείσουν ή να συγχωνευθούν άλλοι 11 μεγάλοι οργανισμοί, που σήμερα απασχολούν 7.000 υπαλλήλους. 
Σε αυτούς περιλαμβάνονται εταιρείες διαχείρισης ακινήτων (όπως η ΕΤΑ), κατασκευαστικές εταιρείες (Θέμις Κατασκευαστική) και κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Αυτές οι διαδικασίες περικοπών θα επεκταθούν, όπως δεσμεύεται η κυβέρνηση έναντι της τρόικας, σε όλους τους φορείς που κρίνονται μη απαραίτητοι για τη λειτουργία του κράτους. Όσοι έχουν αντικείμενα που επικαλύπτονται θα συγχωνεύουν και για όσους απομείνουν θα τεθούν αυστηρά όρια λειτουργικού κόστους. Αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο και τα αποτελέσματά της θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ