Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΚΑΘΗΛΩΣΕ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η πορεία των ενταγμένων έργων από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και το ετήσιο πρόγραμμα της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) συζητήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συνεκλήθη στο Μεσολόγγι υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.

Στη συνεδρίαση μετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για έργα ΕΣΠΑ Θανάσης Πετρόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή εξέτασε ένα προς ένα τα 22 συνολικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και διατυπώθηκαν παρατηρήσεις σχετικά με την πρόοδο τους. Οι εντολές που δόθηκαν είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση.......... των έργων και να τηρηθούν με αυστηρότητα τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα, με την πρόβλεψη επιβολής διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις που σημειωθούν καθυστερήσεις ή ολιγωρίες.

Επίσης, αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν οι ώριμες μελέτες έργων που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ αλλά και προτάσεις έργων που μπορούν να ενσωματωθούν στην πολιτική της Περιφέρειας και στον προγραμματισμό της για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2010.

Από αύριο ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετρόπουλος ξεκινά κύκλο συνεργασίας με τους Αντιπεριφερειάρχες για κάθε ένα έργο του ΕΣΠΑ ξεχωριστά ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος τους και να καταγραφούν τυχόν προβλήματα που συντελούν στην καθυστέρηση τους.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε παθογένειες και λανθασμένες νοοτροπίες του παρελθόντος που οδήγησαν στην απώλεια πόρων και ευκαιριών και καθήλωσαν την Δυτική Ελλάδα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας μετά το τέλος της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής. Και πρόσθεσε: «Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται την βοήθεια όλων μας, χρειάζεται γρηγορότερους ρυθμούς, συστηματικότερη και πιο επίμονη δουλειά ώστε να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας».

Σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται από τους ΚΑΠ, ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητες που τίθενται συμβαδίζουν με τις επιταγές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενώ για την κατανομή έχουν ληφθεί συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. πληθυσμιακά), ίδια με αυτά που ισχύουν για την κατάρτιση των προϋπολογισμών της Περιφέρειας.

Ανά Περιφερειακή Ενότητα και σύμφωνα με την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (Γενικός Διευθυντής κ. Παναγιώτης Στεφόπουλος), για το έτος 2011, από πόρους των ΚΑΠ ενδεικτικά θα διατεθούν:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ποσό 6.141.000 ευρώ από τα οποία 4,8 εκ. ευρώ αφορούν συγκοινωνιακά έργα (οδικό δίκτυο) και τα υπόλοιπα χρήματα έργα εγγειοβελτιωτικού χαρακτήρα, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, υγείας και πρόνοιας κ.α.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας ποσό 7.164.000 ευρώ από τα οποία 4,7 εκ. ευρώ αφορούν συγκοινωνιακά έργα (οδικό δίκτυο) και τα υπόλοιπα έργα εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά, τουρισμού, υγείας και πρόνοιας, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας κ.α.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ποσό 5.852.000 ευρώ από τα οποία 2,8 εκ. ευρώ αφορούν συγκοινωνιακά έργα (οδικό δίκτυο) και τα υπόλοιπα έργα δασών και αλιείας, τουρισμού, έρευνας και τεχνολογίας κ.α. Να σημειωθεί ότι ειδικά για την Ηλεία λόγω της υψηλής έκτακτης χρηματοδότησης στο τέλος του έτους (1,3 εκ. ευρώ) και μικρότερου υπόλοιπου συνεχιζόμενων έργων, διατίθενται αυξημένοι πόροι για ένταξη νέων έργων, ενώ παράλληλα κρατείται και αποθεματικό αποκλειστικά για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

 «Η πολιτική φιλοσοφία, η καθημερινή πρακτική της αιρετής Περιφέρειας, είναι κάθε ένα ευρώ που διατίθεται να φέρνει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την τόνωση της ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα, την ενίσχυση των υποδομών και την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης», τόνισε ο Περιφερειάρχης στην αρχή της συνεδρίασης. Και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό «με διαφάνεια, με αυστηρή και αξιοκρατική αξιολόγηση και με συνυπολογισμό των πραγματικών αναγκών τίθενται οι προτεραιότητες και λαμβάνονται οι αποφάσεις».  

Η τελική έγκριση του χρηματοδοτούμενου από τους ΚΑΠ Προγράμματος θα γίνει από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας σε προσεχή συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ