Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Δημοτική Επιχείρηση Ύβρεων & Αποχέτευσης

Στις 15/6, μετά από τρεισήμισι ώρες συνεδρίαση, διακόπηκε μια πολύ σημαντική συζήτηση για το μέλλον της επιχείρησης, στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ. Αιτία η επίθεση που δέχθηκε ο διευθυντής και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΝ από τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΝ και ειδικό σύμβουλο του κ. Μπουλέ. Διαβάστε τη σχετική δήλωση του μέλους του δ.σ. της ΔΕΥΑΝ, δημοτικού συμβούλου της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, Κ. Καρακώστα:
Δημοτική Επιχείρηση Ύβρεων και Αποχέτευσης Ναυπάκτου
Δυστυχώς στα όσα ζήσαμε στο δ.σ. της ΔΕΥΑΝ το βράδυ της 15/6/11, δεν μπορεί να δοθεί διαφορετικός τίτλος. Οι ύβρεις που εκτοξεύτηκαν από τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΝ και ειδικό σύμβουλο του κ. Μπουλέ είναι τέτοιες που είναι αδύνατον να μεταφερθούν σε αυτή την δήλωση ούτε και ήταν δυνατό να καταγραφούν στα........
πρακτικά της συνεδρίασης. Το άρωμα αποχέτευσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν οφειλόταν σε διαρροή του δικτύου αλλά στη συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Σε μια σημαντική συνεδρίαση για το μέλλον της επιχείρησης, έπρεπε να γίνει μια πρώτη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011 (ακόμη δεν έχει φέρει συγκεκριμένη πρόταση η παράταξη του κ. Μπουλέ) και την τιμολογιακή πολιτική. Όμως η συζήτηση διακόπηκε και δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αφού οι ελαφρότερες εκφράσεις που εκτοξεύτηκαν από τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΝ ήταν οι «είσαι καραγκιόζης», «θα φύγεις από εδώ μέσα» και άλλες που δεν γράφονται ούτε λέγονται. Θύμα του ο διευθυντής της ΔΕΥΑΝ, αλλά ουσιαστικά το σύνολο των εργαζόμενων της επιχείρησης που στοχοποιήθηκαν γιατί δήθεν πληρώνονται «παράνομα» επιδόματα. Δεν είναι τυχαίο το ότι σε παλιότερη συνεδρίαση υπήρξε επίθεση και στον πρόεδρο του σωματείου της επιχείρησης.
Μεγάλη είναι και η ευθύνη του προέδρου της ΔΕΥΑΝ, που δεν απέτρεψε αυτή την συμπεριφορά και κατάφερε μετά από μια συνεδρίαση τρεισήμισι ωρών να μην πάρουμε καμιά ουσιαστική απόφαση. Εκτός αυτού παρ’ όλο που είχαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, η παράταξη του κ. Μπουλέ δεν κατέθεσε άποψη, ενώ κάποια μέλη της επαναλάμβαναν προσωπικές απόψεις με στοχοποιημένους το σύνολο των εργαζόμενων. Ενώ λοιπόν με ευθύνη της παράταξης του κ. Μπουλέ η ΔΕΥΑΝ δεν έχει προϋπολογισμό για το 2011, δεν έχει πρόγραμμα εξυγίανσης και αφήνεται να βουλιάξει στα χρέη που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, ο πρόεδρος της επιχείρησης δεν μπορεί ούτε την συνεδρίαση του δ.σ. να εξασφαλίσει.
Αντ’ αυτού όμως, περιφέρει τον εαυτό του, συνεντευξιαζόμενο και αυτοθαυμαζόμενο για το μεγάλο έργο που παράγει, σε εφημερίδα συναγωνιστή του στην παράταξη του κ. Μπουλέ. Σε αυτή την συνέντευξη απάντησε σε «σκληρές» ερωτήσεις του τύπου: – Πως τα καταφέρνετε και είστε τόσο καλοί και αποτελεσματικοί; – Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης σας κ. Μπουλές πώς σας ενέπνευσε; Με την εργατικότητά του με την εμπειρία του ή με το όραμά του; Άξιος ο μισθός τους!
Τελικά γίνεται κανόνας για τις δημόσιες τοποθετήσεις της παράταξης αλλά και του συγκεκριμένου δημοσιογράφου – οπαδού, η φράση «στον καθρέπτη μου κοιτιέμαι κι από μόνος μου αγαπιέμαι». Γι αυτό και δεν ανέχονται τον αντίλογο.
Κι όμως ο κάθε πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ θα έπρεπε να είχε αποδείξει την ικανότητά του στην διοίκηση και να έχει καταθέσει άποψη για το έργο της επιχείρησης. Αντί γι αυτό η επιχείρηση υφίσταται (στο παρελθόν αλλά και τώρα) ως προέδρους, ανθρώπους που έρχονται από το πουθενά και το μόνο που έχουν αποδείξει είναι η πολιτική τους φιλία με τον εκάστοτε δήμαρχο.
Για κάθε συνδημότη μας είναι φανερό ότι η ΔΕΥΑΝ είναι σε άσχημη οικονομική θέση. Την έφεραν σε αυτή όμως, όχι οι δικές της αποφάσεις αλλά παλιότερες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Νταουσάνης (και μαζί του ο κ. Γούλας που σήμερα εργάζεται για τον κ. Μπουλέ) έστειλαν το έργο της αποχέτευσης στη Νομαρχία και καταχρέωσαν την ΔΕΥΑΝ. Ο κ. Παπαθανάσης (και μαζί του ο κ. Σικώλας που σήμερα εργάζεται για τον κ. Μπουλέ) συνέχισαν την «καλή» δουλειά και έφθασαν το έργο, στα όρια της απένταξης. Η παράταξη του κ. Μπουλέ σήμερα είναι έτοιμη να πληρώσει πανωπροίκι 2 εκ. ευρώ στον εργολάβο της αποχέτευσης με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ και τον δήμαρχο απλούς θεατές αυτής της εξέλιξης. Η παράταξη του κ. Μπουλέ βάζει την ΔΕΥΑΝ να πληρώσει το δάνειο στην τράπεζα Πειραιώς που πάρθηκε με εγγυητή τον δήμο, σπρώχνοντάς την όλο και πιο πολύ στον γκρεμό. Κι όμως το δάνειο πάρθηκε για να καλύψει τις ολιγωρίες του δήμου και όχι της ΔΕΥΑΝ, όλο το προηγούμενο διάστημα. Κι εδώ μιλάμε για ολιγωρίες και λάθη που κόστισαν στην ΔΕΥΑΝ πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι εξηγείται και η πρωτοφανής επίθεση στους εργαζόμενους. Ο κ. Μπουλές και η παράταξή του ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους. Δεν μπορεί να αγγίξει το παρελθόν, δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες, δεν μπορεί να υπερασπίσει ούτε την νομιμότητα. Και κυρίως, δεν μπορεί να δουλέψει στην κατεύθυνση της εξυγίανσης της επιχείρησης δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση για το πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση προσήλθα για να καταθέσω την πρόταση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για το πώς θα ξεφύγει από τον κλοιό των χρεών η επιχείρηση. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ. Από τη μια γιατί η πλειοψηφία αρνήθηκε να καταθέσει δική της πρόταση ούτε και πήρε θέση για τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και αφ’ ετέρου γιατί η συνεδρίαση με ευθύνη του προέδρου και του αντιπροέδρου είχε την τραγική κατάληξη που περιγράφεται στην αρχή. Δεν θα αποφύγουν πάντως της ουσιαστική συζήτηση. Κι εδώ δεν μπορούν να «βαρέσουν κανόνι» όπως στην περίπτωση της ΑΝ.ΝΑ. Θα υποχρεωθούν να δουλέψουν, να καταθέσουν άποψη και θα κριθούν για όλα αυτά. Γι αυτό εξ άλλου κατέληξα στην απόφαση να μιλήσω δημόσια για όλα τα παραπάνω. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το να ξεφύγει η ΔΕΥΑΝ από την μέγγενη των χρεών, να οργανωθεί σωστά στο νέο τοπίο και να αφεθεί (χωρίς ίντριγκες) να δουλέψει προς όφελος των δημοτών. Κι αν ο κ. Μπουλές και η παράταξή του έχει άλλα σχέδια, η κοινωνία (ενημερωμένη για όσα συμβαίνουν) δεν πρέπει να τους το επιτρέψει.
Υ.Γ. Έχετε δίκιο κ. Μπουλέ και κ. Τσούμα.
Είμαστε διαφορετικοί κόσμοι.
Ευτυχώς!
Με βαθιά λύπη για τα όσα συνέβησαν,
και βαθιά ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΥΑΝ
Κώστας Καρακώστας μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ