Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΜΠΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΤΟ ΚΕΠΕΤΡΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΙΟΥ 2011)

Πρώτη ανακρίβεια, η Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας (ΕΠΤ) δεν είναι δημιούργημα του κ. Δ. Τραπεζιώτη, αλλά κάποιων ανθρώπων μεταξύ των οποίων και ο κ. Τραπεζιώτης, που αποφάσισαν ότι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας πρέπει να προστατευθεί! Έκαναν δε ότι μπορούσαν ανιδιοτελώς για να επιτύχουν αυτό το στόχο και το αποκορύφωμα των προσπαθειών τους ήταν να φέρουν στην περιοχή ένα από τα πιο αξιόλογα  και δυσκολότερα ευρωπαϊκά προγράμματα  για την προστασία του περιβάλλοντος, το Πρόγραμμα  LifeNature, το οποίο διεκπεραιώθηκε με απόλυτη επιτυχία, απόδειξη το γεγονός της παρουσίασής του και της παρουσίασης της λίμνης σε Συνέδριο στην Ιαπωνία.  Επίσης το γεγονός ότι αποπληρώθηκε από την Ε.Ε.  η οποία αποπληρώνει μόνο όταν επιτευχθούν και υλοποιηθούν όλοι οι στόχοι ενός προγράμματος LifeNature! (κάθε καχύποπτος μπορεί να το διαπιστώσει παίρνοντας πληροφορίες από το δια- δίκτυο).  
Άλλο σημαντικό γεγονός είναι ότι στην πρόταση της ΕΠΤ να διεξαχθεί πρόγραμμα Life – Nature στην περιοχή δέχτηκε να μπει επικεφαλής ως φορέας υλοποίησης ένας από τους εγκυρότερους  φορείς της χώρας μας, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. – Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων, το οποίο συνέταξε και την πρόταση για το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ως Εταίρος του προγράμματος αυτού η ΕΠΤ μεταξύ άλλων ανέλαβε τη δημιουργία (αλλά και λειτουργία) του Κέντρου Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.) στη θέση του παλιού ερειπωμένου Αντλιοστασίου που υπήρχε στην περιοχή Αμπάρια Παναιτωλίου και ήταν έτοιμο να καταρρεύσει!!! (ακολουθούν φωτογραφίες).
  Για την υλοποίηση αυτού του στόχου δαπανήθηκαν 36.000.000δρχ - περίπου 106.000ευρώ, τα οποία έφερε στην περιοχή η εν λόγω Εταιρία, χωρίς καμία επιβάρυνση του τότε Δήμου Θεστιέων. Χρήματα δηλαδή της Ε.Ε που δημιούργησαν θέσεις εργασίας κατά την περίοδο υλοποίησης και άλλαξαν την περιοχή προς το καλύτερο! Για το λόγο αυτό και σύμφωνα πάντα με το ελληνικό δίκαιο η ΕΠΤ απέκτησε το δικαίωμα να στεγάζεται στο ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. και να το λειτουργεί και μετά το τέλος του Προγράμματος  LifeNature.
Όπως λοιπόν ο Δήμος Αγρινίου παραχώρησε οικόπεδο στον Πανευρυτανικό  Σύλλογο για 50 χρόνια και καλά έκανε, προκειμένου  ο Σύλλογος να δημιουργήσει τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές    για τις πολιτιστικές του δραστηριότητες  (30/08/2010), έτσι και ο πρώην Δήμος Θεστιέων παραχώρησε το δικαίωμα στην ΕΠΤ να λειτουργεί το ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. και να στεγάζεται σ’ αυτό. Επειδή δε βάσει δικαίου οι Δήμοι και γενικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να στηρίζει τις περιβαλλοντικές  και πολιτιστικές οργανώσεις, διότι πολιτισμός και περιβάλλον είναι αλληλένδετες αξίες, ο πρώην Δήμος Θεστιέων στήριζε τις ελάχιστες ανάγκες του ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. 
Δεύτερη ανακρίβεια σχετικά με το αν το ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ είναι προεκλογικό δωράκι σε..............
πολιτιστικό Σύλλογο. Από τα ως άνω, ο κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος καταλαβαίνει γιατί το κτίριο παραχωρήθηκε ξανά στην Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας (κανονικά θα έπρεπε να παραχωρηθεί για άλλα 20 τουλάχιστον χρόνια για να μην πούμε και περισσότερα) μαζί με τον πολιτιστικό Σύλλογο Χρήστος Καπράλος του Παναιτωλίου, ώστε μαζί με τον πολιτισμό να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό και το φυσικό περιβάλλον της λίμνης. Έτσι προβάλλονται  σε μαθητές και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, από ανθρώπους εθελοντές με μεράκι  και ευαισθησίες, οι οικολογικές αξίες της λίμνης Τριχωνίδας, ο εναλλακτικός τουρισμός, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός της περιοχής.  Τι το επιλήψιμο βρίσκει ο κ. Μπερίκος;
Τρίτη ανακρίβεια η εμμονή του εν λόγω δημοσιογράφου να συνδέει το ΚΕΠΕΤΡΙ  με πολιτικές σκοπιμότητες και υποτιθέμενα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου από το νέο διευρυμένο Δήμο. Τίποτα πιο αναληθές, εκτός και αν εννοεί ότι η παρουσία οικολογικής οργάνωσης στην περιοχή  και το δικαίωμά της να στεγάζεται στο κτίριο που η ίδια δημιούργησε και να συνεργάζεται με πολιτιστικό φορέα ενοχλεί κάποιους, γεγονός που εμείς δεν θέλουμε να πιστεύουμε.
Εμείς αυτό που ζητάμε από το νέο διευρυμένο Δήμο είναι συμπαράσταση στις προσπάθειές μας να αναδείξουμε με οικολογικό τρόπο την περιοχή και τη λίμνη Τριχωνίδα προς όφελος όλων των κατοίκων της και προς όφελος των νέων ανθρώπων των οποίων το μέλλον θα πρέπει να διαφυλάξουμε.  
Κωνσταντία Τραμπάζαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ