Σάββατο 2 Μαΐου 2020

“Φανέρωσέ μου τη μάσκα που κρύβεις / κάτω απ’ τη μάσκα που φοράς”

“Φανέρωσέ μου τη μάσκα που κρύβεις /
κάτω απ’ τη μάσκα που φοράς”

Τρύπες
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή για ένα επιστήμονα από το να σχετικοποιεί την επιστημονική του άποψη ώστε να κουμπώνει και να είναι αρεστή με την εκάστοτε πολιτική, κοινωνική ή οικονομική συγκυρία.
Δεν χρειάζεται να είσαι επιδημιολόγος, λοιμωξιολόγος, “οτιδηποτελόγος” για να...
καταλάβεις ότι είναι αδύνατον να εμβολιάσεις σε χρήσιμο χρόνο ολόκληρο τον πληθυσμό μιας χώρας εν εξελίξει μιας επιδημίας – μιας και μας δόθηκε η αφορμή να θυμηθούμε κάποιες παλιές και μάλλον όχι πολύ αθώες ιστορίες.
Δεν χρειάζεται να είσαι επιδημιολόγος, λοιμωξιολόγος, “οτιδηποτελόγος” για να καταλάβεις ότι είναι αδύνατον να επιβάλεις την ορθή χρήση της μάσκας σε ολόκληρο τον πληθυσμό μιας χώρας, ενώ αυτό θα σημάνει σημαντικότατη οικονομική επιβάρυνση του – που συχνά δε αδυνατεί πλήρως να αντιμετωπίσει – και ενώ είναι παντελώς ανεκπαίδευτος σε θέματα υγιεινής. Η μη ορθή χρήση, όπως η χρήση της ίδιας χειρουργικής μάσκας επί πολλαπλών ημερών, η χρήση ακατάλληλων υλικών, το πιάσιμο της πρόσθιας επιφάνειας με χέρια που δεν απολυμαίνονται αυτοστιγμεί μετά το γεγονός, το κρέμασμα στο πηγούνι για καφέ, μπουκιά, τσιγάρο κλπ. κλπ., ενδεχομένως να είναι πιο επικίνδυνη από την μη χρήση. Η χρονική σύμπτωση δε της μεταστροφής (;!) της επιστημονικής άποψης με την έναρξη παραγωγής του υλικού από ιδιώτες με ιδιαίτερες σχέσεις με το κυβερνητικό περιβάλλον και για την επίσπευση της οποίας το ίδιο το κράτος άσκησε όλο του το διπλωματικό και οικονομικό βάρος,  αλλά και μετά το φερόμενο πέρας της κορύφωσης της καμπύλης μετάδοσης προκαλεί μια σχετική θυμηδία.
Δεν χρειάζεται να είσαι επιδημιολόγος, λοιμωξιολόγος, “οτιδηποτελόγος” για να καταλάβεις ότι ο ασυμπτωματικός φορέας μιας νόσου που ελέω έλλειψης ελέγχων παραμένει τέτοιος εν αγνοία του είναι σαφώς πιο “μολυσματικός” για το κοινωνικό σύνολο αφού θα συνεχίσει κανονικότατα τις κοινωνικές επαφές του χωρίς να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει σε σχέση με τον συμπτωματικό ασθενή που εκ των πραγμάτων θα περιορίσει τις επαφές του. Μπορεί λοιπόν ο ασυμπτωματικός / παυσισυμπτωματικός να μην διασπείρει τόσο μαζικά και τόσο βίαια σωματίδια αφού δεν βήχει σαν το γαϊδούρι, θα έχει όμως πλείστες όσες επαφές ενώ έχει τεθεί εν αμφιβόλω ακόμα και η απόσταση των 2 μέτρων ως ικανή να αποκλείσει την μετάδοση.
Δεν χρειάζεται να είσαι επιδημιολόγος, λοιμωξιολόγος, “οτιδηποτελόγος” για να καταλάβεις ότι μικρότερη πιθανότητα προσβολής δεν σημαίνει μηδενική. Αθροιστικά δε, πολλά μικρά μπορεί να ξεπερνούν ένα μεγάλο. Ιδίως όταν αυτό θα συμβαίνει υπογείως, χωρίς έλεγχο και χωρίς συμπτώματα…
Δεν χρειάζεται να είσαι επιδημιολόγος, λοιμωξιολόγος, “οτιδηποτελόγος” για να καταλάβεις ότι έχουν βασίσει όλο το στοίχημα στον καιρό και το κλίμα που θα μειώσει την μεταδοτικότητα χωρίς δική τους μέριμνα για τίποτα ουσιαστικό και χωρίς αυτό να είναι ένα σίγουρο επιστημονικό δεδομένο: αν μας κάτσει καλώς, αν δεν μας κάτσει… θα φταίει η ατομική σας ευθύνη! Αυτή είναι η υποκριτική μάσκα που κρύβουν κάτω από την μάσκα που φορούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ