Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

TEΛΟΣ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ

H ΔΗΜΑΡ ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΜΙΑΣ ΑΔΙΕΞΟΔΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ "ΠΑΤΑΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΒΑΡΚΕΣ" 
Η ενδεχόμενη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε δυνατή. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, που χρήζουν διασταύρωσης, η ΔΗΜΑΡ σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, πέραν των πολλών άλλων, εξέφρασε επιφυλάξεις για το προγραμματικό πλαίσιο που πρότεινε και...
θεωρούσε ως απαραίτητη βάση ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο Φώτης Κουβέλης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε ότι ο διάλογος δεν προχωράει και ότι, όπως είπε, απορρίφθηκαν οι δύο βασικοί όροι που έθεσε η ΔΗΜΑΡ. 
Οι όροι αυτοί ήταν η προγραμματική συμφωνία με τη δέσμευση να μην γίνουν μονομερείς ενέργειες (!) στο θέμα του χρέους και η αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ σε ένα συμμαχικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες διαφόρων ιστοσελίδων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος ενημέρωσαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κατ'αυτούς, θεωρεί αδιαπραγμάτευτη βάση συζήτησης το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Αλ.Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα η Πολιτική Γραμματεία ψήφισε, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος θέτει κριτήρια για το πόσο ταυτίζονται οι πιθανοί συνεργαζόμενοι με τοπρόγραμμα αυτό.

Είναι γνωστό ότι η Αριστερή Πλατφόρμα έχει διατυπώσει αντιρρήσεις για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή της στην τρικομματική κυβέρνηση σήμαινε στήριξη και ανοχή των μνημονιακών πολιτικών. 

Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, διχάστηκαν. Αλλοι κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, τάχα, τους "κορόιδεψε" και μετέβαλλε αιφνιδίως τη στάση του έπειτα από την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάποιοι όμως, κυρίως, η ομάδα των επτά στελεχών (Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Καρακικές, Ευ. Μπουρνόβα, Γ. Σιακαντάρης, Γ. Μπουλμπασάκος, Ν. Τσούκαλης) που ζήτησε με επιστολή της εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές τον Μάιο του 2015, άσκησε οξεία κριτική στους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας σε ένα φάσμα θεμάτων, για τη διακοπή του διαλόγου με την Κεντροαριστερά, τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του κόμματος στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που τα συγκεκριμένα στελέχη εκφράζουν διαφορετική άποψη από αυτή της ηγεσίας του κόμματος.

Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι το βασικό πρόβλημα της ΔΗΜΑΡ είναι ότι δεν έχει αποσαφηνίσει την πολιτική πορεία της και ότι ακολουθεί τη γραμμή "και τούτο ποιείν και εκείνο μη αφίεναι", πατώντας σε πολλές βάρκες, πολιτική που τις περισσότερες φορές οδηγεί στο κενό και στο αδιέξοδο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη δύο δρόμους έχει η ΔΗΜΑΡ, είτε να κατέλθει στις εκλογές με τους Οικολόγους, πράγμα δύσκολο και χωρίς εκλογική προοπτική, είτε να μην πάρει μέρος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ορισμένα στελέχη έχουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να κλείσει η πόρτα για συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Τέλος, δεν λείπουν και εκείνοι που κάνουν λόγο για διάλυση και πολυδιάσπαση της ΔΗΜΑΡ.

«Η θέση μου είναι η Δημοκρατική Αριστερά να μην κατέβει στις εκλογές, να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας αριστεράς, να ανασυγκροτηθεί κι, όταν με το καλό βγουν τα αποτελέσματα και οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει πώς θα κινηθεί στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει ούτε να κατέβει αυτόνομα, ούτε όμως και να απορροφηθεί....» δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, μετά τις πληροφορίες για ναυάγιο στο σχέδιο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ.

Ο Γ. Πανούσης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, πρόσθεσε δε ότι «αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει - πέρα των ποσοστών - να απορροφήσει και την ανανεωτική αριστερά και τηνκεντροαριστερά και τη ριζοσπαστική αριστερά. Η συμμαχία που σχεδίαζαν να κάνουν (σσ: ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ) - εγώ ήμουν αντίθετος εξ' αρχής - και το 0,5% να επιβάλει τους όρους του στο 35%. Δεν μπορούσε να γίνει (σσ: μια τέτοια συμμαχία) και σωστά δεν γίνεται...» είπε.

Βασική πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ