Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Υπάρχει λύση για τα παιδιά με προβλήματα ακοής;

  Ο Διοικητής του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών κ. Γεώργιος Τούσιας 
μιλάει για τα κοχλιακά εμφυτεύματα που μπορούν να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα ακοής                                                            View this email in your browser
«Ο ιδιαίτερος ρόλος των Κέντρων Πρώιμης Παρέμβασης έγκειται
στην εκπαίδευση των κωφών
και βαρήκοων παιδιών
με κοχλιακό εμφύτευμα
ή ακουστικό βαρηκοΐας»

Γεώργιος Τούσιας 
Διοικητής Εθνικού Ιδρύματος Κωφών 
Υπάρχει λύση για τα παιδιά
με προβλήματα ακοής; 
Κοχλιακά εμφυτεύματα και ακουστικά βαρηκοΐας 
Η ενημέρωση και η συστηματική καθοδήγηση των γονέων για τη χρήση του κοχλιακού εμφυτεύματος ή εμφυτεύματος εγκεφαλικού στελέχους από τη νηπιακή ηλικία, με σκοπό τη διευκόλυνση της φυσιολογικής ανάπτυξης και εξέλιξης των........βασικών νοητικών, γλωσσικών ικανοτήτων και κατ’ επέκταση κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, αποτελούν θεμελιώδεις πτυχές του Προγράμματος «Ανίχνευση- Διάγνωση- Πρώιμη Παρέμβαση», που υλοποιείται από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. 
Κέντρα Πρώιμης Παρέμβασης
Τα Κέντρα Πρώιμης Παρέμβασης είναι στελεχωμένα από διεπιστημονική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων Ειδικών Παιδαγωγών, Λογοθεραπευτή, Κοινωνικού Λειτουργού, Ψυχολόγου και Ιατρών - Ωτορινολαρυγγολόγων, με κεντρικό άξονα την εκπαίδευση των παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα και με ακουστικά βαρηκοΐας, που μέχρι σήμερα έχει συναντήσει ανυπέρβλητα προβλήματα και στην ουσία τυγχάνει ελάχιστης προσοχής από τους ειδικούς και χρήζει επείγουσας και ριζικής αντιμετώπισης.
Να σημειώσουμε πως ο αριθμός των κωφών παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα αναμένεται να εμφανίσει ραγδαία αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Κοχλιακά εμφυτεύματα

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής εκπαιδεύονται με κοχλιακά εμφυτεύματα, Τα δε βαρήκοα παιδιά υποστηρίζονται κι εκπαιδεύονται από τη διεπιστημονική ομάδα, με επικουρική χρήση της Νοηματικής γλώσσας.
Η ομάδα, που λειτουργεί στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών της Πρώιμης Παρέμβασης, έχει συμβουλευτικό ρόλο, δίνει δηλαδή τη γνωμάτευσή της για το εάν ένα παιδί μπορεί να δεχτεί ένα κοχλιακό εμφύτευμα (τα έξοδα για την αγορά τους βαρύνει 100% τα ασφαλιστικά ταμεία ή σε άλλη περίπτωση, τα καλύπτει η Πρόνοια).
Με το κοχλιακό εμφύτευμα τα παιδιά εγγράφονται και εκπαιδεύονται κανονικά στο γενικό σχολείο, υπό την προϋπόθεση ότι στο πλαίσιο παρακολούθησης του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους.

- Τι είναι κοχλιακά εμφυτεύματα και πώς λειτουργούν; 

- Τα κοχλιακά εμφυτεύματα αποτελούν μέχρι σήμερα τη μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της σοβαρής ή ολικής απώλειας ακοής, που δεν αντιμετωπίζεται με τα ακουστικά βαρηκοΐας. Τα εμφυτεύματα επιτρέπουν στους χρήστες τους να αντιλαμβάνονται τον ήχο μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης των νευρικών ινών στον κοχλία. Υποκαθιστούν, δηλαδή, τα κατεστραμμένα μέρη του αυτιού, στέλνοντας τον ήχο απευθείας στο ηχητικό νεύρο, που μεταβιβάζει τα σήματα στον εγκέφαλο.

- Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί να βάλει κοχλιακό εμφύτευμα; 
- Το κωφό παιδί, με σοβαρή έως βαριά νευροαισθηριακή απώλεια ακοής, μπορεί να δεχτεί κοχλιακό εμφύτευμα από 6 μηνών. Μπορούν, όμως, να χρησιμοποιηθούν και από παιδιά και ενήλικες με προγλωσσική και μεταγλωσσική βαρηκοΐα που δεν αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά με ακουστικά.
- Σε τι συνίσταται η εκπαίδευση του παιδιού;
- Το κοχλιακό εμφύτευμα δεν μεταφέρει τον ήχο όπως τον μεταφέρει ένα κανονικό ακουστικό. Το παιδί πρέπει να μάθει να ερμηνεύει τους ήχους, να τους μεταφράζει σε ήχους της καθημερινότητας. Πρέπει να μάθει ότι αυτό που ακούει είναι ο ήχος από μια βρύση, ο ήχος από ένα πουλί, ο ήχος από ένα αυτοκίνητο.
- Ποιος είναι ο κυρίως στόχος της διεπιστημονικής ομάδας;
- Τα παιδιά είναι «σφουγγάρια», μαθαίνουν πολύ γρήγορα, γι’ αυτό και στόχος της διεπιστημονικής ομάδας είναι οι ευαίσθητες ηλικίες. Η διδασκαλία και η έγκαιρη βοήθεια- παρέμβαση έχει σκοπό την εξοικείωση και ορθή χρήση των εμφυτευμάτων, καθότι υπάρχει άμεση αλληλεξάρτηση ακοής και γλωσσικής ανάπτυξης του ατόμου.
Να αρχίσουμε να τα διδάσκουμε και να τα βοηθάμε από νωρίς, ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά τα εμφυτεύματα, καθώς η καλή ακοή είναι σημαντικός παράγοντας της γλωσσικής ανάπτυξης του ατόμου. Η χρήση τους επιτρέπει στους περισσότερους χρήστες να ακούν μουσική ή να συμμετέχουν σε συζητήσεις.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες το παιδί δυσκολεύεται περισσότερο να μάθει να χρησιμοποιεί το εμφύτευμα. Βέβαια, για τα μεγαλύτερα παιδιά (αλλά και τους ενήλικες), που έχουν ήδη προλάβει να αναπτύξουν τη γλωσσική τους ικανότητα πριν από την απώλεια ακοής, η απόδοση των κοχλιακών εμφυτευμάτων είναι μεγαλύτερη.

- Αν κριθεί πως ένα παιδί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει εμφύτευμα;
- Αν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κοχλιακό εμφύτευμα, τότε προτείνεται η χρήση ακουστικού, η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας, η χειλεανάγνωση ή και ο συνδυασμός των δύο τελευταίων.

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΦΩΝ
ΑΘΗΝΑ: Ζαχάρωφ 1, Τ: 2106460050, F: 2106440803
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κομνηνών 86, Τ: 2310343288, F: 2310343079
ΠΑΤΡΑ: Διοδώρου 11, Τ: 2610461270, F: 2610461274

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ