Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Πάρκο: Η αφύπνιση της Αγρινιώτικης συνείδησης

Με την παρουσία 600 περίπου Αγρινιωτών πραγματοποιήθηκε η 2η ανοιχτή Συνέλευση χθες το απόγευμα, της Κίνησης για τη σωτηρία του Πάρκου

Το έντονο ενδιαφέρων τους για τη τύχη του μοναδικού πνεύμονα της πόλης του Αγρινίου, αφού η μελέτη του Δήμου για την «ανάπλαση» του πάρκο θα το τσιμεντοποίηση, είναι η «αιτία» αυτής της δικαιολογημένης κινητικότητας.
Η ανησυχία των ενεργών πολιτών του Αγρινίου για το πάρκο και η αγωνία τους για την αλλοίωση του ιδιαίτερου κάλους καθώς και η εξαφάνιση των 1.800 δένδρων με ταυτόχρονη την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας συνηγορούν στην διαμόρφωση ενός  θερμού πεδίου μεταξύ των πολιτών και δήμου Αγρινίου αν προχωρήσει ο δεύτερος στη δημοπράτηση-τσιμεντοποίηση του πάρκου, όπως δηλώνουν τα μέλη και οι φίλοι της κίνησης. 
Το μεγάλο ενδιαφέρουν του θέματος και η ανέλπιστη συμμετοχή των Αγρινιωτών «ανάγκασαν» τον Δήμο Αγρινίου και τους τοπάρχες-κομματάρχες των δημοτικών παρατάξεων να παραβρεθούν στην χθεσινή συγκέντρωση, ορισμένοι όμως εισέπραξαν και τις αποδοκιμασίες του κόσμου (όπως ...
ο αντιδημάρχος Στ. Τσούκαλος, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, εκδότης τοπικής εφημερίδας, δημοσιογράφος).
Τα μέλη και οι φίλοι της Κίνησης, όπως δήλωσαν  σκοπεύουν να συνεχίσουν τις δράσεις τους για τη σωτηρία του πάρκου. Τονίστηκε μεταξύ άλλων πως θα αξιοποιηθούν όλες οι κινηματικές μορφές και διεκδικήσεις για να μην αλλοιωθεί ο αρχικός χαρακτήρας του και να μην υλοποιηθεί η συγκεκριμένη μελέτη, που καταστρέφει την ιστορική μνημειακή εικόνα του τοπίου πολλών εξ υμών, και ταυτόχρονα ακυρώνει τη βούληση του διαθέτη. Για το θέμα αυτό εκτός των άλλων οι πολίτες θα κινηθούν και νομικά για το μπλοκάρισμα της δημοπράτησής του.
Η πόλη θέλει το πάρκο της να παραμείνει «ζωοφόρο» «διάζωμα», που  με το γείσο και το επιστύλιο της ιστορικής και νεοελληνικής περισυλλογής θα στηρίζουν και θα συντηρούν με σεβασμό την ιστορία αυτής της πόλης, που την έχουν «τσαλαπατήσει», όπως επίσης το περιβάλλον και το τοπίο της, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ήπιες παρεμβάσεις για την εξυγίανση του πάρκου και με την συμμετοχή των δημοτών. Κάτι που αποφεύγει επιμελώς (σαν τον διάολο με το λιβάνι) η διευθύνουσα «τάξη» του δήμου Αγρινίου και οι όποιες συστημικές διαφωνίες περιορίζονται μόνο μέσα στα στενά όρια του δημοτικού συμβουλίου. 
Οι πολίτες έχουν και μνήμη και γνώση για την στάση κάθε δημοτικές παράταξης και κάθε ενός δημοτικού συμβούλου χωριστά και οι εμφανίσεις αυτές δεν μπορούν να τους αποπροσανατολίσουν, ούτε και να ξεχάσουν τις  τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες που έχουν όλοι τους για τα εγκλήματα που έχουν γίνει σε βάρος της ιστορίας της πόλης, με τις κατεδαφίσεις των διατηρητέων κτηρίων, όπως του Ορφέα, η οικία Δημάδη, αποθήκες Παναγόπουλου κ.α., την τσιμεντοποίηση των πάντων, την κατάργηση ουσιαστικά των πλατειών, την εγκατάλειψη της λαχαναγοράς, την τροποποίησε του σχεδίου πόλης «εν μια νυχτί», την μη ύπαρξη δημόσιων παιδότοπων και μάλιστα όσες υπάρχουν δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές που ορίζονται, με παιδικούς σταθμούς που στοιβάζονται τα νήπια χωρίς τις ανάλογες συνθήκες λειτουργίας, με νηπιαγωγεία σε ιδιωτικά καταστήματα, με παροπλισμένο το 2ο Δημοτικό σχολείο και με πολύ γκλαμουριά σε όλες τις εκδηλώσεις του δήμου κ.α. Αυτή η στρατιωτική διάταξη της Φιλαρμονικής δεν είναι δυνατόν να αντικαταστεί κάθε φορά την καλλιτεχνική δημιουργία στο όνομα των περικοπών και του τσάμπα πολιτιστική   Παραφράζοντας τον Ναζίμ Χιχμέτ αναφωνούμε ορισμένοι «Η πόλη της αδράνειας μας σκοτώνει»
Οι πολίτες σε αντίθεση με την ισοπέδωση, που μεθοδεύεται στο πάρκο, προς όφελος των δυνάμεων της  αγοράς με τις δήθεν «σύγχρονες» ανορθογραφίες της copy pies αρχι-τεκτονικής, που έχουν επικρατήσει, αντιδρούν κινητοποιούνται και έχουν απαιτούν. Επιτέλους!  Οι τεχνογνωσία που έχει επικρατήσει στις διαμορφώσεις των ανοιχτών δημόσιων χώρων, εκτός ότι προσβάλλει τον αείμνηστο καθηγητή Β. Λαζαρίδη σχεδόν όλες μοιάζουν μεταξύ τους ενώ τίποτε δεν θυμίζουν από το προηγούμενο τοπίο. Κάτι τέτοιο θα γίνει και στο πάρκο.
Συναντάμε αλλοιώσεις χώρων και κτισμάτων, κάκιστες και υπερβολικές τσιμεντένιες κατασκευές, φτηνά υλικά με υπερβολικές τιμές,  πλακοστρώσεως- πεζοδρομήσεις και ας μην υπάρχουν πεζοί να διαβούν, πλατείες που διώχνουν αντί να συγκεντρώνουν τους κατοίκους. Χωρίς πράσινο (μόνο δείγμα σε παρτέρια), χωρίς το υγρό στοιχείο, χωρίς χώρους θεματικών ενοτήτων, χωρίς τα λαογραφικά στοιχεία της περιοχής, με εμφύτευση κάποιων αγαλμάτων, που λοιδορούνται στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡΑ στα πλαίσια της συγκυβέρνησης και δεδομένης της στήριξης στη δημοτική αρχή (υποστήριξαν και με υποψήφιους τον κ. Μοσχολιό) κρατώντας χαμηλούς τόνους προς την δημοτική αρχή προσπάθησε να εξισορροπήσει τα πράγματα λέγοντας ουσιαστικά «να το δούμε και βλέπουμε». Βέβαια ο κατά τα άλλα συμπαθής Παύλος ως κατασκευαστής κάτι ξέρη από δομικά υλικά.
Εντυπωσιακές  ομιλίες έγιναν από το μέλος της κίνησης Λευτέρη Τηλιγάδα (δημοσιογράφου) και του Τάκη Λυμπουρίδα (Ιατρός), π. Δημ. Σύμβουλος, γνωστός για την ευαισθησία του και τη δράση του σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως και για τις καταγγελίες του (που εκκρεμούν  για την αλόγιστη χρήση των δομικών υλικών από το δήμο κ.λ.π.
Στην συγκέντρωση του πάρκου το Σαββάτο Παραβρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, από την Πανδημοτική Πρωτοβουλία ο Ν. Καζαντζής , μαζί του ήταν και ο Κώστας Καλατζής, που θυμήθηκαν και οι δύο κάπως καθυστερημένα ότι κάτι τρέχει με το πάρκο  και ανέτρεξαν στη 10ετια του 1970 καταθέτοντας ταυτόχρονα όλον τον ρομαντισμό τους και της παράταξής τους. Παραβρέθηκε επίσης η πολιτευτής και Δημοτική Σύμβουλος κ. Γ. Μπόκα καθώς και ο επίσης δημοτικός σύμβουλος κ. Λάμπρος Κοτρουλός.
Από την Λαϊκή Συσπείρωση ο κ. Δήμας ο οποίος διάβασε την ανακοίνωση του συνδυασμού του (που την έστειλαν (χθες) επιλεκτικά σε ορισμένα δίκτυα), και η οποία καταφέρεται ενάντια στον Καλλικράτη, το ΕΣΠΑ αλλά και την εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων.
Διακρίναμε επίσης το Α. Καλαϊτζόπουλο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου ο οποίος τοποθετήθηκε και συν της άλλης είπε «ότι δεν αρκεί η αντιπολίτευση να ψηφίζει στο δημοτικό συμβούλιο όχι πρέπει ταυτόχρονα να ενημερώνει και τους δημότες χωρίς να περιμένει πότε αυτοί θα δραστηριοποιούν για να συμμετέχουν εκ των υστέρων», ακόμη είδαμε εκπροσώπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΑΜ (Κ. Φωτόπουλος κ.α.), από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (ο Κώστας Ντούπης).
Μήπως τελικά κύριε Δήμαρχε πρέπει να ξαναδείτε το όλο ζήτημα με το πάρκο; Η επιμονή σας, ίσως να γίνει η «Αχίλλειος πτέρνα» της δημοτικής σας «εξουσίας», εκτός και αν έχετε βρει τη σύγχρονη Θέτιδα και θα σας βουτήξει στα ύδατα της Στυγός και γίνεται «ακτύπητος»!  
Τέλος μάθαμε ότι θα εκδοθεί αύριο ανακοίνωση της κίνηση για το πάρκο, όπου εκτιμούμε θα ενημερώνουν για τις παραπέρα κινήσεις τους.
Εν αναμονή των εξελίξεων…  
Υ.Γ. Τις 3 πρώτες φωτο της δανειστήκαμε απο το http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ