Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Σκηνικό αμφισβήτησης του Ευ. Βενιζέλου στήνεται στο ΠΑΣΟΚ

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται εντός και εκτός Ιπποκράτους, με στελέχη να αναμένουν την ψήφιση των μέτρων ώστε να θέσουν θέμα… Βενιζέλου, με τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, να μην έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του.
Ήδη, ξεχωρίζουν τρεις «δελφίνοι», οι Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο… Ανδρέας Λοβέρδος που μάλλον συναντά μεγάλες δυσκολίες στην ίδρυση νέου κόμματος και βλέποντας πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι με την πλάτη στον τοίχο, συζητά πλέον την διεκδίκηση της ηγεσίας της Ιπποκράτους!
Ο Κώστας Σκανδαλίδης ηγείται πλέον της πτέρυγας του ...... «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ» και βρίσκει αποδοχή από πολλά στελέχη, ενώ διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, αλλά - πλέον - και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως αποκάλυψε στη “R” το Σάββατο, «σε λίγες μέρες θα μιλήσει για το σχέδιό του για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς», ενώ επιδιώκει να εκφράσει το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, αν και η επιρροή του, προς το παρόν τουλάχιστον, στην ΚΟ δεν είναι μεγάλη.

Λοβέρδος με Ραγκούση

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πολλαπλασιάζει τις επαφές του και δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ήπιε καφέ με τον Γιάννη Ραγκούση στο «Χίλτον», ενώ την Τετάρτη παρουσιάζει το βιβλίο του στη Λειβαδιά μαζί με τον Ηλία Μόσιαλο.

Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, διαθέτει ισχυρή επιρροή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα θα μπορούσε να στηριχτεί ακόμα και από βουλευτές που ετοιμάζονται να… καταψηφίσουν τα μέτρα! Χαρακτηριστικό, άλλωστε, και αυτό της αποπολιτικοποίησης και αποϊδεολογικοποίησης του εναπομείναντος -άλλοτε κραταιού - ΠΑΣΟΚ.

Σκανδαλίδης κατά Λοβέρδου;

Σε περίπτωση, πάντως, που ο Ευ. Βενιζέλος αποφάσιζε να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τα περισσότερα στελέχη της Ιπποκράτους εκτιμούν πως το κυρίαρχο ζευγάρι της διαδοχής θα είναι Σκανδαλίδης - Λοβέρδος, με αουτσάιντερ τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Σε μια τέτοια περίπτωση η διάσπαση του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ θεωρείται σχεδόν βέβαιη, καθώς η αντιπαράθεση θα λάμβανε ακραία ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, χωρίς να υπάρχει πλέον η συγκολλητική ουσία της εξουσίας ή της προοπτικής επανόδου σ’ αυτή.

Αναζητώντας 30άρη

Στο παρασκήνιο, πάντως, όσοι εκτιμούν πως κανένα από τα έως τώρα ηγετικά στελέχη δεν διαθέτει τη δυναμική και την έξωθεν καλή μαρτυρία ώστε να κρατήσει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να το αναγεννήσει έστω και σε βάθος χρόνου (αφού όλα υφίστανται τη φθορά της διακυβέρνησης και του Μνημονίου), αναζητούν «έναν 35άρη» που θα αναλάβει την ηγεσία. Η παρουσία του 39χρονου Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, κατεβάζει εκ των πραγμάτων το μέσο όρο ηλικίας στις ηγεσίες που αναζητούν τα κόμματα. Ο 35άρης, ωστόσο, έστω ο 40άρης, δεν βρίσκεται πουθενά, αφού οι έως τώρα «πρωτοκλασάτοι» φρόντισαν να ενσωματώνουν ή να διώχνουν όσους ηλικιακά μικρότερους έδειχναν να ξεχωρίζουν.

Τι θα πράξει ο Βενιζέλος

Θέμα Βενιζέλου, βεβαίως, δεν πρόκειται να τεθεί, αν δεν το θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος, καθώς μια διαφορετική εξέλιξη θα σήμαινε διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Ασχέτως των σχεδιασμών που γίνονται στο παρασκήνιο και μέρος τους αποκαλύπτει παραπάνω το Real.gr.

Το μείζον ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έως τώρα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς προτεραιότητά του είναι η καλύτερη δυνατή επιτυχία της κυβέρνησης στο πακέτο των μέτρων και το ελληνικό πρόβλημα, αλλά και η ψήφιση των μέτρων. Πρόσφατα, σε γεύμα με στενούς του συνεργάτες, επανέλαβε ότι σκέφτεται να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, κάτι όμως που λέει συνήθως όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, θα αναπτύξει τις πρωτοβουλίες του αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων, ενόψει του Συνεδρίου, ελπίζοντας πως θα αναλάβει και πάλι την ηγεμονία. Εφόσον βεβαίως οι διαρροές στα μέτρα του το επιτρέψουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ