Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Δεν έπεισαν τη Συντονιστική Επιτροπή για το πάρκο οι παράγοντες του Δήμου Αγρινίου

Συντονιστική επιτροπή της «Κίνησης Πολιτών» για τη «Διάσωση» του Παπαστράτειου Πάρκου Δήμου Αγρινίου
Στις 5 / 10/2012 και στις 6/10/2012‚ γύρω στις 12.30 μ.μ., μέλη της Συντονιστικής επιτροπής της Κίνησης Πολιτών για τη διάσωση του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου, συναντήθηκαν εκ περιτροπής με τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ρόκου Μαίρη, Τσώκο Χρήστο, Καψάλη Παναγιώτη, Σερπάνο Νικόλαο, όπως και με τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Αγρινίου κ. Γεώργιο Γρίνο και τον Αντιδήμαρχο κ. Στ. Τσούκαλο, για να ενημερωθούν καλύτερα και να συζητήσουν για την «ανάπλαση» του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου.
Επίσης, στις 6/10!2012 και ώρα 6-9 μ.μ., μετά από ανοιχτή πρόσκληση της Συντ. Επ. πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό, η δεύτερη συγκέντρωση (η Πρώτη έγινε στις 30/9/20 12) του λαού της πόλης Αγρινίου στην.......
αίθουσα του Πάρκου, όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και ο Αντιδήμαρχος κ. Στ. Τσούκαλος.
Μέλη της Συντ. Επιτροπής έκαναν γνωστά στο λαό που παρευρέθηκε, αυτά που σχεδιάστηκαν και προγραμματίζονται να γίνουν όπως απομάκρυνση περιμετρικών μαντρότοιχων και κιγκλιδωμάτων, μαρμάρινες επενδύσεις και επιστρώσεις, επιστρώσεις με κυβόλιθους και κουρασάνι, πολλά τσιμέντα, εκσκαφή ορυγμάτων πλάτους 3,00 μ. και βάθους 4,00 μ. κλπ., κλπ.
Επίσης διάβασαν αποσπάσματα από τη σχετική μελέτη στα οποία αναφέρονταν η εκρίζωση δενδρυλλίων περιμέτρου κορμού μέχρι 0,25 μ. και εκθάμνωση εδάφους 1.700 (χιλίων εφτακοσίων) τετραγωνικών μέτρων, καθώς και κόψιμο, εκρίζωση θάμνων και μεγάλων δέντρων περιμέτρου κορμού 1,21 μέχρι 1,50 μ., 64 (εξήντα τεσσάρων) τεμαχίων. Ανέλυσαν τις επιπτώσεις που Θα υπάρξουν από την «ανάπλαση» αυτή, πρότειναν ήπιες μορφές παρέμβασης (πέτρα, λιγότερα τσιμέντα, κουρασάνι και μάρμαρα), τόνισαν ότι με τις εργασίες αυτές αλλάζει ριζικά η αρχιτεκτονική του Πάρκου, που είναι η ταυτότητα της πόλης μας, αλλά εδώ και δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί και άλλα πολλά. Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος κ. Τσούκαλος έκανε τη δική του ενημέρωση και ανέπτυξε τα επιχειρήματα της Δημ. Αρχής για την υλοποίηση του έργου. Κατόπιν έλαβαν το λόγο πολλοί πολίτες οι οποίοι ανάπτυξαν τις δικές τους απόψεις.

Για να μην μακρηγορούμε απ’ όλη αυτή τη διαδικασία βγήκαν τα παρακάτω συμπεράσματα περιληπτικά:
1) Οι τεχνικοί υπάλληλοι του Δήμου Αγρινίου, ο κ. πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου και ο κ. Αντιδήμαρχος, που αναφέρονται πιο πάνω, δεν έπεισαν τη Συντονιστική Επιτροπή και τους παρευρισκόμενους πολίτες για την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα όλων αυτών των εργασιών που αναφέρονται στη Μελέτη για την ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου του Δήμου Αγρινίου, οι οποίες μεταλλάσσουν εντελώς τη φυσιογνωμία του, που ως πολιτιστική κληρονομιά μας πρέπει να γίνει σεβαστή.
2) Όλοι ζητούν να μείνουν οι παραδοσιακές μάντρες με τα κιγκλιδώματα, χρήσιμες για την αντιστήριξη του εδάφους, για την προστασία των δέντρων, θάμνων και κηπαρίων, για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και των περιπατητών, για να μην καταστεί το Πάρκο «ξέφραγο αμπέλι» και καταφύγιο αδέσποτων ζώων, και γιατί τέλος, αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς του.
3) Όλοι συμφωνούν και απαιτούν να μείνουν τα θαμνώδη φυτά λιγούστρια. Εκτός από το οξυγόνο, μάς χαρίζουν πράσινο χρώμα, ομορφιά και χαίρεται ο καθένας να τα βλέπει όταν είναι καλοκλαδεμένα και περιποιημένα. Συγκρατούν το νερό της βροχής, οριοθετούν και προστατεύουν τα παρτέρια με τα άλλα φυτά και δέντρα. Είναι πολλά για να θυσιαστούν χωρίς λόγο.
4) Τα υπάρχοντα δέντρα είναι ποικίλα και μερικά σπάνια. Τα μεγαλύτερα, όσα απόμειναν και δεν κατέληξαν στα τζάκια των σπιτιών, αποτελούν κατά τον καθηγητή Δασοκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεοχάρη Ζάγκα, μνημεία της φύσης και το κόψιμό τους είναι πράξη απαγορευμένη. Μόνο τα άρρωστα δέντρα με άδεια του Δασαρχείου μπορούν ν’ απομακρυνθούν και κάποια που ίσως κάνουν ζημιά στις μάντρες.
5) Η εγκατάσταση και η συντήρηση μιας τόσο μεγάλης έκτασης χλοοτάπητα (31,6 στρέμματα), όπως φαίνεται και στη μελέτη, είναι πολύ δαπανηρή. Αναπτύσσονται σ’ αυτό μικρόβια και μύκητες, εκπέμπει υγρασία η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος .Αλήθεια πόσους τόνους νερού χρειάζεται να ποτισθεί μια τόσο μεγάλη έκταση «γκαζόν», τη στιγμή που το κλίμα του Αγρινίου είναι πολύ ζεστό και η έλλειψη του νερού στον ορίζοντα είναι ορατή, ενώ στην πόλη μας το νερό είναι πανάκριβο; Οι πολίτες θέλουν περισσότερα δέντρα, θάμνους, άνθη και λιγότερο γκαζόν. Όσο το πικ-νικ, σημαίνει εκδρομή στην εξοχή με φαγητό και όχι σε αστικά πάρκα. Για τα τρία σιντριβάνια ευχόμαστε να μην καταλήξουν ξηροπήγαδα, όπως βλέπουμε σε άλλα σημεία της πόλης μας. Επίσης,  μέσα στο Πάρκο χρειάζονται και βρύσες.
6) Οι γονείς απαιτούν μια πραγματική παιδική χαρά με τα σημερινά δεδομένα, με επαρκή εξοπλισμό, που ν’ ανταποκρίνεται στον πληθυσμό της πάλης μας. Αυτή που προτείνετε είναι φτωχή και ανεπαρκής. Γιατί κούνια 2 θέσεων, για παράδειγμα, και όχι πολλών να Παίζουν τα παιδάκια;
7) Το Πάρκο μας έχει εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί χρόνια Τώρα από τους ιθύνοντες, αλλά δεν πέθανε για να κάνουμε καινούριο στο χώρο αυτό. Ζει και εξακολουθεί να Παραμένει ο μοναδικός 2τνεύμονας οξυγόνου της πόλης μας.
Χρειάζεται φροντίδα, συντήρηση, περιφρούρηση, ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, φωτισμό, σύστημα πυρόσβεσης, παγκάκια, παιδικές χαρές, περιποίηση δέντρων και θάμνων, συμπλήρωση δέντρων και θάμνων, όπου λείπουν, φύτεμα λουλουδιών, χωμάτινους διαδρόμους, επιστρώσεις με πέτρα και άλλες τέτοιες ήπιες παρεμβάσεις, που με δημιουργική φαντασία όραμα και πνοή, αλλά και λίγα χρήματα μπορούν να υλοποιηθούν. Πολλά απ’ αυτά προβλέπει και η μελέτη σας να γίνουν, αφού όμως Πρώτα καταστραφούν άλλα στοιχεία, που το συνθέτουν και σ’ αυτό ο Κόσμος διαφωνεί ριζικά. Υπάρχουν στην πόλη μας πολλά άτομα με γνώσεις και ιδέες, που Θέλουν να βοηθήσουν να πάρει το Πάρκο μας την παλιά του ομορφιά και ν’ αποκτήσει έτσι την παλιά του χρήση και φήμη. Η άποψή μας είναι ότι η ταλαίπωρη χώρα μας δεν παίρνει τα χρήματα για να καταστρέφει τα υπάρχοντα και να τα ξαναφτιάχνει, αλλά να βελτιώνει και να συμπληρώνει ή να κατασκευάζει καινούρια έργα. Τα χρήματα του πακέτου ΕΣΠΑ είναι πάρα πολλά και Θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και το υπάρχον θέατρο ή να κατασκευασθεί ένα καινούριο πάρκο για την πόλη μας.
8) Οι πολίτες του Αγρινίου, που παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση ζητούν να ματαιωθεί η Δημοπράτηση του έργου μέχρις ότου η Δημ. Αρχή λάβει σοβαρά υπόψη τη θέλησή του, που εκφράζεται στα παραπάνω συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ