Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλία: «Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα έργα στον Αχελώο

Τελικά εδώ στο Αγρίνιο θα τρελαθούμε από την απόφαση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου, σχετικά με την εκτροπή του ποταμού Αχελώου, διότι και οι δύο πλευρές πανηγυρίζουν (εδώ) ότι δικαιώθηκαν! 
Σημαντική μέρα για τη Θεσσαλία και τους Θεσσαλούς χαρακτήρισε τη σημερινή ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός καθώς εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έργα μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου.
Συγκεκριμένα εκρίθη ότι η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα και η οδηγία για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων δημόσιων έργων στο περιβάλλον δεν... αποκλείει το επίμαχο σχέδιο της μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου. Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος οι οποίοι μπορούν, καταρχήν, να δικαιολογήσουν την εκτροπή του ρου ποταμού».
Παράλληλα, το Δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η οδηγία για τους οικοτόπους, ερμηνευόμενη υπό το πρίσμα της αρχής της αειφόρου αναπτύξεως, επιτρέπει, εντός του δικτύου Natura 2000, τη μετατροπή φυσικού ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα υπό τον όρο, ότι το κράτος μέλος λαμβάνει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία της συνολικής συνοχής του Natura 2000.
«Μετά από εικοσιπέντε χρόνια συνεχών αγώνων για το μεγάλο αυτό έργο και μετά την προσφυγή του Συμβουλίου της Επικρατείας με 14 προδικαστικά ερωτήματα προς το Δικαστήριο της Ε.Ε., δημοσιεύτηκε η προδικαστική απόφαση η οποία ανοίγει το δρόμο και δίνει το πράσινο φώς για την υλοποίηση των έργων του Αχελώου», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Συμπλήρωσε, δε, «ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Νομικής μας Υπηρεσίας και όλων όσων εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή. Πλέον γίνεται ξεκάθαρο σε όλους ότι η μεταφορά νερού από μια υδατική λεκάνη σε μια άλλη είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για παρερμηνεία στο θέμα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ