Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ανταπόκριση από Γαλλία: «Αδύνατη η εξόφληση του χρέους της Ελλάδας»

Στο παρισινο Κανάλι F3
Γάλλοι συζητούν για το Γερμανικό Χρέος στην Ελλάδα
«Αδύνατη η εξόφληση του χρέους της Ελλάδας»
Ανταπόκριση Γ.Κατ.
Γάλλος οικονομολόγος, μέλος του παρά τω πρωθυπουργώ Συμβουλίου Αναλύσεων και Προβλέψεων, ο κ. Jacques Depla, σε δημόσια συζήτηση στο γαλλικό κανάλι F.3 υποστήριξε ότι το γερμανικό κατοχικό χρέος προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 575 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η συζήτηση με το ερώτημα «Η Γερμανία οφείλει να εξοφλήσει το χρέος της προς την Ελλάδα;» (έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στα .... πλαίσια της εβδομαδιαίας εκπομπής του Φρεντερίκ Ταντέϊ «Απόψε ή ποτέ») ήταν σχετικά χαώδης και δεν έδωσε σαφή απάντηση στο ερώτημα.
Εκεί που συμφώνησαν όλοι οι συμμετασχόντες ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει το τεράστιο χρέος της. Οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι θα πρέπει να βοηθηθεί.
Ο κ. Ζακ Ντεπλά επανέλαβε τη θέση που είχε προβάλει σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκό» τον Ιούλιο του 2011 οτι η Γερμανία χρωστάει πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα ύψους
575 δισεκατομμυρίων ευρώ και εξήγησε ότι: Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα προκάλεσε 575.000 θύματα, το 11% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία η ζωή ενός ανθρώπου εκτιμάται μεταξύ του 1 και των2 εκατομμυρίων ευρώ. Λαμβάνοντας ως βάση το ένα εκατομμύριο φθάνουμε στα 575 δις.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μεταδόθηκαν σύντομα αποσπάσματα δηλώσεων του Μανώλη Γλέζου και του Γερμανο-Γάλλου ευρωβουλευτή των πρασίνων Κον-Μπεντί. Ο κ.Γλέζος επανέλαβε ότι η Γερμανία οφείλει να εξοφλήσει το κατοχικό χρέος της στην Ελλάδα και ο Κον-Μπεντί υποστήριξε πως το χρέος αυτό ανέρχεται σε 80 δις.
Μια Γαλλίδα συγγραφέας (όχι αρκετά διάσημη για να παραμείνει στη μνήμη) ειρωνεύθηκε το γεγονός ότι η καταχρεωμένη στη Γερμανία Ελλάδα επιχειρεί να εμφανισθεί πιστώτρια της Γερμανίας.
Η Γαλλο-Αμερικανίδα συγγραφέας και αντισυστημική αγωνίστρια
Susan George υποστήριξε οτι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί.
Ο άλλοτε σοσιαλιστής υπουργός παιδείας το 1997 και τώρα παρακοιμώμενος του Σαρκοζί Claude Allègre θεωρεί ανωμαλία ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ: «Μας είχαν πει ότι δεν μπορείτε να αφήσετε τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη έξω από την Ευρώπη.Και ιδού το αποτέλεσμα!»
Ο οικονομικός συντάκτης του καναλιού France2 François Lenglet πιστεύει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και ότι άν δεν το κάνει τότε θα πρέπει να το κάνει η Γερμανία.
Σ’ αυτό αντέδρασε ο κ. Ντεπλά λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα βγεί από την Ευρωζώνη. Η Μέρκελ –είπε- θέλει να διαδεχθεί τον Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν το 2014 και θα έχει ανάγκη την ψήφο της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να ασκήσει το βέτο εναντίον της.
Για το γερμανικό κατοχικό χρέος στην Ελλάδα ίσως το κλειδί ερμηνείας για την απουσία συναίνεσης στη συζήτηση έδωσε η παρατήρηση ενός προσκεκλημένου. Είπε ότι εάν η Γερμανία υποχρεωνόταν να πληρώσει το πολεμικό της χρέος ίσως τότε και η Γαλλία θα εκαλείτο να πληρώσει αποζημιώσεις στους λαούς των άλλοτε αποικιών της .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ