Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Δείτε τι είπαν στη συνέντευξη οι Δήμαρχοι του νομού

Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η συνέντευξη τύπου των δημάρχων του νομού, που παραχωρήθηκε πριν από λίγη ώρα στα γραφεία της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι. Σφοδρή κριτική για την αφαίμαξη πόρων, έτοιμοι για παραιτήσεις οι δήμαρχοι
Την συνέντευξη παραχώρησαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, πλαισιωμένος από τους δημάρχους Μεσολογγίου Πάνο Κατσούλη, Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ και Ακτίου – Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος
Η συνέντευξη ξεκίνησε με ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κ. Μοσχολιό, για την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ και τις αποφάσεις που ... έλαβε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Ο δήμαρχος Αγρινίου, παρουσίασε με αριθμούς την δραματική μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων , αλλά και των πόρων που έρχονται μέσα από τέλη, της ΣΑΤΑ κλπ, σημειώνοντας πως σύντομα οι δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και να πληρώσουν το προσωπικό τους.

«Αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από εμάς αλλά από τους πολίτες. Ο αγώνας που ξεκινάμε είναι για την κοινωνική συνοχή» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου, που στην συνέχεια παρουσίασε τις προτάσεις της ΠΕΔ στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΑ που θα γίνει στις 30 του μηνός: Εκείνη την ημερα κλεισιμο των δήμων, άλλο ένα διήμερο κλείσιμο στη συνέχεια, παραστάσεις διαμαρτυρίας στην βουλή και τα αρμόδια Υπουργεία και επιστολές σε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Από έκει και πέρα δεν αποκλείονται και μαζικές παραιτήσεις. «Δεν είμαστε κολλημένοι με τις καρέκλες μας, δεν είμαστε διαθετειμλενοι να γίνουμε ο πρώτος φορέας που θα κηρύξει στάση πληρωμών. Κερδίσαμε τόσα χρόνια πολλά με αγώνες και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα εκχωρήσουμε» είπε ο κ. Μοσχολιός.
Ακολούθησε παρέμβαση του δημάρχου Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη, που σημείωσε πως οι αιρετοί, τα προηγούμενα χρονιά επέδειξαν μέγιστη υπομονή και συγκατάθεση, αλλά πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια: «Εάν κάποιοι έχουν επιλέξει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Αυτοδιοίκησης, επιλέξανε λάθος χώρο. Μας οδηγούν στην απαξίωση στην αυτοκατάργηση και την αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού. Δεν θα γίνουμε το μπαλάκι των πολιτικών ευθυνών για όσα έχουν γίνει» είπε ο κ. Κατσούλης

Στη συνέχεια μίλησε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές που κάλεσε σε συμμαχία με την κοινωνία «…για μια διέξοδο με νεους όρους ανάπτυξης. Πρέπει να αποκαλύψουμε πως όλες αυτές οι κινήσεις απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης είναι στην κατεύθυνση εκχώρησης κάθε κοινωνικής και αναπτυξιακής παρέμβασης στους ιδιώτες, σε βάρος των πολιτών»

Ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Σολδάτος, σημείωσε τέλος πως απαιτείται το χτίσιμο μιας κοινωνικής συμμαχίας καις και το πρόβλημα είναι υπαρκτό και επείγον . Όπως αποκάλυψε ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, ήδη, δεν βρίσκεται σε θέση να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες του δήμου, όπως μισθοδοσία κλπ. Συμπληρώνοντας πως «.. η επιβίωση των δήμων έχει να κάνει με την συνοχή του κοινωνικού ιστού και την αξιοπρέπεια μας»

Ακλούθησαν απαντήσεις των δημάρχων σε ερωτήσεις, με τον κ. Μοσχολιό να αναφέρεται στους παιδικούς σταθμούς και στις σκέψεις που υπάρχουν για μείωση του κόστους ανά παιδί, για την αύξηση του αριθμού των παιδιών που θα εισέλθουν σε αυτούς, επισημαίνοντας πως οι δήμοι της Αιτωλ/νίας δεν εισπράττουν τροφεία, γεγονός που αποδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο των δήμων. Οι κ. Μπουλές και Σολδάτος, επισήμαναν το πρόβλημα που υπάρχει με το προσωπικό των παιδικών σταθμών, αφού δεν έχουν εγκριθεί ακόμη οι προσλήψεις για 11μηνη απασχόληση

Τέλος ο δήμαρχος Αγρινίου, δεν θέλησε να σχολιάσει ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου για την έγκριση πίστωσης 50 χιλιάδων ευρώ για την αγορά τζιπ, λέγοντας πως «το κάθε δημοτικό συμβούλιο, είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις που παίρνει», ενώ προέβλεψες πως εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση με τα οικονομικά των δήμων, τότε άμεσα όσοι έχουν πλεονάζον προσωπικό και χρέη θα κηρύξουν στάση πληρωμών, για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι «Την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της χώρας δεν την έχουν οι δήμοι. Δεν θα επωμιστούμε βάρη και ευθύνες που δεν μας αναλογούν» είπε χαρακτηριστικά, για να κλείσει την συνέντευξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ