Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΕΥΗΝΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΜΜΟΛΗΨΙΕΣ


Δικαίωση των καταγγελιών για το επαναλαμβανόμενο έγκλημα της ανεξέλεγκτης δράσης εργολάβων με τις παράνομες αμμοληψίες στον Εύηνο, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την επιτόπια αιφνιδιαστική έφοδο πριν λίγες μέρες από κλιμάκιο επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος,  με συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Την επιχείρηση συντόνισε - από την μεριά του Υπουργείου - η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία που βρέθηκαν, φαίνεται ότι τεκμηριώνουν σοβαρές παρανομίες και ποινικά αδικήματα.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο εξελίσσονται δραστηριότητες παράνομης αμμοληψίας σε κεντρική θέση του Δήμου Χάλκειας, από την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το έργο της Ιόνιας Οδού στην Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να εξασφαλίσει τις τεράστιες ποσότητες αδρανών υλικών που απαιτούν οι κατασκευαστικές της εργασίες.
Με δεδομένο ότι οι αρχές μέχρι τώρα παρακολουθούσαν συχνά τις παρανομίες χωρίς να παρεμβαίνουν ή/και εμπλέκονταν σε φαινόμενα διαφθοράς, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε πολύ θετική την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για την εφαρμογή της νομοθεσίας, και συγχαίρουν όσους εργάστηκαν γι’ αυτή, ευελπιστώντας να αποτελέσει πάγια πρακτική από εδώ και πέρα για την αντιμετώπιση μιας σημαντικής περιβαλλοντικής απειλής. Ωστόσο, δημιουργούνται εύλογες απορίες σχετικά με τη μέχρι τώρα αδράνεια της τοπικής αστυνομικής δύναμης απέναντι στις παρανομίες των εργολάβων, αφού για την κάλυψη της επιχείρησης χρειάστηκε να μεταφερθούν αστυνομικές δυνάμεις από αλλού.
Σημειώνουμε πάντως ότι:
·           Το έγκλημα των ανεξέλεγκτων αμμοληψιών από κοίτες ποταμών συνεχίζεται στον Πηνειό, τον Αλφειό, τον Ευρώτα, το Νέδα, τον Αχελώο και πολλά ακόμη σημεία με την ανοχή των τοπικών και εθνικών αρχών.
·           Ο μηχανισμός παρακολούθησης της κατάστασης των ποταμών και ελέγχου-αυτοψίας ανάλογων παραβάσεων είναι ανύπαρκτος.
·           Το νομικό καθεστώς ελέγχου για δραστηριότητες αμμο-χαλικοληψιών είναι ελλιπές, ενώ ανεπαρκής είναι και η στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών που θα έπρεπε να το εφαρμόζουν.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται, τέλος, για τη συνεχιζόμενη αναβολή της έκδοσης του ΠΔ για τα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων, που εξακολουθεί να εκκρεμεί από το 2002. Η προώθηση των σχετικών ρυθμίσεων και η υιοθέτηση προτύπων για ανακυκλωμένα αδρανή υλικά, μπορούν να προσφέρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις παράνομες αμμοληψίες, δημιουργώντας και πλήθος θέσεων εργασίας και προστατεύοντας πολλαπλά το περιβάλλον, όπως έχουν δείξει με κατάθεση προτάσεων και δημόσιες συζητήσεις οι Οικολόγοι Πράσινοι.

  Πολιτικές Κινήσεις Αιτωλοακαρνανίας  και Αχαΐας των Ο.Π.
 Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων


Πληροφορίες:  Γ. Κανέλλης 6972902750
                      

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ