Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ο φόβος για ντόμινο διχάζει την Ευρώπη



Στον  Πρωθυπουργό  Γιώργο  Παπανδρέου  στρέφονται τα  φώτα της  
δημοσιότητας  καθώς  προσέρχεται στη  Σύνοδο  Κορυφής της  ευρωζώνης. «Η
  κυβέρνηση και ο  ελληνικός λαός  είναι απολύτως  αποφασισμένοι  να 
αλλάξουν το  μονοπάτι της  Ελλάδας»  δήλωσε ο κ.  Παπανδρέου
Σε κλίμα... βαρύ και πένθιμο προσήλθαν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η κρίση που άρχισε ως πρόβλημα δανεισμού της Ελλάδας έχει πλέον εξελιχθεί σε γενικευμένη κρίση της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος.
Επί δέκα σχεδόν ώρες οι 16 ηγέτες αναζητούσαν τρόπους στήριξης και άλλων χωρών της ευρωζώνης εφ΄ όσον χρειαστεί- εννοώντας σαφώς την Πορτογαλία, την Ισπανία, ενδεχομένως όμως και την Ιταλία. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μεγάλης έντασης και αντεγκλήσεων, καθώς υπήρξαν χώρες που επέμεναν ακόμα και την ώρα της έκτακτης ανάγκης πως «πρέπει να τους αφήσουμε να πάνε στις αγορές», ενώ άλλοι συναισθάνονταν πως πρέπει να υπάρχει προληπτικός και οργανωμένος μηχανισμός. Οπως και να έχει, το όλο θέμα θα συζητηθεί εκ νέου αύριο το απόγευμα στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (ΕCΟFΙΝ) που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Μολονότι τη Σύνοδο Κορυφής των 16 επιθυμούσε μόνον η Ανγκελα Μέρκελ- και είχε ως αντικείμενο απλώς να... ευλογήσει το «πακέτο» για την Ελλάδα- από χθες το πρωί έγινε σαφές ότι θα ήταν μια «σύνοδος κρίσης»: τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο κατέρρευσαν λόγω των ανησυχιών για την ευρωζώνη, ενώ σε ελεύθερη πτώση οδηγήθηκε και η αγορά των CDS, με τα spreads των χωρών του Νότου να εκτοξεύονται για δεύτερη ημέρα στα ύψη. Οι επενδυτές έδειξαν καθαρά ότι φοβούνται πως η κρίση όχι απλώς εξαπλώνεται στην Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά αγκαλιάζει ολόκληρη την ευρωζώνη και καθίσταται θρυαλλίδα μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτό ήταν που υποχρέωσε και τον Μπαράκ Ομπάμα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Ανγκελα Μέρκελ για να προβούν σε επισκόπηση της κατάστασης. 





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ