Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΘ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: «Στο ίδιο έργο θεατές»

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΘ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΔΕ (Π.Ε ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)
 Αγρίνιο 31-10-2014
«Στο ίδιο έργο θεατές»
Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ.Κατσιφάρας έφερε ως θέμα συζήτησης την «Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας (ΔΕΠΙΝ 2007-2013) και την προετοιμασία για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 (ΠΕΠ Δ.Ε. 2014-2020», σε διπλή μάλιστα συνεδρίαση του Π.Σ.
Στην δεύτερη συνεδρίαση, υπάρχουν θέματα ημερησίας...
διατάξεως και απαντήσεις επί επερωτήσεων. Η πρώτη συνεδρίαση, με θέμα του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.
Έντονη, υπήρξε η αντίδραση του περιφερειακού συμβούλου της Π.Ε Αιτ/νίας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη ο οποίος τόνισε ότι «η πρακτική της συγκλήσεως ΠΣ με σκοπό την παρουσίαση, εν είδη φιέστας, πεπραγμένων αλλά και μελλούμενων δράσεων της ΠΔΕ τον βρίσκει κάθετα αντίθετο. Μια συνεδρίαση στην οποία εν είδη ενημέρωσης, θα ευλογήσουν κάποιοι τα γένια τους, δεν βοηθάει σε τίποτα».
Όπως επισήμανε ο κ. Φαρμάκης,  η ενημέρωση του κ.Περιφερειάρχη ήταν ατελής. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε ότι δεν προσκομίσθηκε ούτε επισυνάφθηκε το σχέδιο της ΠΔΕ για το ΠΕΠ, το οποίο δόθηκε προς έγκριση στην Ε.Ε, τη στιγμή που πολύ λίγα μέλη του σημερινού Π.Σ ήταν παρόντα στην ψήφιση του σχεδίου του ΠΕΠ κατά την προηγούμενη θητεία του Π.Σ.
Στην εισήγησή του μάλιστα ο Αιτωλοακαρνάνας περιφερειακός σύμβουλος επανέλαβε τις παρατηρήσεις που είχε κάνει για το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος κατά την προγούμενη θητεία του, οι οποίες μάλιστα ενώ είχε διαβεβαιωθεί περί του αντιθέτου ουδόλως λήφθηκαν υπόψη (βλ. http://www.nefarmakis.gr/parembasi/99-pep-dytikis-elladas).
Στο σημείο αυτό ο κ. Φαρμάκης στηλίτευσε την τακτική του κ.Κατσιφάρα λέγοντας «Έρχεται λοιπόν σήμερα ο κ.Περιφερειάρχης, παρουσιάζοντας πίνακες με αριθμούς και κωδικούς, χωρίς περαιτέρω επεξήγηση να «ενημερώσει» το Π.Σ και μετά προφανώς με ένα καλλωπισμένο Δελτίο Τύπου να ενημερώσει το ευρύ κοινό, τους πολίτες της ΠΔΕ για τα μακρόπνοα σχέδιά του για την Περιφέρειά μας».
Απευθυνόμενος μάλιστα στο σώμα του περιφερειακού συμβουλίου ρώτησε : «Καλύπτονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης από την ενημέρωση αυτή; Έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν , μέσω των πινάκων στην εισήγηση του κ.Περιφερειάρχη, που ακριβώς «πάει το πράγμα»; Γνωρίζουν οι συνάδελφοι της πλειοψηφούσας παράταξης και δη οι εκλεγμένοι στην Π.Ε. Αιτ/νίας, τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει σχετικά με το σχέδιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος 2014-2020 και αφορούν στην Αιτωλοακαρνανία; Και αν ναι, πώς αντιδρούν στην μετά βεβαιότητας όξυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων ; Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρόλος μας στο Π.Σ δεν προσδιορίζεται ούτε περιορίζεται από την παραταξιακή πειθαρχία αλλά καθορίζεται από το συμφέρον των πολιτών της Π.Ε στων οποίων την κρίση επαφιόμαστε κατά την εκλογική διαδικασία. Πώς λοιπόν θα κοιτάξετε στα μάτια συνάδελφοι της Π.Ε Αιτ/νίας του κατοίκους του τόπου μας, όταν από το παρουσιαζόμενο ΠΕΠ, δεν φαίνεται να προκρίνονται δράσεις που να στοχεύουν αρκούντως στην Αιτωλοακαρνανία; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος από του περιφερειακούς συμβούλους δεν ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Όμως, όταν δεν υπάρχει πλήρης και σαφής ενημέρωση τότε εγκλωβιζόμαστε στην ασφάλεια της πλειοψηφίας και άκριτα συμφωνούμε ακόμη και σε πράγματα που δεν είναι προς το συμφέρον των συντοπιτών μας».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του κ. Φαρμάκης επισήμανε τα εξής : «Διαβάζοντας κανείς την εισήγηση-ενημέρωση του κ.Περιφερειάρχη, βγάζει το συμπέρασμα ότι όλα έγιναν «καλά και άγια» την περίοδο 2007-2013 στα πλαίσια του εφικτού (περιστολή δαπανών, επιτάχυνση διαδικασιών κλπ σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον). Σίγουρα, δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει έλλειμμα σχεδιασμού για την προηγούμενη περίοδο, αφού η οποία ευθύνη βαραίνει προηγούμενες αυτοδιοικητικές αρχές (Νομαρχίες). Μετά βεβαιότητας όμως πρέπει να επισημανθούν ελλείμματα στην υλοποίηση και τάσεις λογιστικής αλχημείας. Για την περίοδο όμως 2014-2020, η ευθύνη του σχεδιασμού βαραίνει αποκλειστικά την Περιφερειακή Αρχή και όπως αναλύθηκε ανωτέρω, τίποτα δεν συντείνει σε  καλύτερες μέρες για του κατοίκους της Περιφέρειάς μας. Η λογική είναι η ίδια! Και δεν φτάνει αυτό αλλά ερχόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να «ευλογάμε τα γένια» μας και να «ενημερώνουμε», χωρίς μάλιστα να υφίσταται ζήτημα λήψης αποφάσεως ή δυνατότητα παρέμβασης στο σχεδιασμό. Κι όλα αυτά από μια παράταξη που προεκλογικά απηύθυνε προσκλητήριο στις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου για την εκλογή της!!! Τέτοιες διαδικασίες, όπου η παρουσία των υπολοίπων παρατάξεων μοιάζει διακοσμητική, λίγα έχουν να εισφέρουν στον πραγματικό ρόλο του Π.Σ. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από ενημερωτικές φιέστες αλλά από έργο και αποδείξεις ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Και δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται μέχρι τώρα» 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ