Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η απόσυρση της Τράπεζας Θεμάτων, μόνη ηθική διέξοδος, του Πάνου Βασιλόπουλος

Στο παραπέντε των εξετάσεων της Α' Λυκείου, χαμένος μέσα στα θέματα της τράπεζας που άνοιξε χτες το βράδυ, προσπαθώ να δω τι θα γίνει. Το επίπεδο και η διατύπωση των θεμάτων στα μαθήματα που με αφορούν είναι απαράδεκτο για...
παιδιά 15 χρονών. Οι γνώμες συναδέλφων που συλλέγω ελάχιστα απέχουν από τη δική μου. Η κλήρωσή τους και η ανομοιομορφία τους κατοχυρώνει την απόλυτη τυχαιότητα στο ποιος μαθητής θα πάρει ή όχι καλό βαθμό, σε οποιοδήποτε μάθημα. Η αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, ιδιαίτερα στους μαθητές, δυο μέρες πριν τις εξετάσεις είναι πρωτοφανής!



Μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι οπότε τη θύελλα θα τη σηκώσουν τα 9ρια των αριστούχων που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε θέματα νοοτροπίας πανελλαδικών Γ' Λυκείου.

Μπορούμε να δείξουμε την απόλυτη ελαστικότητα στη διόρθωση, αδικώντας τα παιδιά που θα έχουν νόμιμα ανελαστικούς καθηγητές.

Μπορούμε να αδιαφορίσουμε κοιτώντας την αμφίβολη θέση μας σε ένα Λύκειο, που διαλύεται και στέλνει τους μαθητές του στην εναλλακτική «θολή» ακόμα σε προοπτικές και επιλογές τεχνολογική εκπαίδευση.

Θα μπορούσαμε να απεργήσουμε ή να καλέσουμε σε κινητοποιήσεις μαθητές και γονείς (λέμε και τρέλες…)

Τη μοναδική διέξοδο αυτή τη στιγμή μπορούν να δώσουν ένας Ολυμπιακάρας υπουργός παιδείας και ένας εκδικητικός υφυπουργός που έφερε μες το Πάσχα καθηγητές και μαθητές να συμπληρώσουν μαθήματα, που θα ξανάχαναν στις εκλογές που έχασε ο ίδιος.

Η μόνη αναίμακτη διέξοδος είναι η απόσυρση ή τουλάχιστον η προαιρετική χρήση της τράπεζας θεμάτων.

Αυτιά να ιδρώνουν δεν έχουμε δει,αλλά η ηθική στάση απέναντι σε ένα κορυφαίο πρόβλημα μπορεί να αναγνωρισθεί ακόμα και στους άκαμπτους.

Πάνος Βασιλόπουλος

1 σχόλιο :

  1. Δεν ξέρω πόσες/οι είδατε τα θέματα από τη διαβόητη "τράπεζα", αλλά επιβεβαιώνεται πλήρως η εκτίμηση ότι θέλουν να αδειάσουν τα ΕΠΑΛ και τα Γενικά λύκεια και να στείλουν τα 15χρονα παιδιά, κυρίως τα παιδιά των λαϊκών-φτωχών στρωμάτων, στη φθηνή κατάρτιση και στην απλήρωτη εργασία [στα νεοϊδρυθέντα ΣΕΚ, τρεχαγύρευε]. Αλλά, επίσης, έχουν και δεκάδες θέματα γεμάτα λάθη-ασάφειες-επαναλήψεις κλπ.
    Και κάτι ακόμα, αυτοί οι πρόθυμοι "συνάδελφοι" που έστειλαν τα θέματά τους στην "τράπεζα" δεν ντρέπονται, τίποτα δεν άκουσαν, τίποτα δεν χαμπαριάζουν για τους στόχους και τις επιδιώξεις του νέου συστήματος? Ή προσδοκούν "ευμενή μεταχείριση" στη σφαγή?
    Μάγκες, η προδοσία είναι καλοδεχούμενη, οι προδότες σπανίως, ειδικά αν είναι και πολλοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ