Πολλοί μάς προσλαμβάνανε ως παράγοντα πολυδιάσπασης της Αριστεράς
Την εκτίμηση ότι την Ελλάδα περιμένει μια τελμάτωση δεκαετιών, αν δεν αναθεωρηθεί η γεωπολιτική μας θέση στον ευρωπαϊκό χώρο, εκφράζει ο Αλέκος Αλαβάνος στην «Ε».
Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του Σχεδίου Β, μιλώντας για το κακό αποτέλεσμα που κατέγραψε το κόμμα του στις ευρωεκλογές, κάνει λόγο για «σοβαρή ήττα», τονίζοντας ότι ο ίδιος αισθάνεται «λύπη και ενοχή». «Πολλοί μάς προσλαμβάνανε ως παράγοντα πολυδιάσπασης της Αριστεράς, τη στιγμή που ο μεγάλος όγκος των αριστερών ψηφοφόρων συγκεντρώνεται....
στον ΣΥΡΙΖΑ» λέει ο κ. Αλαβάνος, αναφερόμενος στους λόγους της ελάχιστης απήχησης του Σχεδίου Β στην κοινωνία.
- Κύριε Αλαβάνε, το Σχέδιο Β κατέγραψε ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές, δεν συμφωνείτε;
«Το Σχέδιο Β ψηφίσθηκε από δύο στους χίλιους ψηφοφόρους. Είναι σοβαρή ήττα. Θεωρώ ότι έχω το κύριο μέρος της ευθύνης, γιατί η εκλογική μας καμπάνια είχε πάρει κι ένα προσωποποιημένο χαρακτήρα, υπερβαίνοντας τις αρχές μας, μέσα σε μια αγχώδη προσπάθεια να σπάσουμε μέσα σε λίγες μέρες το τείχος της άγνοιας γύρω από την ύπαρξη του Σχεδίου Β».
- Πώς νιώθετε για αυτό;
«Μεγάλη λύπη και κατανόηση για την απογοήτευση όσων μας ψήφισαν με ελπίδα. Κι ενοχή. Οι συντρόφισσες και σύντροφοί μου μπορούν να αισθάνονται περήφανα, γιατί τολμούν ενάντια στο ρεύμα. Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τις υποψήφιες και τους υποψηφίους μας, τα άλλα στελέχη μας γιατί συμμετείχαν σε ένα εγχείρημα που το μόνο που μπορούσαν να περιμένουν ήταν το τίμημα, όχι το αντάλλαγμα. Με ακραία ανιδιοτέλεια».
- Ποιους θεωρείτε κύριους λόγους για αυτή τη δυσάρεστη για σας έκβαση;
«Δύο είναι για μένα οι κύριες υποκειμενικές αιτίες, πέρα από ελάχιστες δυνάμεις που διαθέταμε -υπάρχουν πολλοί νομοί που δεν διαθέταμε ούτε μία επαφή. Δεν μπορέσαμε να εμφυσήσουμε μαζικά στην κοινωνία ένα αίσθημα τόλμης, αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης και προοπτικής. Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι οι προτάσεις μας -έξοδος από το ευρώ, παύση πληρωμών στους δανειστές, παραγωγικός σχεδιασμός- σημαίνουν ρήξεις με παγιωμένες για δεκαετίες καταστάσεις και αντιλήψεις. Είναι παράδοξο, αλλά είναι κεντρική η ψυχολογική διάσταση του πολιτικού προβλήματος στην Ελλάδα».
- Ποια είναι η άλλη αιτία;
«Η δεύτερη είναι ότι πολλοί μάς προσλαμβάνανε ως παράγοντα πολυδιάσπασης της Αριστεράς, τη στιγμή που ο μεγάλος όγκος των αριστερών ψηφοφόρων συγκεντρώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τη μεθεπομένη των εκλογών με σταματάει στο δρόμο ένας γιατρός χειρουργός, παλαιστινιακής καταγωγής, δεν γνωριζόμασταν. Μου λέει: "Είδα τη συνέντευξή σας στην τηλεόραση. Συμφωνώ πλήρως. Γιατί όμως τόση διάσπαση; Στην Παλαιστίνη λέμε: μια παλάμη δεν μπορεί να κτυπήσει παλαμάκια. Μη γίνετε σαν κι εμάς". Σκέφτηκα ότι ο κόσμος θέλει ενότητα. Σκέφτηκα, όμως, ότι η ενότητα δεν είναι καθόλου απλό πράγμα. Δείτε. Ο Γλέζος, με ειλικρίνεια, είναι κήρυκας της ενότητας γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γλέζος, με την ίδια ειλικρίνεια, ήταν πριν κάποια χρόνια κήρυκας της ενότητας γύρω από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Εκ των υστέρων βλέπουμε πόσο δίκαιο είχε η Αριστερά που την αρνήθηκε, με μεγάλο κόστος, παρά το γεγονός ότι συνθήματα "έξω από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ" ήταν κοινά. Ετσι δεν έγινε συνένοχος στην ελληνική κατάρρευση. Χρειάζεται να αντικρίζουμε το παρόν και με μια ματιά από το μέλλον, "εκ των υστέρων", όσο αβέβαιο κι αν είναι αυτό».
- Δηλαδή, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά μήνυμα ανατροπής;
«Τη θέση "θα καταργήσουμε το Μνημόνιο μέσα στην Ευρωζώνη" τη θεωρώ εκτός πραγματικότητας και εντός των συντεταγμένων των δανειστών».
- Πώς αποτιμάτε συνολικότερα το εκλογικό αποτέλεσμα; Τι μήνυμα έστειλαν οι πολίτες;
«Με συντριπτική πλειοψηφία να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά μέσα στα υπάρχοντα πλαίσια. Ξέρετε, ο Μπρεχτ ειρωνεύεται τους πολιτικούς, που ο λαός απορρίπτει την πρότασή τους, κι αυτοί θέλουν "να διαλύσουν τον λαό και να εκλέξουν έναν άλλον". Θέλω να είμαι όμως ειλικρινής. Διαφωνώ πλήρως με αυτό το λαϊκό μήνυμα. Η ευθύνη είναι δική μας, που δεν μπορέσαμε να εμπνεύσουμε ένα άλλο δρόμο».
- Μήπως τελικά η ελληνική κοινωνία έχει αποδεχθεί πια, χωρίς διάθεση αντίδρασης, αυτή την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα;
«Στον Διχασμό του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα το σύνθημα των βασιλικών ήταν "ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά". Δηλαδή, ας μη διακινδυνεύσουμε τη μοναρχία κι ας ζούμε φτωχικά. Σήμερα στην Ελλάδα προωθείται η αντίληψη ότι αν τα βάλουμε με Βερολίνο και Βρυξέλλες θα χάσουμε και το "ψωμί και την ελιά". Τότε το έλεγαν από φανατισμό, τώρα το αισθάνονται από φόβο».
- Θα περίμενε κανείς, πάντως, έπειτα από τέσσερα χρόνια Μνημονίων, το άθροισμα των μνημονιακών δυνάμεων να ήταν μικρότερο, αλλά δεν είναι.
«Το Μνημόνιο πια είναι η πραγματικότητα, τα ερείπια, άψυχα και έμψυχα. Κανείς δεν θέλει να συνεχισθεί, ακόμα κι αυτοί που έχουν τις ασυγχώρητες ευθύνες της εφαρμογής του. Το δίλημμα επομένως είναι άλλο, αναδεικνύεται πάνω στο ερώτημα με ποιον τρόπο θα φύγουμε από το Μνημόνιο. Η άποψη που επικράτησε είναι να μην αμφισβητήσουμε τις βασικές συντεταγμένες της γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής θέσης της Ελλάδας, κι ας είναι οι βελτιώσεις με το σταγονόμετρο και στις καλένδες. Η άποψη που υποστηρίζει και το Σχέδιο Β είναι ότι μας περιμένει μια τελμάτωση δεκαετιών κι ότι είναι αναγκαία μια συνολική αναθεώρηση της θέσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό εργασίας».
- Πιστεύετε ότι η θέση αυτή είναι ρεαλιστική;
«Ναι, για τρεις κυρίως λόγους. Γιατί στον 21ο αιώνα της γνώσης και της τεχνολογίας, ο παραγωγικός ανασχεδιασμός μπορεί να γίνει σε βάθος και με ταχύτατους ρυθμούς, αν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Γιατί η προϋπόθεση στην Ελλάδα υπάρχει με ένα εκτεταμένο επιστημονικό, νεανικό κυρίως δυναμικό, που είναι σαν τον Προμηθέα που πάσχει και αδημονεί να σπάσουν οι αλυσίδες του. Και γιατί τέτοια εγχειρήματα έχουν υπάρξει, όπως στη Φινλανδία, που σήμερα είναι η χώρα με την καλύτερη εκπαίδευση στον κόσμο - εκεί με ταξική λογική, που δεν χρειάζεται να μιμηθούμε εδώ».
- Επειτα από αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, θα συνεχίσει την προσπάθειά του το Σχέδιο Β;
«Υπάρχει ένα πολύτιμο δυναμικό. Διαμάντια ανάμεσά τους. Για τις νομικές ανάγκες των ευρωεκλογών το Σχέδιο Β έγινε κόμμα. Παραμένει μια πολιτική πρωτοβουλία για την επεξεργασία ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη σωτηρία και την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, για τη στράτευση δυνάμεων στο κοινωνικό και πολιτικό κίνημα, για την ενότητα με δυνάμεις με παρόμοιες προσεγγίσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...