Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ- ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΕΙ ΣΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑΔΑ

 Πάτρα,   25 Μαΐου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημαντική απόφαση για το νέο σχεδιασμό του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έλαβε στη συνεδρίαση του της Τρίτης το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε μια δυσάρεστη κατάσταση με διάφορα τμήματα να βρίσκονται σε συνεχώς φθίνουσα πορεία» και ανέφερε ότι συνιστά λανθασμένη προσέγγιση το «πρώτα κλείνω και μετά σχεδιάζω». Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι απαιτούνται «αλλαγές και τομές στη βάση μιας συνολικής προσέγγισης».

Στη συνέχεια και αφού προηγήθηκε εξαντλητική συζήτηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε σε μια απόφαση που αφού σημειώνει την ανάγκη συγκρότησης ισχυρών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρατηρεί τον ισχυρό πόλο του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας στη Δυτική Ελλάδα και με βάση της ανάγκες αναδιοργάνωσής του προτείνει τη δημιουργία, με βάση το ΑΤΕΙ Μεσολογγίου, αναμορφωμένης Σχολής Γεωπονικού χαρακτήρα.

Στο σημείο αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο εκτίμησε ιδιαίτερα την παρουσία του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών και Υδατικής Διαχείρισης που είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη χώρα, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τομέα των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα, διατηρεί μεγάλη εμπειρία και παράδοση, ενώ επίσης γειτνιάζει και με τις μοναδικές λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να υπάρξουν εισακτέοι σπουδαστές για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 σε όλα τα τμήματα του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου αλλά και της Αμαλιάδας προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους μέχρις ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις αναμόρφωσης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Προ ημερησίας διατάξεως συζητήθηκε η πρόταση για τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης αλλοδαπών στο πρώην στρατόπεδο Ψαρογιάννη στο δημοτικό διαμέρισμα Στάνου Αμφιλοχίας. 

Στην τοποθέτησή του για το θέμα αυτό ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας χαρακτήρισε ως λανθασμένη την συγκεκριμένη επιλογή διότι «στέλνει λάθος μήνυμα», διατηρεί αποσπασματικό χαρακτήρα και δεν είναι βιώσιμη.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά από πλήρη συζήτηση κατέληξε σε ψήφισμα που αφού υπογραμμίζει τις πολλαπλές διαστάσεις του προβλήματος, υπογραμμίζει ότι τα κέντρα κράτησης δεν μπορεί να γειτνιάζουν με τα σημεία εξόδου προς την Ιταλία αφού κάτι τέτοιο στέλνει το λάθος μήνυμα τόσο προς τους πρόσφυγες όσο και προς τα κυκλώματα της λαθρομετανάστευσης.

Επί πλέον στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η προταθείσα έκταση ανήκει στο Δήμο Αμφιλοχίας που διαφωνεί κατηγορηματικά ενώ επίσης, λόγω επαφής της με τη λίμνη Αμβρακία, προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει την ανάκληση του σχετικού σχεδιασμού και τη μη δημιουργία στρατοπέδου στο συγκεκριμένο χώρο.

Ένα ακόμα θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που συζητήθηκε στη συνεδρίαση αφορούσε την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τη μεταφορά μαθητών. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση συμβιβασμού με το ΚΤΕΛ Αχαΐας που προβλέπει μείωση κατά 20% των οφειλόμενων, προκειμένου να προχωρήσει σε πλήρη εξόφληση για το διάστημα έως 31/12/2010.

Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά από σχετική συζήτηση υιοθέτησε ψήφισμα στήριξης του Δήμου Δύμης που ζητεί την διατήρηση του Δημοτικού Σχολείου Χαϊκαλίου.  


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ