Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Το πρωί του Σαββάτου, με επέμβαση των ΜΑΤ, η κυβέρνηση επιχείρησε να τερματίσει την κατάληψη των κτηνοτρόφων και εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη στα Γιάννενα. Η αστυνομία συνέλαβε πέντε κτηνοτρόφους, μέλη της επιτροπής αγώνα.

Η Δωδώνη αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως θυγατρική της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης- ιδιωτικοποίησης της  πλασάρεται για πούλημα. Για το σκοπό μάλιστα αυτό η ΑΤΕ διοργανώνει περιφερειακή σύσκεψη των στελεχών της στο ΠΟΡΤΟ  ΡΙΟ τη Δευτέρα 16 Μάη. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι έντεχνα κατασκευασμένο. Πρώτα οι «κουμπάροι» και οι κολλητοί, ύστερα η απαξίωση και στο τέλος οι «γαμπροί» για την «νυφούλα» μας και τα ΜΑΤ για τους κτηνοτρόφους.
Η ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί αγκάθι για το καρτέλ γάλακτος, γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών γάλακτος, γιατί λειτουργεί  σχεδόν συνεταιριστικά. Γιατί ακόμη και με αυτό το μερικό τρόπο που δουλεύει έχει θετικό πρόσημο, όχι μόνο επιβιώνοντας αλλά και βγάζοντας λογικά κέρδη. Παράλληλα εδώ και  χρόνια παίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής της περιοχής εξάγοντας προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Αυτά την καθιστούν φιλέτο για το καρτέλ γάλακτος.
Ο αγώνας πλέον γίνεται ή για να περάσει η Δωδώνη ολοκληρωτικά στα............... συνεταιριστικά χέρια ή στα μονοπωλιακά στα καρτέλ γάλακτος. Γι' αυτό τα ΜΑΤ, τα γκλομπς, οι συλλήψεις και οι συσκέψεις.
Η πολιτική αυτή δεν είναι κάτι καινούριο. 30 χρόνια μετά τη συμφωνία για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους τον αφανισμό και την καταστροφή τους. Κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ αποτελεί η μείωση των αγροτικών νοικοκυριών, η καπιταλιστική αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα και της βιομηχανίας με κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας, τη συμπίεση της εργασίας με τη δημιουργία νέων σύγχρονων τσιφλικάδων (π.χ. φράουλα ΜΑΝΩΛΑΔΑ)
Η ΔΩΔΩΝΗ όμως μπορεί να πάρει τη θέση που της ανήκει. Στηρίζοντας διατροφικά την Ήπειρο, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και της χώρας, που είναι αναγκαία για να βγούμε από το πάτο που μας έχουν ρίξει η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο. Οι υλικοί όροι υπάρχουν! Ας δημιουργήσουμε και τους πολιτικούς για μια τέτοια προσπάθεια: Την έξοδος από την ΕΕ, την  εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο και τη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού πλαισίου για τη δημιουργία αγροτοκτηνοτροφικών συνεταιρισμών με μία ψήφο για κάθε αγροτικό νοικοκυριό και κρατική ενίσχυση. Η εμπορία των αγροτικών προϊόντων να γίνεται μέσα από τους συνεταιρισμούς με τη θέσπιση κρατικών τιμών, με ταυτόχρονη εξασφάλιση εφοδίων στους αγροτοκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς από το κράτος και απαγόρευση της ιδιωτικής τους εμπορίας ώστε να εξασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών και να ενισχύεται η ντόπια παραγωγή. Ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων αγροτών και η διαγραφή του χρέους σε όσα αγροτικά νοικοκυριά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας.
Τίποτε δεν έχει χαθεί, η «ΔΩΔΩΝΗ» δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί, και δεν πρόκειται να την αφήσουμε να ιδιωτικοποιηθεί. Δεν ανήκει στην ΑΤΕ, ανήκει στους παραγωγούς, στους συνεταιρισμούς και στους εργαζόμενους της. Να περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια των πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών με εργατικό έλεγχο και κρατική στήριξη!
 Ο αγώνας της «ΔΩΔΩΝΗΣ» είναι αντικειμενικά αγώνας ενάντια στην εγκληματική κάστα που μας κυβερνά, ενάντια στην κυβέρηση του ΠΑΣΟΚ, τους προθύμους που τη στηρίζουν, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η νίκη του αγώνα  θα είναι μια νικηφόρα ρωγμή στο μνημόνιο, στην κυβερνητική πολιτική του χρέους και στην τρόικα. Μια νίκη στο αγώνα για την διαγραφή του χρέους που πνίγει τα εργατικά- λαϊκά νοικοκυριά.  Αυτή η νίκη είναι δυνατή!
Είναι χρέος όλων  μας να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε τον αγώνα αυτό! Όλοι στη  συγκέντρωση μπροστά στο ΠΟΡΤΟ – ΡΙΟ τη ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΙΣ ....

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ