Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜ. Τ.Ο.  ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΠΛ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΤΚ. 30100
ΤΗΛ. 26410 21668, FAX 26410 48078
ΑΓΡΙΝΙΟ 20/01/2011
                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την απελευθέρωση των φαρμακείων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί για όλα. Εχει ήδη αποφασίσει «ναι» στα πληθυσμιακά κριτήρια και τις ελάχιστες αποφάσεις (υποθέσεις C 570/07 και C 571/07). Εχει ήδη συμφωνήσει ότι δεν επιτρέπει σε μη φαρμακοποιούς να διατηρούν φαρμακείο (υποθέσεις C531/06, 171/07, 172/07). Τέλος, η οδηγία Bolkestein εξαιρεί από κανονισμούς υπηρεσιών εσωτερικής αγοράς ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες (123/2006, άρθρο 2 παρ.2 εδ. Στ΄).
Η κυβέρνηση τα έχει όλα ήδη λυμένα. Τα έχει έτοιμα, ώστε να προχωρήσει σε απελευθέρωση του επαγγέλματος σε όλα τα άλλα όπου ισχύει το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Αντ΄αυτού, ο κ. Λοβέρδος αλλάζει κάθε μέρα την ατζέντα του διαλόγου κατά τρόπο εξαιρετικά ακατανόητο. Πάντα επέμενε ότι ο μεγάλος αριθμός των φαρμακείων αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη. Τώρα το ξέχασε… σαν να υπάρχει ένα «αόρατο χέρι» που καθοδηγεί το διάλογό του με τους φαρμακοποιούς. Ασφαλώς, δεν είναι αυτό το laisser faire του ανταγωνισμού. Μοιάζει παραλογισμός να ξεπερνάμε ακόμη και τις κοινοτικές οδηγίες, σήμερα που τα μισά τουλάχιστον φαρμακεία επιβιώνουν χάρη σε δάνεια ή αποθεματικό τους. Και αν όσα συμφωνούνται ανατρέπονται την άλλη μέρα, τότε τουλάχιστον να μας πει η κυβέρνηση ότι καλύτερα είναι να γίνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, που έχει τον τελευταίο λόγο.
Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων γίνεται στην Ευρώπη για να ικανοποιηθεί ο ανταγωνισμός και να δημιουργηθούν ευκαιρίες. Ειδικά όμως εδώ, υπάρχει και η εξυπηρέτηση της δημόσιας υγείας. Στα φαρμακεία ωστόσο οι  τιμές είναι δεδομένες όπως και το κέρδος, άρα μένει μόνο η εξυπηρέτηση του πολίτη να βελτιώσουμε. Η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει πως με το να δώσει φαρμακεία σε μη φαρμακοποιούς       ( π.χ. μεταξύ άλλων ιατροί, φαρμακευτικές εταιρίες, super markets κ.λπ.)  θα ικανοποιήσει τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο ΟΟΣΑ και το αυστριακό ίδρυμα υγείας OBIG, από το 2004, έχουν αποφανθεί για το αντίθετο. Οτι δηλαδή ο ποιοτικός ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακοποιών και φαρμακείων, στην πραγματικότητα, στην Ευρώπη είναι ισχυρότερος από άλλες περιοχές του κόσμου.
Είναι επικίνδυνο στο όνομα της απελευθέρωσης να οργανωθεί σύστημα συμφερόντων στο χώρο του φαρμακείου. Το μόνο που θα πετύχουμε είναι να νομιμοποιήσουμε αυτό που χρόνια τώρα κυνηγάμε, τη διαπλοκή συμφερόντων. Και, τελικά, θα μετατρέψουμε τους φαρμακοποιούς σε υπαλλήλους-υπηρέτες.
Ο υπουργός Υγείας πρέπει να διασφαλίσει ευκολότερη πρόσβαση σε ανοιχτό φαρμακείο όλο το 24ωρο και να συμφωνήσει με τους φαρμακοποιούς για το πληθυσμιακό κριτήριο.
Οτιδήποτε άλλο, μπορεί να συνδεθεί με διαπλοκή συμφερόντων ίσως είναι άδικο …..
ΠΗΓΗ : Άρθρο του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ