Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ομιλία Σταμάτη στη Βουλή για "Καλλικράτη"


Από τα πρακτικά της βουλής 25-5-2010
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Στρατάκη.
Παρακαλείται ο συνάδελφος κ. Δημήτριος Σταμάτης της Αιτωλοακαρνανίας να λάβει το λόγο.
Ορίστε,
 κύριε συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, είναι πραγματικά αγωνιώδης η προσπάθεια των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να στηρίξουν το νομοσχέδιο αυτό, αναζητώντας ακόμη και την ύστατη ώρα, επιχειρήματα από τους Υπουργούς, από τον παρόντα κύριο Υφυπουργό, έτσι ώστε να στηρίξουν με την ψυχή τους το νομοσχέδιο. Γιατί, πραγματικά, όπως προείπε και ο κ. Παυλόπουλος, αυτό το διέκρινε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ήρθε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, 10.30΄ το βράδυ, για να εμψυχώσει του Βουλευτές και για κανένα άλλο λόγο, απειλώντας τους εμμέσως, πλην σαφώς.

Όμως και εγώ δεν μπορώ να αποφύγω την πρόκληση να συζητήσω μαζί σας δύο–τρία σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού, τα οποία πραγματικά αξίζουν οπωσδήποτε ενός σχολιασμού.
Κατηγόρησε εμάς ο κ. Παπανδρέου ότι τασσόμεθα υπέρ του συγκεντρωτισμού, την ώρα που το παρόν νομοσχέδιο, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ πολεμά αυτόν τον συγκεντρωτισμό, την ώρα, δηλαδή, που οι χίλιοι σαράντα δήμοι γίνονται τριακόσιοι είκοσι, την ώρα που οι πενήντα τέσσερις νομαρχίες γίνονται δεκατρείς περιφέρειες. Αυτό ο κ. Παπανδρέου το λέει πόλεμο κατά του συγκεντρωτισμού.
Και τι λέει εν συνεχεία; Τι υπεστήριξε κάποιος εκ των ομιλητών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Ότι θα έρθει –λέει- αργότερα το κράτος να δώσει αρμοδιότητες στις περιφέρειες και στους δήμους από τις αρμοδιότητες τις οποίες ασκεί το ίδιο.
Πρώτα από όλα αμφιβάλω αν θα συμβεί αυτό, γιατί σήμερα υπάρχουν Υφυπουργοί που δεν έχουν ακόμη οι ίδιοι αρμοδιότητες, δεν τις έχουν εκχωρήσει οι Υπουργοί τους αρμοδιότητες αφενός και αφετέρου, όσοι από εμάς έχουμε διατελέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -μεταξύ των οποίων και ο κύριος Υφυπουργός- όπως και οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να ξέρουν πολύ καλά ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, οι οποίες ασκούνται από το κεντρικό κράτος. Και αυτός ήταν ο λόγος, όπως θυμόμαστε όλοι μας, που αναγκάστηκε κάποια στιγμή και η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τις νομαρχίες και όχι να δώσει επιπλέον αρμοδιότητες.
Άρα, λοιπόν, αυτό το νομοσχέδιο, τι κάνει;
Είναι ένα νομοσχέδιο συγκεντρωτικό, το οποίο πραγματικά διώχνει το λαό από τη βάση του, από το κέντρο εξουσίας που ήταν οι πολλοί δήμοι και αν όχι χίλιοι σαράντα, θα έπρεπε να είναι επτακόσιοι. Διώχνει το λαό από τις νομαρχίες που ήταν ο κοντινός θεσμός και απευθύνονταν εκεί ο κάθε πολίτης, είτε από χωριό, είτε από πόλη που προερχόταν και τον αναγκάζει να πηγαίνει στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, πλέον στον εκλεγμένο περιφερειάρχη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το νομοσχέδιο έρχεται με τρόπο πραγματικά πολύ βιαστικό. Ο κ. Βορίδης είπε –ο οποίος, δυστυχώς, απουσιάζει- ότι έχει μία αξία το νομοσχέδιο. Δυστυχώς, πρέπει να απαντήσω και να πω ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει καμία αξία, καμία συνέπεια και καμία προοπτική. Θυμηθείτε την ώρα, την οποία σας ομιλώ και σας λέγω ότι αυτό το νομοσχέδιο και θα καταρρεύσει εκ των έσω, από μόνο του, διότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα δυσλειτουργίας αφενός, αφετέρου δε αυτό το νομοσχέδιο θα προσβληθεί και θα προσβάλλεται συνεχώς από τους όποιους εκπροσώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -δημάρχους, περιφερειάρχες- για κάθε λόγο και θα προσβάλλεται, κυρίως, γιατί δεν μεταφέρει πόρους, συγχρόνως με τις αρμοδιότητες.
Θα είναι ένα νομοσχέδιο, επίσης, το οποίο θα καταρρέει κάθε μέρα από το Συμβούλιο Επικρατείας. Υπάρχει η πρόσφατη απόφαση, που αφορά το δήμο Ναυπάκτου και τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας. Τη γνωρίζετε πολύ καλά.

Αυτό το νομοσχέδιο δεν ήρθε με διαβούλευση, δεν ήρθε με καθόλου συζήτηση. Αν ο κ. Υπουργός ή ο κ. Υφυπουργός, αυτό το οποίο συνέβη και προηγήθηκε το λένε συζήτηση και διάλογο, τότε λυπούμαι, αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτή είναι η νοοτροπία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», όπως έγινε με το παρόν νομοσχέδιο, δεν είναι διάλογος, κύριοι συνάδελφοι. Καλό είναι να μη μιλάτε για διάλογο, για να μην φανερώνετε το αληθινό σας πρόσωπο. Δεν ήταν διάλογος αυτός, ο οποίος προηγήθηκε και το ξέρετε πολύ καλά. Εκείνο που έγινε ήταν οι συζητήσεις για τη δυνατότητα κομματικών κερδών στις επόμενες δημοτικές εκλογές, σε κλειστά με εσάς –με τους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- και χωρίς κανένα εκπρόσωπο από την υπόλοιπη Βουλή και τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτός αν είναι διάλογος σύμφωνα με τη δική σας εκτίμηση, τότε νομίζω ότι έχουμε πραγματικά προχωρήσει δρόμο στραβό.

Ο κ. Παπανδρέου μας κατηγόρησε για τη θέση, την οποία είχαμε κάποτε για τον περίφημο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. Ποιόν ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ; Αυτόν, τον οποίο σήμερα καταργεί ο ίδιος ο Παπανδρέου. Ένα νομοσχέδιο που εφαρμόστηκε για δέκα μόνο χρόνια, όταν το έφερε σαν μεγάλο νομοσχέδιο τότε και εμείς είχαμε αντιρρήσεις και αντιδράσεις, σήμερα ο ίδιος το καταργεί. Και πέραν αυτού, κατηγορεί εμάς, που κάναμε τότε την κριτική στον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

(XS)

(4AM)
Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια και θα έπρεπε να είμαστε πάρα πολύ σκεπτικοί όταν απευθυνόμαστε και κρίνουμε τους Βουλευτές του Κοινοβουλίου και κυρίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν τη δική τους κριτική.

Μετά, λοιπόν από τον Καποδίστρια, απαξιώνει και τον Υπουργό, εκείνον τον οποίο έφτιαξε τον Καποδίστρια, τον κ. Παπαδόπουλο, ένα εξέχον στέλεχος το οποίο απολαμβάνει της αποδοχής όλων των πτερύγων και όλων των Βουλευτών. Ήταν –όπως πολύ καλά γνωρίζετε- ο πατέρας του Καποδίστρια.
Αυτόν, λοιπόν, τον άνθρωπο τον απαξιώνει, εμμέσως πλην σαφώς μιλώντας και καταργώντας το δικό του έργο, εκείνο το έργο για το οποίο εμείς είχαμε αντιδράσει.

Θέλω να πω και κάτι άλλο. Θέλω να απευθυνθώ σε εκείνους οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι και θα εκλεγούν σε αυτή την πρώτη φάση, σε αυτές τις πρώτες δημοτικές εκλογές.
Κάποιος τους είπε ότι τελικά αυτοί οι άνθρωποι θα είναι δωρητές ψυχής και σώματος. Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι η αλήθεια, διότι αυτοί οι άνθρωποι πρώτα από όλα θα αναγκαστούν να διοικήσουν χωρίς αρμοδιότητες, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι οι αρμοδιότητες θα τους δοθούν πολλές το 2011 και ακόμα περισσότερες το 2013. Δηλαδή, ενάμιση χρόνο πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και αυτοί οι άνθρωποι θα κυβερνήσουν για τρεισήμισι χρόνια γιατί τόσο θα διαρκέσει η δική τους θητεία, έτσι ώστε να συμπέσουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι θα θυσιαστούν.

Δεν υπήρχε λόγος να βιαστείτε, δεν υπήρχε λόγος να φέρετε τόσο γρήγορα μία τόσο μεγάλη τομή, έπρεπε να τη συζητήσετε, έπρεπε να μας ακούσετε, έπρεπε να διαβουλευτούμε και να φέρετε του χρόνου αυτό το μεγάλο νομοσχέδιο –όπως εσείς το χαρακτηρίζετε- και πραγματικά να κάνετε του χρόνου ένα μεγάλο άλμα, μία μεγάλη τομή στα αυτοδιοικητικά θέματα, τα οποία πραγματικά βασανίζουν τη χώρα και το λαό. Δεν το κάνατε. Και δεν το κάνατε για λόγους οι οποίοι είναι γνωστοί, για λόγους κομματικής σκοπιμότητας και κυρίως, γιατί έχετε να δείξετε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι εσείς κάνετε μείωση εσόδων, κάνετε μείωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και θέλετε μ' αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσετε τη δική τους συμπαράσταση και τη δική τους ενίσχυση.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, θέλοντας να πω, μία ακόμη κουβέντα. Χαίρομαι γιατί αυτό το νομοσχέδιο θα οδηγήσει στις επόμενες εκλογές σε μέτωπα αυτοδιοικητικά κατά του νομοσχεδίου. Σε μέτωπα ουσιαστικά αυτοδιοικητικά κατά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και θα το ζήσετε αυτό. Θυμηθείτε την ώρα που σας το λέω, ακούστε τον ομιλητή ο οποίος σας το λέει. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με βασικό κριτήριο τον Καλλικράτη και θα αντιμετωπίσετε απέναντί σας, κύριοι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -γιατί δεν έχετε το θάρρος να πείτε όχι- μέτωπα αυτοδιοικητικά από όλες τις παρατάξεις, από όλες τις πλευρές και από όλα τα κόμματα που σήμερα υπάρχουν μέσα στη Βουλή. Να είστε σίγουρος γι’ αυτό. Και άρα, ο στόχος τον οποίο έχετε βάλει για να κερδίσετε ενδεχομένως τις εκλογές, ούτε αυτός θα επιτευχθεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το συμπέρασμα είναι ότι για άλλα ομιλείτε και άλλα επιδιώκετε. Ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, θα έπρεπε να το πω και αυτό. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακολουθεί τη γνωστή τακτική. Σε μία περίοδο που ο Έλληνας ασχολείται με τα οικονομικά, προσπαθεί να περάσει αυτό το νομοσχέδιο.
Είναι σαν και αυτό το οποίο συνέβη προχθές, με την κυρία Τζάκρη, την οποία τιμώ και η οποία κατηγορήθηκε αδίκως –πρέπει να πω- από μία εφημερίδα ότι διόρισε συγγενείς της στο Μουσείο στην Πέλλα. Και ακούσαμε όλοι έκπληκτοι –και πραγματικά πρέπει και εγώ να σας το μεταφέρω- την κυρία Τζάκρη να απολογείται γιατί δεν ήταν όλοι συγγενείς της. Δεν είπε η κυρία Τζάκρη ότι δεν ήταν όλοι ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Όχι, ήταν όλοι ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά δεν ήταν όλοι συγγενείς της. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ασκεί μία επικοινωνιακή πολιτική. Μπράβο σας, υπέρ σας είναι. Όμως μη θεωρείτε ότι οι υπόλοιποι Έλληνες, δεν είναι σκεπτόμενοι Έλληνες, γιατί εγώ αυτό άκουσα και πραγματικά αυτό μου έκανε εντύπωση.

Ευχαριστώ πολύ.


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ