Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Ο νόμος για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, όπως ψηφίστηκε

Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που είχε καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Οι βασικοί πυλώνες του νόμου είναι:
i. Το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δηµόσιας Διοίκησης,
ii. Το Σύστηµα Αξιολόγησης,
iii. Η βαθµολογική διάρθρωση θέσεων
iv. Το Σύστηµα Επιλογής Προϊσταµένων.
Πιο αναλυτικά ο νόμος προβλέπει:

Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δηµόσιας Διοίκησης
Οι θέσεις των Γενικών Γραµµατέων, Αναπληρωτών Γενικών Γραµµατέων και Ει δικών Γραµµατέων των Υπουργείων της Κυβέρνησης, οι θέσεις των Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών και γενικά όλων των επικεφαλής των νοµικών προσώπων δηµοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) θα στελεχώνονται αποκλειστικά µε µέλη του Μητρώου.
Η προβλεπόµενη µέθοδος και διαδικασία επιλογής γίνεται από το Ειδικό Συµβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ) που συστήνεται στο ΑΣΕΠ µε απόφαση του Κυβερνητικού Συµβουλίου Μεταρρύθµισης της Δηµόσιας Διοίκησης και λειτουργεί υπό την προεδρία του.
Οι συγκεκριµένες νευραλγικές θέσεις στελεχώνονται από υπάλληλους του Δημοσίου που διαθέτουν τα προβλεπόµενα τυπικά προσόντα (κατοχή Διδακτορικού ή Μεταπτυχιακού Τίτλου, Απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δηµοσίας Διοίκησης) σε συνδυασµό µε την απαραίτητη διοικητική εµπειρία.
Μπορούν να ενταχθούν στο Εθνικό Μητρώο Καθηγητές όλων των βαθµίδων και λέκτορες Πανεπιστηµίων και ΕΠ ΤΕΙ της ηµεδαπής ή µέλη ΔΕΠ και ΕΠ οµοταγών Ιδρυµάτων της αλλοδαπής, εφόσον κατέχουν άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Σύστημα αξιολόγησης
Προβλέπεται σύνταξη Εκθέσεων Αξιολόγησης των Υπαλλήλων από τους ρητά προβλεπόµενους Αξιολογητές με βάση απολύτως καθορισµένα κριτήρια :
α. γνώση του αντικειµένου,
β. επιδεικνυόµενο ενδιαφέρον,
γ. δηµιουργικότητα,
δ. υπηρεσιακές σχέσεις και συµπεριφορά προς τους πολίτες – διοικούµενους,
ε. αποτελεσµατικότητα.
Ανάλογη διαδικασία (µε τη θέσπιση κριτηρίων) καθορί-ζεται και για την αξιολόγηση των Προϊστάµενων οργανικών µονάδων. Πρέπει να σηµειωθεί ότι µε συγκεκριµένη διάταξη καθορίζεται ότι, ο Προϊστάµενος αξιολογείται και από τους υφισταµένους του.
Καθιερώνεται, επίσης, η ανά δίµηνο διαδικασία Ακρόασης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών, µε στόχο η διοίκηση να καταγράφει και να απαντά άµεσα στα προβλήµατα κακοδιοίκησης και µη-εύρυθµης λειτουργίας.
Βαθµολογική διάρθρωση θέσεων - Σύστηµα Προαγωγών
Το νέο σύστηµα βαθµολογικής διάρθρωσης που προσοµοιάζει µε τις αντίστοιχες ρυθµίσεις του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007).
Παράλληλα συνδέεται αναπόσπαστα και µε το σύστηµα αξιολόγησης, αφού η επί δύο έτη εξαιρετική επίδοση οδηγεί σε ταχύτερη εξέλιξη και απόκτηση του καταληκτικού βαθµού Α΄.
Ο καταληκτικός αυτός βαθµός αποτελεί πλέον και το βασικό προαπαιτούµενο για την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο αλλά και για τη συµµετοχή στις κρίσεις του συ- στήµατος επιλογής προϊσταµένων.
Σύστηµα Επιλογής Προϊσταµένων
Με το νέο νόμο συστήνεται µια αρχιτεκτονική µε κύριο ουσιώδες γνώρισµα την πρόβλεψη τεσσάρων οµάδων κριτηρίων, που συναρτώνται ανάλογα µε τη συγκεκριµένη "Βαθµίδα Διοίκησης": τυπικά προσόντα, εργασιακή εµπειρία, αξιολόγηση, δοµηµένη συνέντευξη.
Κάθε µια οµάδα κριτηρίων φέρει ειδικό συντελεστή βαρύτητας, προκειµένου η βαθµολόγηση να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειµενική και αµερόληπτη.
Ειδικότερα όσον αφορά στη διαδικασία της συνέντευξης, υπογραµµίζεται ότι, διενεργείται ενώπιον ειδικών Συµβουλίων.
Ειδικά για τις θέσεις των προϊσταµένων Διεύθυνσης και Τµήµατος προβλέπονται δύο φάσεις επιλογής, η πρώτη, όπου µοριοδοτούνται από τα Συµβούλια Επιλογής Προϊσταµένων τα τυπικά προσόντα και η εµπειρία και η δεύτερη, όπου συµµετέχουν στην προβλεπόµενη διαδικασία της δοµηµένης συνέντευξης, για την οποία έχουν προβλεφθεί πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες διασφάλισης του αµερόληπτου της κρίσης των εν λόγω Συµβουλίων

  • Διαβάστε εδώ το νόμο για την αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ