Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας στο Παρίσι. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για σημαντική πρόοδο και σύγκλιση στο θέμα του δημοσιονομικού κενού.
«Καταφέραμε πάρα πολλά, επετεύχθη σημαντική πρόοδος σε αρκετά θέματα, σε άλλα περισσότερο και σε...
άλλα λιγότερο» ανέφεραν πηγές του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι έγινε ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση, η οποία όπως τόνισαν είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. «Η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς ένα μέρος της διαπραγμάτευσης δεν γίνεται εντός της χώρας αλλά εξ' αποστάσεως, γι' αυτό είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρεθήκαμε κι ο καθένας παρουσίασε τη δική του πλευρά».
Γεγονός είναι ωστόσο ότι παρά τη σύγκλιση παραμένει η απόσταση σε μια σειρά από θέματα.
Οσον αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2015, το οποίο η τρόικα υπολογίζει στα 2,5 – 3 δισ. όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, «αυτό ήταν το νούμερα ένα θέμα, υπήρξε σημαντική σύγκλιση σε αυτό χωρίς όμως να τελειώσει οριστικά, γεφυρώθηκε μεγάλο μέρος του χάσματος, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό».
Με τα χρονικά όρια για το Εurogroup στις 8 Δεκεμβρίου να στενεύουν, Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το σχέδιο Β, που δεν είναι άλλο από τεχνική επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης στην οποία όμως θα είναι συμφωνημένη από πριν η παροχή πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) στην Ελλάδα για πιο ομαλή έξοδο στις αγορές. Ο ρόλος του ΔΝΤ σε κάτι τέτοιο παραμένει να αποσαφηνιστεί. Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να το ζητήσει η ελληνική πλευρά.

Στην ερώτηση σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, πηγές του ΥΠΟΙΚ πρόσθεσαν ότι αυτό θα γίνει σύντομα γνωστό.

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, Κλάους Μαζούχ και Ρίσι Γκογιάλ αποχώρησαν από το κτίριο χωρίς να κάνουν δηλώσεις, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, έκανε λόγο κατά την έξοδό του για μια «έντονη και εποικοδομητική συζήτηση».

«Ηταν μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση και θα συνεχίσουμε», δήλωσε, ενώ σε ερώτηση αν θα επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων απέφυγε να απαντήσει.

Ενδεικτικό της δύσκολης διαπραγμάτευσης ήταν η μεγάλη διάρκεια καθώς χθες Τρίτη οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών διήρκεσαν περίπου 14 ώρες. Χαρακτηριστικά, ο πρώτος γύρος συνομιλιών στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις πέντε το πρωί της Τετάρτης.

Από τις δύο και μισή το μεσημέρι οπότε και άρχισε η συνάντηση στη βίλα Σαΐντ της γαλλικής πρωτεύουσας, μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα ο προϋπολογισμός εξετάστηκε σχεδόν εξαντλητικά, «γραμμή προς γραμμή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, για πολλά σημεία που αμφισβητούνται από την τρόικα, με το ΔΝΤ να τηρεί και πάλι κατά πληροφορίες πιο «σκληρή» στάση από τους Ευρωπαίους. Πάντως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες επικοινωνίες των δύο πλευρών, η τρόικα εμφανιζόταν να αποδέχεται ορισμένες από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, χωρίς όμως να διαφαίνεται γεφύρωση του χάσματος για το δημοσιονομικό κενό, τουλάχιστον άμεσα.

Κάτω από το μικροσκόπιο των δανειστών βρίσκονταν χθες οι προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, που είχε στείλει τα ξημερώματα της Κυριακής. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2015 είναι ρεαλιστική και όχι μικρότερη όπως υπολογίζει η τρόικα, ενώ παρουσίασε και μία νεότερη εκτίμηση για τα έσοδα από νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων. Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι η εισπραξιμότητα από τον ΕΝΦΙΑ είναι καλύτερη από αυτή που εκτιμά η τρόικα, κρίνοντας από τις εισπράξεις των τελευταίων δύο μηνών.

Η συζήτηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, για ομαδικές απολύσεις, ασφαλιστικό και εργασιακά άρχισε περίπου στις έντεκα και μισή το βράδυ της Τρίτης τοπική ώρα για να ακολουθήσει περίπου μετά από μία ώρα η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα φαίνεται πως σημειώθηκε κάποια πρόοδος στα θέματα των δύο συγκεκριμένων υπουργείων.
Πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ