Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ερώτηση ΚΚΕ για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr 
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης 
Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας.
Οι σοβαρές και αδιαμφισβήτητες ελλείψεις σε μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό μας αναγκάζουν να επανέλθουμε στο ζήτημα της λειτουργίας του ΚΑΦΚΑ στην Αμφιλοχία.
Πρόκειται για συνέχεια της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες για την υγεία, για την......αποκατάσταση των αναπήρων πανελλαδικά είναι μεγάλες οι δημόσιες υποδομές δεν αρκούν για να τις καλύψουν και η κυβέρνηση δεν παίρνει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Την ίδια στιγμή οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν για τις ανάγκες αποκατάστασης των ανθρώπων τους, καταφεύγοντας στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης.
Η ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση βαραίνει όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα, σαν πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η πολιτική της υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι λογική συνέπεια της πολιτικής που ξεκινάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολουθούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στην Ελλάδα.
Στο ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας, είναι ενδεικτικό πως σήμερα λειτουργούν υποτυπωδώς μόλις 4 κλίνες, ενώ οι ανάγκες είναι τεράστιες. Παρότι υπάρχουν οι υποδομές και η δυνατότητα για 24ωρη ολοκληρωμένη λειτουργία 80 κλινών.
Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλες ειδικότητες όπως λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές – φυσικοθεραπευτές – ψυχολόγους. Αυτή τη στιγμή στο ΚΑΦΚΑ εργάζεται μόνο ένας φυσικοθεραπευτής που τις επόμενες ημέρες φεύγει με κανονική άδεια και για ένα μήνα δεν θα υπάρχει φυσικοθεραπευτής με αποτέλεσμα να σταματήσει ουσιαστικά η λειτουργία του κέντρου. Ήδη διώχνουν ασθενείς. Δεν υπάρχει λογοθεραπευτής, η εργαζόμενη λογοθεραπεύτρια είναι σε άδεια λοχίας. Επίσης δεν εργάζεται ψυχολόγος γιατί δεν έχει ανανεωθεί η σύμβασή της. Επιπλέον πρόβλημα υπάρχει και με τη σίτιση των ασθενών που σήμερα γίνεται με κέτερινγκ ενώ υπάρχουν σύγχρονες υποδομές μαγειρείων και εστιατορίων στο κέντρο. .
Ενδεικτικό της υποβάθμισης και του ρόλου που θέλει η εκάστοτε κυβέρνηση να παίζει το ΚΑΦΚΑ είναι, όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενη ερώτησή μας, ότι σύγχρονα μηχανήματα παραμένουν στις αποθήκες ανενεργά και σκουριάζουν.
Με βάση αυτά είναι φανερό ότι η λειτουργία του ΚΑΦΚΑ βρίσκεται στον «αέρα».

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η ίδια η συγκυβέρνηση συνειδητά αντιστρατεύεται το λαϊκό αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά προωθώντας όπως και στο παρελθόν λύσεις με ημερομηνία λήξης η οποία ουσιαστικά σημαίνει πολιτική ομηρία. Για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων αξιοποιείται και το γεγονός πως εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, που έστω και στα χαρτιά υπάρχει το ΚΑΦΚΑ, δεν έχει συσταθεί οργανόγραμμα των προβλεπόμενων θέσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός  

• θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έτσι ώστε να λειτουργήσει το ΚΑΦΚΑ στο μέγιστο δυναμικό του για να σταματήσει πια η αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε κατάρτιση οργανογράμματος;
• Θα πάρει μέτρα ώστε να λυθεί το πρόβλημα της σίτισης των ασθενών.
• Θα εξοπλίσει άμεσα το κέντρο με δεύτερο αυτοκίνητο μεταφοράς αναπήρων;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ