Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Προχωρά το Δίκτυο Πόλεων με λίμνες (φωτο)

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η ίδρυση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, από τον Δήμο Δωρίδος και εταίρους από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τι είπε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αγρινίου, που αποτελεί μέλος του Δικτύου, στην ημερίδα που έγινε την Πέμπτη στο Λιδωρίκι
Σε συνέχεια της ημερίδας που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων και ενεργειών, πλέον τα μέλη του δικτύου περνάνε στην επόμενη φάση. Η συμμετοχή των Δήμων στο πρόγραμμα Ευρώπη για..... τους Πολίτες 2007 – 2013 έχει εγκριθεί από το υπουργείο εξωτερικών και απομένει η τυπική υπογραφή ίδρυσης του Δικτύου από τα Ιδρυτικά Μέλη.
            
Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Δωρίδος διοργάνωσε ημερίδα την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στο Λιδωρίκι, όπου θα παραβρέθηκαν αποστολές και εκπρόσωποι Δήμων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Σουηδία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ιταλία), προκείμενου να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις για τα επόμενα βήματα του δικτύου, να υπογράψουν το ιδρυτικό καταστατικό και να εκλέξουν προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο.
Κομβικοί στόχοι του δικτύου είναι καταρχήν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν την προστασία των υδάτινων πόρων, και ιδιαίτερα των λιμνών, η ανταλλαγή εμπειριών διαχείρισης με άλλους Δήμους της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η δημιουργία ενός πλαισίου υγιούς ανάπτυξης παραλίμνιων περιοχών.
            
Ο δήμος Αγρινίου, με τις τρεις φυσικές και τις τρεις τεχνητές λίμνες που έχει εντός των ορίων του, αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο ισχυρό μέλος του Δικτύου, που μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη μοχλό άσκησης πίεσης αλλά και χάραξης αναπτυξιακής πολιτικής , μέσα από τα προγράμματα που μπορεί να αξιοποιηθούν.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, απευθυνόμενος κυρίως στους ξένους επισκέπτες, έκανε μια παρουσίαση του δήμου, αλλά και των χαρακτηριστικών των έξι λιμνών του (Τριχωνίδα, Λυσιμαχεία, Οζερός, Κρεμαστά, Καστράκι, Σράτος), επισημαίνοντας τις προοπτικές που έχουν αυτές οι περιοχές, ως ένα ενιαίο σύστημα, μαζί με τον Αχελώο.
Όσο για τον ρόλο του Δικτύου, ο δήμαρχος Αγρινίου, τόνισε πως πρέπει να τεθούν καταρχήν κάποιες σημαντικές προτεραιότητες, όπως για παράδειγμα η οριστική οριοθέτηση των λιμνών εκεί που δεν υπάρχει, ο καθορισμός των χρήσεων γης και η αξιοποίηση με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε λίμνης και της περιοχής της.
«Αν δεν καθοριστούν οι χρήσεις γης και δεν προχωρήσουν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια σε αυτές της περιοχές, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσχολιός, ζητώντας παράλληλα σε αυτές τις συσκέψεις, όπως καλείται η ΕΥΔΑΠ να καλείται και η ΔΕΗ που έχει την ευθύνη τεχνητών λιμνών, ώστε να καταθέσει και αυτή τις προτάσεις της και να συνεισφέρει στον διάλογο που αναπτύσσεται μέσω του Δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ