Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η τρόικα ζητά να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές

Του Χρήστου Κολώνα 
Θέμα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αναμένεται να θέσει η τρόικα στο υπουργείο Ανάπτυξης επικαλούμενη την ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού αλλά και της απασχόλησης.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών, εκτιμά ότι στην επόμενη επίσκεψή τους δεν αποκλείεται να ανοίξουν το καυτό «φάκελο» των ωρών έναρξης και λήξης των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων που βάζει η τρόικα είχε .... αποκαλύψει η «Ημερήσια» στις 3 και τις 13 Σεπτεμβρίου.
Πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έρχεται να «δέσει» με εκείνο της αποσύνδεσης των ωρών απασχόλησης των εργαζομένων με εκείνες της λήξης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Έτσι, η εκτίμηση του υψηλόβαθμου στελέχους θέλει την τρόικα να φέρνει το θέμα στο τραπέζι του διαλόγου κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψής της στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το χαμηλόβαθμο τεχνικό κλιμάκιο της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έθεσε το θέμα στους γενικούς γραμματείς Εμπορίου και Ανάπτυξης πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και συνέδεε το θέμα με εκείνο της διευθέτησης του χρόνου των εργαζομένων στο λιανεμπόριο αλλά και τις τράπεζες.
Η τρόικα είχε… χτυπήσει ξανά με το συγκεκριμένο θέμα του ωραρίου λειτουργίας στις πρώτες της επισκέψεις στη χώρα μας και στο υπουργείο Ανάπτυξης θέτοντας ερωτήματα όπως αν είναι εύκολη η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Τότε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου περιέγραφε στους εκπροσώπους των δανειστών πως αυτό γίνεται με σχετική άδεια της αυτοδιοίκησης, ενώ αντιπαρέβαλε και τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων με εκείνα άλλων χωρών της Ε.Ε. επιδιώκοντας να αποδείξει ότι η Ελλάδα κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι υπέρμαχοι της απελευθέρωσης των ωρών λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου είναι ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (πολυκαταστήματα). Οι δύο φορείς άνοιγαν συχνά – πυκνά το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς τις εποχές προ οικονομικής ύφεσης. Ο ΕΣΑ ήγειρε το θέμα προφασιζόμενος την ανάγκη της αναζωογόνησης του κέντρου της Αθήνας, ενώ ο ΣΕΛΠΕ επιχειρούσε να τονώσει την κίνηση, τις Κυριακές, στις εταιρίες – μέλη του που έχουν ανοίξει καταστήματα στα malls.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση της οικονομικής ύφεσης και της μεγάλης πτώσης των εισοδημάτων και της καταναλωτικής ζήτησης ένα τέτοιο μέτρο (απελευθέρωση) δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί άμεσα από τα εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο, θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή σε μέλλοντα χρόνο, όταν η κατανάλωση ακολουθήσει ξανά την ανιούσα. Βέβαια, υπάρχουν και πολυκαταστήματα, κυρίως όσα είναι στα malls στα Σπάτα, το Μαρούσι και το Μοσχάτο, όπου θα μπορέσουν να το θέσουν σε λειτουργία τις Κυριακές με δεδομένο το ό,τι τα εστιατόρια και καφέ σε αυτούς τους εμπορικούς χώρους είναι ανοιχτά.
Επιπλέον αν τελικά το υπουργείο Εργασίας νομοθετήσει την αποσύνδεση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τότε θα είναι πιο εύκολο οι επιχειρήσεις, τουλάχιστον στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους τους για την κυριακάτικη λειτουργία.
Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα η νομοθεσία προβλέπει καταληκτική ώρα λήξης των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου τις καθημερινές στις 9 το βράδυ και τα Σάββατα στις 8. Τις Κυριακές επιτρέπεται να είναι ανοιχτά μόνο σε τουριστικές περιοχές. Στις υπόλοιπες άδεια δίνει μόνο η αυτοδιοίκηση.
Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ